Hayri Çetinkaya: Borsa, Köşk'e ortak adayla 18 bine dayandı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Önce hükümet ortağı üç partinin liderleri tek aday üzerinde anlaştı. Borsa yüzde 5.6 oranında primle 18 bine dayandı. Bono faizleri yüzde 31.5'e indi. Ardından piyasalar kapandıktan sonra, muhalefet partisi liderleri de hükümetin Cumhurbaşkanı adayını desteklediklerini duyurdular. Bu tarihi uzlaşmanın piyasalardaki etkileri bugün görülecek.

SİYASETTE yaşanan tarihi gün piyasalarda büyük coşku yarattı. Hükümet ortağı siyasi parti liderlerin yeni Cumhurbaşkanı için tek bir isim üzerinde önceki gece anlaştıklarını açıklaması dün piyasaları hareketlendirdi.

Dördüncü GSM ihalesinin 2 Mayıs'ta yeniden yapılacağının açıklanmasının ardından siyasi parti liderlerinin de Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer üzerinde anlaşmaları, borsayı 18 bin puan sınırına taşıdı. Borsa endeksi, 953 puan artarak, 17 bin 955 puandan kapandı. Hisseler dün ortalama, yüzde 5.6 oranında prim yaptı.

ALKIŞLARLA AÇILDI

Borsa güne, Başbakan Ecevit'in tek aday üzerinde anlaştıkları yönündeki açıklamalarından moral bularak brokerların alkışları ile başladı. Önceki gün 17 bin 2 puandan kapanan endeks, güne 17 bin 365 puandan seviyesinden başladı. İlk dakikalarda gelen alımlarla 17 bin 807 puana fırlayan endeks, daha sonra gelen kár amaçlı satışlarla bir miktar geriledi.

Seansın ilk yarısını 17 bin 620 puandan tamamlayan endeks, ikinci yarıda da dalgalı seyrini sürdürdü ve birinci seansı 17 bin 518 puandan tamamladı. Hisseler ilk seans sonunda ortalama yüzde 3 oranında prim yaptı. İlk seansta, işlem hacminin de artarak, 352.7 trilyon liraya ulaştı.

İlk seansta yaşanan 516 puanlık artışın ardından ikinci seans 17 bin 547 puandan açıldı. Öğleden sonraki seansın ortalarına kadar dalgalı seyrini koruyan endeks, kapanışa doğru gelen yeni alım dalgası ile tekrar yükselmeye başladı.

Alımların kapanışa doğru, özellikle GSM ihalesine girecek grupların İMKB'deki hisselerinde yoğunlaştığı gözlendi. Endeks günü, bu alımların desteği ile 18 bin puanın biraz altında, 17 bin 955 puandan tamamladı. Gün sonunda hisseler ortalama yüzde 5.6 oranında prim yaptı. İkinci seansta işlem hacmi, ilk seanstakinin biraz daha üzerine çıktı ve 379.5 trilyon lira oldu. Böylece günlük toplam işlem hacmi de, önceki günkünün iki katına yakın arttarak, 732.2 trilyon lirayı ulaştı.

FAİZ DÜŞTÜ

İstikrar umutları sadace borsayı değil faiz cephesini de olumlu etkiledi. Bono faizleri, dün yüzde 32'nin altına inerek yüzde 31.5'e geriledi. Bono oranları, kapanıştan sonra yaşanan gelişmelerin de etkisiyle ikinci elde, biraz daha gerileyerek yüzde 31 düzeyine indi.

Önemli gelişme ise dün piyasalar kapandıktan sonra yaşandı. Hükümet ortağı siyasi parti liderleri, piyasalar kapandıktan sonra saat 16.00'da Meclis'teki muhelefet parti liderleri ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Liderler bu toplantıda, tarihi bir açıklama ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer üzerinde anlaştıklarını ilan edip bir protokol imzaladılar. Meclis'teki bu tarihi uzlaşma ve S&P’nin kredi notumuzu dün akşam saatlerinde yükseltmesinin etkileri piyasalarda bugün yankılanacak.

Yazarın Tüm Yazıları