Hayri Çetinkaya: Borsa, enerjiyle sarsıldı günü 56 puanla kurtardı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Hafta başından bu yana düşüş trendinde olan borsa, dün enerji ihalelerinin iptal edildiği yolundaki söylentilere karşın günü artarak kapattı. Gün içinde 15 bin 378 puana kadar gerileyen endeks, 56 puanlık artışla 16 bin 96 puana yükseldi.

HAFTA başından itibaren satışlarla 18 bin puan seviyesinden inişe geçen ve dün birara 16 bin puanın da altına gerileyen borsa, son dakikada gelen tepki alımları ile de 56 puan artarak 16 bin 96 puandan kapandı. Gün boyunca büyük dalgalanma yaşanan borsada hisseler ortalama yüzde 0.35 oranında prim yaptı.

Borsa hafta başından itibaren üç gündür yüksek faiz, olumsuz bilanço beklentileri, yabancıların portföy boşaltmaları ve enflasyon korkusu gibi nedenler yüzünden satış baskısı altındaydı. Borsada bu endişelere dün bir de enerji ihalelerinin iptal edileceği yolundaki söylentilerin yolaçtığı korku eklendi. Dünya Bankası'nın enerji ihalelerinin iptal edilmesini istediği yolundaki haber, borsayı karıştırmaya yetti. Bu haberin duyulmasının ardından özellikle enerji ihalelerine katılan holdinglerin borsada işlem gören hisselerinde yoğun bir satış dalgası başladı.

Güne önceki günkü satışların devamı niteliğinde düşüşle başlayan borsa, ilk dakikalarda 16 bin puanın altına inerek 15 bin 800 puana kadar geriledi. Devam eden satışlarla endeks ilk seansı, 15 bin 783 puandan tamamladı.

İkinci seans da satıcılı açıldı. Öğleden sonra enerji ihalelerine ilişkin söylentilerin iyice artması, holding hisselerindeki satışların biraz da genele yayılarak endeksin 15 bin 378 puana kadar gerilemesine yolaçtı.

Enerji ihalelerine ilişkin haberler netlik kazanmamasına karşın seans sonuna doğru endeks toparlanarak tekrar 16 bin puanın üzerine yükseldi. Ve borsa günü küçük çaplı artışla 16 bin 96 puandan tamamladı.

Gün içinde belirsizliğini koruyan Dünya Bankası'nın enerji ihalelerinin iptal istemine ilişkin haberlere Hazine piyasalar kapandıktan sonra yaptığı açıklama ile netlik kazandırdı.

Hazine Müsteşarı Demiralp,‘‘Enerji ihaleleriyle ilgili bilgiler doğru değil, bunu nereden çıkardılar, nasıl bir sonuca vardılar bilemiyorum’’ dedi. Demiralp'in açıklaması ile borsada enerji ihalelerine ilişkin belirsizlik ortadan kalkarken, piyasa kapandıktan sonra açıklanan ocak ayı enflasyon rakamları bir miktar daha rahatsızlık yaratabilir.

Gecelik faiz yüzde 49'a indi

PİYASALARDA yaşanan yoğun Türk Lirası sıkışıklığı ve enflasyon tedirginliği yüzünden önceki gün yüzde 100 sınırına dayanan gecelik faizler dün inişe geçti.

Gün boyunca ocak ayına ilişkin enflasyon oranlarının açıklanmasını beklemekle geçiren faiz cephesinde gecelik oranlar, yüzde 40 seviyesine kadar geriledi. Öğle saatlerine doğru biraz yükselen oranlar yüzde 50 düzeyine çıktı.

Önceki gün interbankta ortalama yüzde 81 düzeyinde, İMKB repo piyasasında da ortalama yüzde 90 düzeyinde gerçekleşen gecelik faizler dün İMKB repo piyasasında ortalama yüzde 48, Türk Lirası interbankında ise ortalama yüzde 49 oldu.

Gecelik faizlerdeki gerileme, işlemlerin sınırlı düzeyde gerçekleştiği bonoda oranların seyrini çok fazla etkilemedi. Önceki gün yüzde 37.92 düzeyinde kapanan en fazla işlem gören 23 Mayıs 2001 vadeli tahvilin faizi dün çok az geirledi ve yüzde 37.84 puandan işlem gördü.

Bono oranlarının belirli bir düzeye yerleşmesi, gecelik faizlerdeki hızlı dalgalanmanın son ermesiyle yakından ilişkili.

Piyasalar kapandıktan sonra beklenen yüksek açıklanan ocak ayı enflasyon oranları, faizlerde yeni dalgalanmalara yolaçabilir.

Yazarın Tüm Yazıları