Hayri Çetinkaya: Borsa, 14.800 puandan döndü

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsada hafta başından itibaren devam eden düşüşe dün ara verildi. Borsa endeksi dün 396 puan artışla, 15 bin 829 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 2.57 oranında prim yaptı.

Günü 396 puan artışla 15 bin 529 puandan kapatan borsada, dünkü toparlanma ile hafta başından bu yana devam eden düşüşün yolaçtığı zararın bir bölümü giderilmiş oldu.

Borsa endeksindeki yükselişe paralel işlem hacminin de biraz arttığı gözlendi.

226.5 trilyon lirası birinci seansta, 292.6 trilyon lirası da ikinci senasta olmak üzere borsada dün toplam işlem hacmi 519.2 trilyon lira oldu.

Haftanın ilk yarısındaki düşüşün ardından borsada dün başlayan çıkış, geçen haftanın ikinci yarısını yükselerek tamamlayan trendi hatırlatıyor.

Borsada dün en fazla prim yapan, yaklaşık yüzde 6'lık getirilerle, gıda ve sigortacılık sektörleri oldu.

Borsa güne önceki günlerden gelen düşüş baskısının devamı olarak satıcılı açıldı. Borsa endeksi sabah hemen açılışta gelen yoğun satışlarla 15 bin puanın da altına indi. Endeks, borsanın lokomotifi konumundaki YKB, Garanti ve İş Bankası (C) hisselerindeki yoğun satışlar yüzünden, bir ara 14 bin 890 puana kadar geriledi.

TEPKİ ALIMLARI

Fakat endeksin 15 bin puanın altına inmesiyle hemen tepki alımlarının gelmesi dikkat çekti. Tepki alımları ile toparlanan borsa ilk seansı, sadece 22 punalık kayıpla 15 bin 410 puandan tamamladı.

İkinci seans da satıcılı açıldı ve ilk dakikalarda endeks 15 bin 336 puana indi. Ardından kamu ve otomotiv hisselerindeki alımlarla endeks tekrar çıkışa geçti. İkinci seansın ortalarına doğru 15 bin 600 puanın üzerine çıkan endeks, kapanışa kadar süren alımlarla tekrar 16 bin sınırına dayanmış oldu.

Faiz cephesinde ise devam eden likidite bolluğunun yarattığı rahatlık yaşandı. Piyasanın artı rezevle açılmasının yanısıra, Merkez Bankası'nın repo ihalesiyle yeterince fonlaması sayesinde, gecelik faizler düşük seyrini korudu.

İnterbankta yüzde 34'ten güne başlayan gecelik faizler, öğleden sonra yüzde 31'e kadar geriledi.

Bankalararası işlemlerde de oranlar yüzde 30-32 aralığında gerçekleşti. İMKB repo piyasasında gecelik faizler ortalama yüzde 32 düzeyinde gerçekleşti. Bono oranları da önceki günkü yüzde 41 seviyesini korudu.

Yazarın Tüm Yazıları