Hayri Çetinkaya: Borsada bayram reposu hesapları

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda bu hafta sonu başlayacak olan 10 günlük bayram tatili hesapları şimdiden yapılmaya başlandı. Uzun tatil hesaplarına erken başlayan yatırımcıların bazılarının dün borsada satışa geçtiği gözlendi.

Bayram hesaplarının yanısıra geçen hafta gerçekleştirilen satış ihalesininin ardından dün İMKB'de tekrar sırası açılan Petrol Ofisi hisselerindeki yoğun satışlar borsada düşüş baskısını artırdı.

Petrol Ofisi'nin özelleştirmesi sonrası satış rakamının İMKB'deki fiyatının oldukça altında kalması, dün işleme açılan hissenin ilk seansta taban fiyata inmesine yolaçtı. POAŞ'taki satışlar, diğer kamu hisselerine de yansıyınca, düşüş hızlandı. Sabah yoğun satışlarla bir ara 16 bin 391 puana kadar gerileyen borsa, küçük tepki alımları ile toparlanarak, ilk seansı 16 bin 546 puandan tamamladı.

İlk seansta, düşüş trendine paralel işlem hacminin de 215.6 trilyon lira ile düşük seviyede kaldığı gözlendi.

İkinci seansın açılışında da satış baskısı devam etti. Ancak ilerleyen dakikalarda borsa, özellikle mali sektör hisselerinde gelen alımlarla biraz toparlandı. İkinci seansın başında da satışlarla taban fiyata gerileyen POAŞ'ın kapanışa doğru gelen alımlarla taban fiyattan kurtulması, piyasaya moral verdi. POAŞ'ın yanı sıra endekste ağırlığı olan bazı hisselere gelen alımlar, endeksi ilk seanstaki seviyesinin üzerine taşıdı. Böylece borsa günü 220 puanlık kayıpla 16 bin 563 puandan tamamladı.

İkinci senasta işlem hacminin biraz daha daraldığı ve 189.3 trilyon lira düzeyine gerilediği gözlendi. Borsada günlük toplam işlem hacmi ise cuma günkü 816 trilyon liralık hacmin yarısına gerileyerek, 404.9 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsanın önümüzdeki hafta ortasında başlayacak, bayram tatiline iki buçuk günün de eklenmesiyle tamamen kapalı olması nedeniyle satış baskısının bir iki gün daha sürebileceği konuşuluyor.

10 günlük tatil öncesinde, repoyu tercih edenlerin yanısıra takas hesabı yapan yatırımcılar da var. Bayram öncesinde nakite geçmek isteyen yatırımcıların, en geç yarın borsada satış yapmaları gerekiyor. Borsadan perşembe ve cuma günü yapılacak işlemlerin nakit akışları da iki günlük takas nedeniyle bayram tatilinden sonra gerçekleştirilecek. Bu yüzden takas avantajı nedeniyle haftanın ikinci yarısının biraz daha hareketli geçebileceği tahmin ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları