Hayri Çetinkaya: Borsacılar beş yıllık vergi ertelemesi istiyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda gözler vergi değişikliklerine çevrildi. Başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere hükümet yetkilileri, ekonomiyi canlandırmak için biran önce, vergi yasalarında yumuşatıcı adımlar atılmasında hem fikir.

Bu konuda en son Maliye Bakanı Sümer Oral, vergi değişikliklerini hükümetle konuşacak noktaya getirdiklerini açıkladı. Vergide iyileştirme beklentisinin en fazla merak edenlerin başında borsacılar geliyor. Borsacılar, piyasaları rahatlatacak vergi iyileştirmesi için bağlı bulundukları meslek kuruluşu aracılığı ile hükümete bundan bir süre önce kendi isteklerini bir rapor halinde ilettiler.

Borsa Aracı Kurumlar Yöneticileri tarafından Maliye Bakanlığı yetkililerine ulaştırılan raporda, borsanın beş yıl daha vergiden muaf tutulmasını istediler. Borsacılar bu ertelemeye gerekçe olarak da, sermaye piyasalarının henüz tam kıvamına oturmadığını, daha doğrusu kendi kendine yeterli hale gelmediğini gösteriyorlar.

Borsacılar, geçen yıl bütçeye ilave edilerek getirilen ‘‘Hisseleri enaz üç ay elde tutma’’ koşulunun da, bütçe kanunundan kurtarılarak, normal yasaya eklenerek korunmasından yana olduklarını belirtiyorlar.

BİNDE BİR İŞLEM HARCI

Fakat borsacıların vergi istekleri ile ilgili olarak piyasada son günlerde ikinci bir rapordan sözediliyor. TÜSİAD'ın bir mali müşavirlik firmasına hazırlatarak, Maliye Bakanlığı'na ilettiği konuşulan rapora göre, borsadan ‘‘Finans piyasaları işlem harcı’’ adı altında binde bir oranında vergi alınması isteniyor.

Söz konusu raporda, İMKB'de işlem yapan yabancı yatırımcıların da vergiden muaf tutulması gerektiği görüşüne yer veriliyor.

Borsacılar, özetle İMKB'de satıştan binde birlik işlem harcı alınmasını ve yabancıların vergiden tutulması önerisine karşı çıkıyorlar. Bir kaç ülke dışında uluslararası borsalarda işlem vergisine rastlanmadığını belirten borsacılar, yabancılara vergi muafiyetinin de, İMKB'yi yerli yatırımcıdan arındırarak, Filipinler Borsası haline getireceğine inanıyorlar.

Konuştuğumuz borsacılar Maliye Bakanlığı'nın, TÜSİAD'ın mı, TOBB'un mu hazırlandığı tam olarak bilinmeyen bu raporu fazla ciddiye almaması gerektiğini vurguluyorlar.



Yazarın Tüm Yazıları