Hayri Çetinkaya: Borsa yeniden 16 bin sınırında

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Şubat ayı enflasyonunun yüksek çıkacağı endişesinden dün bir miktar kurtulan borsada endeks, özellikle holding hisselerinde yaşanan yoğun alımlarla yeniden 16 bin sınırına dayandı. Endeks, 630 puan artarak 15 bin 945'e yükseldi

İMKB, 24 saat çalışacak

İMKB Başkanı Osman Birsen, IMKB'de önümüzdeki günlerde üç önemli gelişmenin olacağını ve işlem hacmi açısından dünyanın ikinci büyük borsası olmaya aday olan İMKB'nin 24 saat çalışır hale geleceğini söyledi.

Finans Kulüp tarafından İstanbul'da düzenlenen ‘‘Aracı Kuruluşların Sorunları ve Çözümler’’ başlıklı toplantıda Oturum Başkanlığı yapan Birsen, IMKB'de yakın gelecekte devreye girecek projelere ilişkin önemli açıklamalar yaptı. IMKB'de otomasyonun geliştirilmesi için büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Birsen, ‘‘Çok yakın bir zamanda hisse senetleri piyasasında alım satım emirlerinin seanstan önce verilmesi uygulamasına başlayacağız. Seanslardan önce alım satım emirleri toplanıp borsaya intikal ettirilecek. Böylece borsa 24 saat çalışır hale gelecek’’ dedi.

Borsada işlem hacmini geliştirecek ve İMKB'yi 24 saat çalıştıracak bu gelişmenin internet aracılığıyla sağlanacağını kaydeden Birsen,‘‘İnternet aracılığıyla teyidleri alınmış alım satım emirleri seans öncesi aracı kurumlara iletilecek. Böylelikle seans başlamadan alım satım emirleri aracı kurumların elinde olacak ve kolaylıkla işlem yapılacak ’’ şeklinde konuştu.

İMKB'de önemli sorunlardan birisi olarak görülen lot altı işlemlerin takasta 48 saat bekletilmesi sorununu da çözeceklerini belirten Birsen, böylece küçük yatırımcının korunacağını ve küçük tasarruf sahiplerinin İMKB'ye daha fazla girişinin sağlanacağını söyledi.

Konuşmasında tahvil ve bono piyasasının otomasyona kavuşacağı haberini veren Birsen, Türkiye'de tahvil ve bono piyasasının hacim olarak hisse senedi piyasasının yaklaşık 3 katı büyüklüğünde olduğunu ve bu piyasanın daha aktif hale getirilmesiyle sermaye piyasalarında canlanmanın sağlanacağını ifade etti.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), dalgalı seyir sürüyor. Dün ilk seansı binde 95 oranında düşüşle tamamlayan İMKB Endeksi, ikinci seansın sonlarına doğru gelen yoğun alımlarla hızla yükseldi. Endeks, günü 630.6 puan artışla, 15 bin 945 seviyesinde tamamladı. Böylece, hisse senedi yatırımcıları dün ortalama yüzde 4.12 oranında kár elde ettiler.

Pazartesi günü endeks, kapanışa doğru yükseliş eğilimindeydi. Ancak, buna rağmen dün, borsada ilk seans yine şubat ayı enflasyonunun yüksek çıkacağı endişesi ile başladı. İlk seansta 15 bin 111 puana kadar gerileyen endeks, seans kapanışına doğru bir miktar toparlandı. Ancak, bu toparlanma endeksin bir gün önceki seviyeyi aşmasına yetmedi. İlk seansın kapanışında, İMKB Endeksi 15 bin 169 puan ile, bir gün öncenin 145.9 puan altındaydı.

SON BEŞ DAKİKA

İlk seansın sonlarına doğru başlayan yükseliş eğilimi, ikinci seansta da sürdü. Seans içindeki küçük dalgalanmalara rağmen, özellikle seansın son beş dakikasında gelen yoğun alımlarla endeks 16 bin puana dayandı. Son beş dakikaya 15 bin 768 puan ile giren endeks, birkaç dakika içinde özellikle holding hisselerine gelen alımlarla yükselişini hızlandırdı. Borsacılar, seansın bir dakika daha devam etmesi halinde, endeksin kapanışta 16 bini aşmış olacağını belirtiyorlar.

Endeksin dün, 16 bin sınırına dayanması, borsada farklı yorumlara neden oluyor. Bir grup yatırım uzmanı, endeks için dalgalanma aralığının 14 bin 800-16 bin puan olduğunu ve bu nedenle, bugünkü seansta endeksin bir miktar gerileyebileceğini belirtiyorlar. Bir diğer grup ise, bugün özellikle POAŞ ihalesine katılacak şirket hisselerinin lokomotifliğinde endeksteki yükselişin süreceği görüşünde.

ŞUBAT ENFLASYONU

Ancak, borsacıların birleştiği nokta, haftasonu açıklanacak olan şubat ayı enflasyon rakamının borsanın seyrinde belirleyici olacağı. Enflasyon oranının yüzde 4'ün altında kalması durumunda, borsanın bundan etkilenmeyeceğini savunan yatırım uzmanları, bunun üzerinde çıkacak bir enflasyon rakamının, borsanın seyrini olumsuz etkileceğini belirtiyorlar.

FAİZ YÜKSELDİ

KDV takasları ve özel sektör maaş ödemelerinin getireceği emisyon çıkışları nedeniyle artan TL talebi, faizlerin yükselmesine neden oldu. İnterbank'ta gecelik faizler açılışta yüzde 59'dan yüzde 64'e çıkarken, ikincil piyasada da en iyi alıcı ve satıcılar yüzde 63-66 seviyesinde buluştu. Cüneyt UZUNOĞULLARI

Yazarın Tüm Yazıları