Hayri Çetinkaya: Borsada bayram satışları tamam

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsada tatil parası için dün son satış günüydü. 5 Nisan pazartesi gününe kadar borsa tatil. 10 günlük tatil riskini göze almak istemeyen yatırımcıların, önceki gün başlayan satışları dün biraz daha hızlanarak sürdü.

Artan satışlarla endeks 94 puan kayıpla, 4 bin 220 puana geriledi. Hisseler ortalama yüzde 2.2 oranında değer kaybetti. İMKB endeksi gerilerken işlem hacmindeki daralma dikkat çekti. İlk seansta 38.7 trilyon, ikinci seansta da 39.9 trilyon olmak üzere toplam 78.6 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti.

Yatırımcılar borsada dün gerçekleştirdikleri satışların parasını, iki günlük takas nedeniyle yarın ceplerine koyabilecekler. Borsacıların bir duayeni, dünkü satışlarda, vatandaşın bayram parası ihtiyacının da etkili olduğunu hatırlatıyor. Duayenin sözleri şöyle:

‘‘Bizde dini bayramlar, hristiyanlarınkinden farklıdır. Dini bayramlar kredi kartı ile olmaz. Her yerde nakit para harcarsın. Her aile reisi cebine nakit koymayı tercih eder. Çocuklar, harçlıklarını nakit tahsil edecektir.’’

Borsada bugün ve yarın yapılacak işlemlerin bedeli 10 gün sonra ödenecek. Bu yüzden borsada takas avantajı nedeniyle bugün ve yarın alımlar gelebilir.

Piyasalar için siyasi cephede, çok fazla olumsuzluktan sözedilemez. Fakat Kosova'daki gerginlik nedeniyle NATO'nun yapması beklenen olası hava saldırıları, dünya borsalarını, özellikle Avrupa borsalarını birkaç gündür olumsuz etkiliyor. küçük olasılık da olsa, savaşın tırmanması ve kontrolden çıkması halinde, tüm piyasalarda dengeler tersine dönebelir.

Bu bizim piyasalar için de geçerli.

Borsa cephesindeki olumsuzluğun bono piyasasında gözlendiği söylenemez. Keza bono oranları, önceki güne göre, yarım ile bir puan kadar düştü yüzde 100'e geriledi. Bayram öncesi yaşanan nakit sıkıntısı nedeniyle gecelik faizler ise, yüzde 80'lerin üzerindeki yüksek seyrini korudu. Gecelik faizlerdeki sıkışıklık bugün ve yarın da devam edebilir.



Yazarın Tüm Yazıları