Hayri Çetinkaya: Borsa, Demirel'e % 6.6 artışla ‘güle güle’ dedi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılmamasına karşın piyasalarda coşku vardı. Borsa dün 1053 puan artışla 17 bin puan sınırına dayandı. Hisseler ortalama yüzde 6.6 oranında arttı. Bono faizleri de tekrar yüzde 33'e indi. Piyasalardaki rahatlama Demirel'in reddedilmesinden öte

Ecevit'in mesajlarına bağlanıyor.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in görev süresini uzatılması dahil üçlü Anayasa değişikliği paketinin Meclis'te reddedilmesine karşın Başbakan Bülent Eevit ve hükümet ortağı diğer liderlerin verdiği istikrar doğrultusundaki mesajlar piyasaları umutlandırdı.

Bir kaç haftadır Anayasa değişikliğinin yolaçtığı siyasal belirsizlik yüzünden iniş trendinde olan borsa dün 1053 puan artarak 16 bin 916 puana yükseldi. Böylece borsa, 16 Mayıs'ta görev süresi dolacak olan Demirel'e, dün ortalama yüzde 6.6 oranında primle güle güle demiş oldu.

Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzatılmaması, finans çevrelerinde ‘‘Borsa Baba'nın gidişine sevindi’’ şeklinde yorumlara yolaçtı.

Borsanın yükselişinde en önemli faktör, Demirel'in görev süresinin uzatılmaması değil, Başbakan Bülent Ecevit dahil, koalisyon ortağı siyasi parti liderlerinin önceki akşam birlikte, kamuoyuna hükümet krizinin söz konusu olmadığı ve görevlerine devam ettiği yolundaki açıklamaları etkili oldu.

RAHATLATAN MESAJLAR

Liderlerin önceki akşamki bu duyurularının ardından, Başbakan Ecevit'in dün peş peşe yaptığı iki ayrı açıklamada, ‘‘Üç partili koalisyonun uyumlu çalışması istikrarın güvencesidir’’ ve ‘‘Bütün kaygımız, siyasal ve ekonomik istikrarın bozulmasıydı. Buna meydan vermemek için hükümet olarak elimizden gelen çabayı göstereceğiz’’ yolundaki sözleri, piyasalarda büyük bir rahatlık yarattı.

Keza piyasalarda, Meclis'teki oylamalarla Demirel'in görev süresinin uzatılmamasını Başbakan Ecevit'in gurur meselesi, yapıp istifayı bile gözealabileceği korkusu oluşmuştu. Son açıklamalarla bu korkuyu atlatan yatırımcılar dün tekrar alıma yöneldiler.

SEANSLARIN SEYRİ

Borsa endeksi 15 bin 693 puandan açılış yaptıktan sonra ilk dakikalarda gelen alımlarla 16 bin 200'lü seviyelere kadar yükseldi. Daha sonra gelen satışlarla bir miktar gevşeyen endeks 15 bin 900 seviyelerinden tekrar yükseliş trendine girdi ve endeks senasın ilk yarısını 16 bin 372 puandan geçti.

Seansın ikinci yarısında dalgalı hareketini sürdüren endeks, birara 16 bin 484 puanı gördü. Ancak kár satışları ile bir miktar geriledi ve birinci seansı 16 bin 319 puandan kapattı.

Endeks ikinci seansa da, 16 bin 317 puanla başladı. İlerleyen dakikalarda gelen alımlarla 16 bin 600 puanın üzerine çıkan endeks, seansın ikinci yarısında birara gelen kar satışları ilk seanstaki düzeyinin de altına geriledi. Fakat kapanışa doğru, özellikle sanayii hisselerinde yoğunlaşana alımlarla İMKB bileşik endeksi hızlı yükseldi ve günü 17 bin puanın biraz altında 16 bin 916 puandan tamamladı.

FAİZLER DE DÜŞTÜ

İkinci seansta Maliye Bakanlığı yetkililerinin, yaptığı geçici vergiye ilişkin açıklamaları banka hisselerini biraz olumsuz etkiledi. İsim verilmemekle birlikte, Maliye Bakanlığı'nın, 279. maddeden doğan geçici vergi yükümlülüklerini eksik beyan eden bankalarla ilgili inceleme başlattığı yolundaki açıklamalarının, olumsuz etkisinin biraz daha sürmesi beklenebilir.

Ecevit'in açıklamaları piyasalarda artan iyimserlik faiz cephesine de yansıdı. Sabah saatlerinde yüzde 35 seviyesinde güne başlayan bono oranları tekrar yüzde 33 seviyesine indi. Hükümetin kararlı açıklamaları ile rahatlayan piyasalarda, önümüzdeki günlerde yeni Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken Meclis'te yaşanabilecek kavga ve karışıklıklara bağlı dalgalanmalar yaşanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları