Hayri Çetinkaya: Borsa, GSM’le 17 binde

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalar haftaya, yeni Cumhurbaşkanı'nın kim olacağı konusunda yaşanan belirsizlik nedeniyle tedirgin başladı. Cumhurbaşkanı adayları için süre bu gece yarısında bitiyor. Piyasaların yönünün ise süre bitiminde kesinleşecek adayların Meclis'teki oylamalarda, kısa sürede seçilme şansları ile yakından ilişkisi olduğu söylenebilir.

Cumhurbaşkanlığı konusundaki belirsizlik nedeniyle güne satışlarla başlayan borsa, öğleden sonra sürpriz bir gelişme ile toparlandı. Tüm grupların çekilmesi ile iptal edilen dördüncü GSM ihalesinin 2 Mayıs tarihinde yapılacağı açıklaması, öğleden sonra borsayı biraz hareketlendirdi.

Özellikle GSM ihalesine girecek holding hisselerinde gelen alımlarla toparlanan endeks, gün sonunda 17 bin puanın üzerine çıktı. Borsa, günü 16 puanlık artışla 17 bin 2 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 0.1 oranında prim yaptı.

Günlük işlem hacminde de bir öncekine göre küçük çaplı bir artış gözlendi. Geçen haftanın son gününde, 380.8 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi, dün 20 artarak 458.2 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Cuma günkü 47 puanlık artışın ardından borsa dün sabah satışlarla açıldı. Güne 16 bin 976 puandan başlayan endeks ilk dakikalardan itibaren dalgalı hareketlerle 500 puan birden geriledi. Birara toparlanmaya çalışan endeks, seansın ilk yarısını 16 bin 578 puandan tamamladı. Seansın ikinci yarısında ise küçük çaplı alımlarla biraz yükselen endeks birinci seansı 16 bin 663 puandan kapattı. İlk seansta hisseler ortalama yüzde 1.9 oranında prim yaptı.

Öğleden sonraki seansın seyri ise GSM ihalesi ile ilgili açıklama nedeniyle sabah seanstakinin tam tersi oldu. Dördüncü GSM ihalesinin 2 Mayıs'ta yapılacağının açıklanması ile toparlanmaya başlayan endeks, ikinci seans içinde, birara GSM ihalesine katılacak holdinglerin hisselerinde gelen alımlarla 17 bin 176 puana kadar yükseldi. Endeks seansın sonunda, ilk seansa göre 339 puanlık artışla, 17 bin puanın üzerinde, 17 bin 2 puandan kapandı.

GSM ihalesine ilişkin son gelişmeler faiz cephesinde de hissedildi. Sahab saatlerinde yüksek seyreden bono oranları, öğleden sonra biraz gerileme gözlendi.

Yazarın Tüm Yazıları