Hayri Çetinkaya: Borsa 6000'e dayandı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Hükümetin reformlar konusundaki kararlılığı piyasalarda iyimser beklentileri artırıyor. Borsa bu beklentilerle 65 puan daha artarak, 5990 puanla yeni tarihi zirvesine ulaştı. Bono faizleri de 2-3 puan gerileyerek yüzde 90'a kadar düştü. Reforma ilişkin ilk icraat, faizleri yüzde 90'ın altına indirebilir.

Piyasalarda Uluslararası Tahkim ve Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin gelişmelerle başlayan iyimserlik devam ediyor. Bono faizleri inişe geçerken borsa da, rekor yükselişini sürdürdü. Borsa endeksi dün 65 puan daha artarak, 5990 puanla yeni tarihi zirvesine ulaştı.

Önceki günkü rekor yükselişin ardından borsa dün sabah kár satışları ile açıldı. Endeks seansın ilk yarıısnda birara 5 bin 865 puana kadar geriledi. Öğle saatlerine doğru gelen alımlarla tekrar toparlanan borsa, birara 5 bin 990 puana kadar yükseldi ve ilk seansı, 51 puan artarak, 5 bin 976 puandan yeni bir rekorla tamamladı. İlk seansta işlem hacmi, 85.9 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Sabah seansında kár amaçlı satışların karşılanması, ikinci seansta alım emirlerini artırdı. Borsa, ikinci seans içinde birara psikolojik sınır olarak nitelendirilen 6000 puana kadar yükseldi. Fakat bu seviyede gelen satışlarla endeks, tekrar önceki günkü seviyesine kadar geriledi.

Borsanın kapanışın doğru gelen, hükümet ortağı parti liderlerinin komisyondan kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak geçen emeklilik yaşında taviz verilmeyeceğine ilişkin açıklamaları ve tahkim kararının Meclis'e sunulduğu yolundaki haberler, alım emirlerini artırdı. Ve borsa son dakika dopingi ile 65 puan artarak, günü yeni tarihi zirvesi olan 5 bin 990 puandan tamamladı. 6000 puana dayanan borsada hisseler yüzde 1.1 oranında prim yaptı.

İkinci seansta, işlem hacmi, ilk seansa göre biraz gerileyerek, 72 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Günlük toplam işlem hacmi ise 153 trilyon lirayı aştı.

SEÇİCİ İŞLEMLER

Borsa, 6000 puana dayanmasına karşın işlemlerin hisse bazında sınırlı olması dikkat çekiyor. İki gündür peş peşe yeni rekora ulaşılmasına karşın borsada işlemler, ağırlıklı olarak İMKB - 30 endeksinde yeralan şirket hisselerinde yoğunlaşmış durumda. Yatırımcılar, tahkim kararına ilişkin beklentilerle holding hisselerine, özelleştirme beklentileriyle de kamu hiselerine odaklanmış durumda. Bunlara küçük çapta banka hisselerindeki işlemler de eklenebilir.

Bu hisselerin büyük bölümü de İMKB - 30 endeksinde yeralıyor. Borsada işlem gören toplam 280'den fazla hisse olduğu dikkate alınırsa, rekor yükselişlerin genele yayılan bir çıkış dalgası olmadığı anlaşılır.

Refomlara ilişkin beklentilerin gerçekleşmesi ve ekonomik pakete ilişkin açıklamalar, belki borsadaki yükselişin genele yayılmasını sağlar.

Faiz yüzde 90'ın altına inebilir

BORSADAKİ iyimserlik dün faizlerde özellikle bono cephesinde de kendini hissettirmeye başladı. Önceki gün yüzde 93 seviyesinde seyreden bono oranları dün yüzde 90'a kadar geriledi. Bonoda düşüş trendinin önümüzdeki günlerde de devam etmesi ve oranların yüzde 90'ın altına inmesi bekleniyor. Hükümetin ekonomik paket açıklamaları ve Meclis'teki reform yasalarına ilişkin yeni gelişmeler, bono faizlerinin yüzde 80'lere inişini hızlandıracaktır.

Bono faizlerinde dünkü düşüşte, Hazine'nin düzenlediği başarılı bono ve tahvil ihalelerinin de payı var. Hazine 399 gün (13 aylık) vadeli tahvil ihalesinde faiz yüzde 91'e kadar düştü. İhtiyacı kadar para toplamaya özen gösteren Hazine, dünkü tahvil ile altı ay vadeli bono ihalesinde toplam 1.3 katrilyon liralık net satış gerçekleştirdi. Hazine'nin 399 gün vadeli tahvil ihalesine 2.9 katrilyon liralık teklif gelirken, bunun nominal 1.3 katrilyon liralık bölümü karşılandı. İhalede net satış 660 trilyon lira oldu. İhalede, en düşük bileşik faiz yüzde 89.96'ya kadar düşmesi dikkat çekti. Bu ihalede ortalama bileşik faiz yüzde 91.03 olarak gerçekleşti.

Hazine'nin altı aylık bono ihalesine de, 1.4 katrilyon liralık teklif gelirken, nominal 969 trilyon, net satış 692 trilyon liralık satış gerkeçleştirildi. Bono ihalesinde en düşük bileşik faiz yüzde 94.64, ortalama bileşik faiz de yüzde 96.2 düzeyinde oldu.



Yazarın Tüm Yazıları