'Hayır'lı olmadı

Güncelleme Tarihi:

Hayırlı olmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 01:12

Seçimin en fazla oy kaybedeni MHP oldu, 4 puan gerileyerek 39 milletvekili kaybetti. Partinin önemli isimleri Koray Aydın, Ruhsar Demirel ve Durmuş Yılmaz kazanamayanlar arasındaydı. Partinin gerilemesinde ‘Hayırcı Parti’ algısının etkili olduğu değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Seçim sandıkları açıldıktan sonra sonuçlar MHP’de şok etkisi yarattı. Genel Başkan Devlet Bahçeli, oyunu kullandıktan sonra öğle saatlerinde Genel Merkez’e geldi ve sonuçları makamından izledi. İlk sonuçların gelmeye başlamasıyla birlikte Genel Merkez’de soğuk hava esmeye başladı.

Doğu, Güneydoğu bölgelerinin yanı sıra Karadeniz bölgesinde yüzde 30 oy kaybı yaşandığının ortaya çıkması, şaşkınlık yarattı. MHP önünde toplanan az sayıda partilinin moralinin bozulduğu gözlenirken, vatandaşlar, “Hiç mi yüzümüz gülmeyecek” sözleriyle tepki gösterdiler.

BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ

Parti kurmayları, AK Parti’nin son dönemde kullandığı “Her şeye hayır diyen parti” propagandasının tuttuğunu ifade ettiler. ‘MHP’nin, 7 Haziran akşamından itibaren koalisyon seçeneklerine olumsuz yaklaşması’, ‘15 Kasım’da yeniden seçim istemesi’ ve ‘tüm seçeneklere olumsuz yanıt vermesi’, ‘az sayıda miting yapılması’ başarısızlık nedenleri arasında sayıldı. AK Parti’nin, siyasi arenada HDP’ye yönelik sert söyleminin milliyetçi oyları bu partiye yönlendirdiği analizi de yapıldı.

Haberin Devamı

İSTİFA İDDİALARI

Akşam saatlerinde sosyal medyada Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin istifa kararı aldığı iddiası ortalığı karıştırdı. Makamında seçim sonuçlarını izleyen Bahçeli’nin henüz kurmaylarıyla bile görüşmeden böyle bir mesaj yayınlanması, parti yönetimi tarafından ‘kara propaganda’ olarak nitelendirildi. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, bu iddiayı yalanladı. Geç saatlerde Genel Merkez’e gelen ülkücüler de “Lidere sadakat şerefimizdir, hareketin lideri Devlet Bahçeli, durma ilerle evlatların seninle, vur de vuralım öl de ölelim” diye slogan attılar.

KURMAYLARI DA SEÇİLEMEDİ

4 puanlık oy kaybı, partinin önemli isimlerinin de TBMM dışında kalmasına neden oldu. Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel Eskişehir’de, Sadir Durmaz ise Yozgat’ta seçimi kaybetti. TBMM Başkanvekili Koray Aydın’ın da Trabzon’da seçimi kaybetmesi dikkat çekti. Meclis Başkanlık Divanı üyesi Emin Çınar da Kastamonu’da seçilemezken, MHP Genel Sekreter Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu Ankara’da kazanamadı. Uşak’ta Durmuş Yılmaz ve Kütahya’da Alim Işık kazanamayan isimler arasında yer aldı. 7 Haziran’da 80 milletvekili kazanan MHP, bu kez 39 vekil kaybederek 41 sandalye kazanabildi.

Haberin Devamı

MEMLEKETİNDE ZOR KORUDU

Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de MHP 2 milletvekilini korudu. Bahçeli ile Ruhi Ersoy yeniden seçilirken, MHP’nin oyları ise yüzde 40’tan yüzde 35’e indi. Seçilip seçilmeyeceği merakla beklenen isimlerden Erkan Haberal ise Ankara’dan seçilmeyi başardı. MHP’de kadın milletvekili sayısı da 4’ten 3’e düştü. Arzu Erdem İstanbul, Deniz Depboylu Aydın, Zühal Topcu ise Ankara’dan seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!