Haydi Lapseki’ye gidelim

Bir domates tutkunu olarak yaptığım “Domates festivali istiyorum” çağrısına Lapseki Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim’den şahane bir cevap geldi.

Haberin Devamı

Meğer Eceabat ilçesinde her ağustos ayında domates festivali yapılıyormuş.
Bir belediye başkanının vizyon sahibi ve çalışkan olmasının ne kadar önemli olduğuna her zaman değinmişimdir. O yörenin kültürel değerlerini ortaya çıkaracak etkinlikler düzenleyen bu özverili insanları her zaman takdir etmişimdir.
Geçmiş yıllarda annemin “Lapseki domatesi aldım” dediğini hatırlıyorum. Bugünse Lapseki kirazlarıyla dünyada nam salmış. Görümcemin her fırsatta bahsettiği ve “Lezzetine doyulmaz” dediği Lapseki biberini, şeftalisini ise henüz tatma fırsatım olmadı. Allah kısmet ederse, 2012 yılının haziran ayında Lapseki’ye kiraz festivali için gideceğim.
Bakarsınız, Giresun’da yediğim kiraz kavurması gibi farklı lezzetleri tekrar gündeme getirir, yeni tatlara yelken açarız, ne dersiniz?

Haberin Devamı

FISTIKLI GAP KEBABI

Bulguru kenarları yüksek ve geniş bir tepsiye koyun. (Cam, porselen ya da bakır bir tepsi kullanabilirsiniz.) Üzerine ılık suyu gezdirin, bulgurun yumuşayıp kabarması için 2-3 dakika kadar bekletin.
Üzerine rendelenmiş kuru soğan, isterseniz ince kıyılmış maydanoz, kıyma, domates ve biber salçasını ilave edin. Tuz, karabiber ve kimyonu serpiştirip bulgurlu köfte harcını, elinizi sık sık suya batırarak yoğurmaya başlayın.
Harcı en az 5-6 dakika yoğurup yumuşak macun kıvamına getirin. Harca kabukları soyulmuş yeşil fıstıkları da ilave edip tekrar yoğurun.
Elinizi ıslatarak köfte hamurundan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp uzatarak parmak şeklinde köfteler yapın.
Hazırladığınız köfteleri ızgara şişlerine birer santim aralıklarla dizip kömür ya da fırın ızgarasında çevirerek kızartın.
Salatayı yapmak için turpları soyup rendeleyin. Üzerine 3 çay kaşığı tuz serpip ovaladıktan sonra yıkayıp sıkın. Böylece turpun acı suyu çıkmış olacak.
Turpun üzerine tahini, dövülmüş sarmısakları ve limon suyunu gezdirip karıştırın. Tahin soslu turp salatasını geniş bir servis tabağına yayın. Üzerine fıstıklı köfteleri yerleştirip servise sunun.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

- 250-300 gr yağsız kıyma (İki kere çekilip iyice inceltilmiş olmalı.) - 2 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı ılık su - 1 adet orta boy kuru soğan
- Yarım yemek kaşığı domates salçası - Yarım yemek kaşığı biber salçası      - 1 çay kaşığı tuz, karabiber - 1 çay kaşığı kimyon           - 4 yemek kaşığı yeşil fıstık içi (Kabuğu soyulmuş çam fıstığı) - İsterseniz 1 demet maydanoz
Salata için; - 2-3 adet büyük boy beyaz turp
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan tahin - 2 diş sarmısak - 1 adet limonun suyu

Yazarın Tüm Yazıları