Hayri Çetinkaya: Borsa yeniden 17 bine dayandı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Hazine'nin Dünya Bankası ve enerji ihaleleri ile ilgili yaptığı açıklama ile rahatlayan borsa, dün yeniden 17 bin puan sınırına geldi. Haftanın son günü endeks 773 puanlık artışla 16 bin 870'e çıktı. Hisseler ortalama yüzde 4.8 oranında prim yaptı.

DÜNYA Bankası'nın enerji ihaleleriyle ilgili haberlerin de etkisiyle önceki gün 15 bin 300 puana kadar gerileyen borsa, dün kendine gelmeye başladı. Hazine'nin enerji ihalelerinin iptal edilmesinin söz konusu olmadığı yolundaki açıklamalarıyla biraz rahatlayan borsa, dün banka ve holding hisselerinde yoğunlaşan alımlarla yükselişe geçti. Borsa endeksi haftayı 773 puanlık artışla 16 bin 870 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 4.8 oranında prim yaptı. Böylece önceki günkü 56 puanlık artış dikkate alınmazsa, hafta başından bu yana düşüşte olan borsada trend dün tersine dönmüş oldu.

Borsa endeksindeki artışa paralel işlem hacmindeki artış da yatırımcının tekrar alım yapmaya başladığı şeklinde değerlendiriliyor. Keza günlük işlem hacmi önceki güne göre yaklaşık yüzde 40'lık bir artışla yaklaşık 755 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Dünkü işlem hacmi 19 Ocak tarihinden bu yana borsada ulaşılan en yüksek seviye oldu.

Ocak ayı enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek çıkmasının da etkisiyle, borsa dün sabah satıcılı açıldı ve endeks ilk dakikalarda 15 bin 754 puana kadar geriledi. Ancak bu seviyelerde gelen alımlarla toparlanan endeks, tekrar 16 bin puanın üzerine çıktı ve ilk seansı da, 180 puanlık artışla, 16 bin 277 puandan tamamladı.

KÁR SATIŞLARI

İlk seanstaki temkinli yükseliş, ikinci seansın açılışında da sürdü. Keza endeks bir kademe yükseldiğinde hemen ardından kár satışları geldi. Fakat seansın ikinci yarısından itibaren holding ve kamu hisselerinde tekrar başlayan alım dalgası endekste hızlı yükselmesine yolaçtı.

İMKB 100 endeksi birara 17 bin puanın üzerine çıkarak, 17 bin 29 puanı da gördü. Fakat bu seviyelerden gelen kár satışları ile endes tekrar 17 bin puanın altına geriledi. Seans sonuna kadar da 17 bin puanın altında seyrini sürdürdü.

Borsada dün İMKB 30 endeksinde yeralan şirketlerde bir süredir devam eden satışların kesildiği ve alımların başladığı gözlendi. Yine bir süredir satış baskısı altında kalan banka hisseleri de yine dün borsanın en fazla işlem yapan hisseleri olması dikkat çekti. YKB, İş Bankası (C), Garanti Bankası işlemleri, İMKB'de gerçekleşen işlem hacminin dörtte birini oluşturdu.

FAİZ ATEŞİ DÜŞTÜ

Faizlerdeki düşüş dün de sürdü. Önceki gane kadar yüzde 90'ların üzerine çıkan ve önceki gün yüzde 50 seviyesine gerileyen gecelik oranlar dün yüzde 40'ın altına indi.

İnterbankta gecelik faizler, ortalama yüzde 37 düzeyinde gerçekleşti. İMKB repo piyasasında gecelik oranlar, ortalama yüzde 41.30 oldu. Bono oranları da yüksek enflasyon etkisi ile sabah saatlerinde biraz yükseldi. Ancak öğleden sonra yüzde 38 seviyesine kadar geriledi. Bu arada bankaların geçen salı gününden bu yana devam eden dolar satışları dün faizlerin gevşemesiyle durdu. Bankaların geçen hafta yaklaşık bir milyar dolar satış yaptıkları tahmin ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları