Hayri Çetinkaya: Borsa siyaset sarhoşu

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda Fazilet Partisi şaşkınlığı yaşanıyor. FP'nin pazar günü, seçimleri erteletmek istemesi, daha çok borsayı sarhoş etti. Sabah hızlı düşüşle açılan borsa, öğleden sonra Meclis'te seçim erteletme oylamasının yapılmaması ve gensorunun reddedilmesi ile kendine geldi.

Piyasaların gözü gün boyu Ankara'daydı. Fazilet Partisi'nin küskün milletvekilleriyle birlikte hareket ederek, hafta sonunda, seçimlerin ertelenmesi için sürpriz bir şekilde Meclis Genel Kurulu'nda müzakere açtırması, piyasalarda haftanın ilk günün beklentileri tekrar altüst etti.

Faiz cephesinde daha temkinli hareketler dikkate çekerken, borsada büyük sayılabilecek zigzaglar yaşandı.

Geçen haftanın ikinci yarısında Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun açıklamalarından da umutlanan piyasalarda, Fazilet Partisi liderlerinin de seçimlerin ertelenmeyeceği yolundaki açık mesajları ile herkes 18 Nisan'a dönük beklentileri satın alıyordu.

Fakat Fazilet Partisi Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener'in bizzat kendi ağzından geçen cuma günü sarfedilen ‘‘seçimlerin ertelenmesine karşıyız’’ yolundaki sözlerinin üzerinden iki gün geçmeden, pazar günü Meclis'te bütün hesapları değiştirecek gelişmeler yaşandı.

Borsada yeni zirve hesapları yapılırken, Fazilet'in pazar günü gerçekleştirdiği ‘U’ dönüşüyle, piyasalarda, birden seçimlerin ertelenmesine ve siyasi krize dönük hesaplar ön plana çıktı.

ZİRVE HESAPLARI YAPILIRKEN

Global kriz öncesi zirveyi yakalama hesapları yapılan borsacılar dün sabah kendilerini tekrar siyasi kaos ortamında buluverdiler. Birinci seans, daha ilk dakikalardan itibaren panik satışların da etkisiyle hızlı düşüşle açıldı. Seansın ortalarına gelindiğinde, endeks bir önceki kapanışının 66 puan altında 4 bin 241 puana geriledi. Seans sonuna doğru Cumhurbaşkanı Demirel ve Meclis Başkanı Hikmet Çetin'in açıklamalarından da moral kazanan endeks, biraz toparlanarak, kaybını 27 puana indirdi ve ilk seansı 4 bin 281 puandan tamamladı.

İlk seanstaki hızlı dalgalanmalara paralel işlem hacmi de 56.2 trilyon düzeyinde gerçekleşti.

İkinci seansın açılışında da satış baskısı sürdü. Yatırımcılar, Meclis'in saat 15.00'teki toplantısını kadar daha çok işlem yapmak yerine beklemeyi tercih etti. Seçimlerin ertelenmesine ilişkin ve hüükmet aleyhine verilen gensoru oylaması vardı. Herşey olabilirdi.

Meclis'in 15.00'teki toplantısını yöneten Başkanvekili Uluç Gürkan'ın yarım saat süren açılış oturumunun sonunda, DTP'nin verdiği seçimlerin erteleme görüşmelerinin gündeme bile alınmazken ve Hükümet aleyhine verilen gensoru önergesi de reddedildi.

Bu sonuç, piyasaların seçimlere ilişkin genel beklentisinin de, kısa bir kesintiyle, devam etmesi demekti. Bu sonuçların ortaya çıkmasından sonra ekside olan borsa gelen alımlarla hızla toparlanarak artıya geçti. Birara yüzde 1 civarında yükselen borsa günü 7 puanlık artışla 4 bin 316 puandan tamamladı. Hisseler yaklaşık binde 2 oranında prim yaptı.

İkinci seansta, büyük bölümü beklemede geçtiği için işlem hacmi de ilk seanstaki miktarın biraz altında 54.9 trilyon düzeyinde gerçekleşti.

FAİZ CEPHESİ

Faiz cephesinde de düşüş beklentileri pazar günkü siyasi gelişmeler nedeniyle birden kırıldı. Fakat faizdeki oynaklık borsadaki kadar büyük olmadı. Bu, portföy sahiplerinin elindeki cazip oranlı bonoları kaptırmak istememelerine bağlanıyor. Borsaya göre siyasi olumsuzluklara karşın daha temkinli seyreden bono oranları, 1-2 puan kadar yükselerek, yüzde 103'ün üzerinde işlem gördü.

Likidite sıkışıklığı yüzünden gecelik oranlar yüzde 80 seviyesine yükselirken bankaların nakit ihtiyaçlarını karşılamak için döviz satışına geçtiği gözlendi. Bankaların sattığı dövizin tek alıcısı ise yine Merkez Bankası oldu.



Yazarın Tüm Yazıları