Haydi kızlar çeşmeye

Güncelleme Tarihi:

Haydi kızlar çeşmeye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2008 13:12

Muş’un Korkut İlçesi'ne bağlı Karakale Beldesi Gültepe Mahallesi’nde evlerinde içme suyu şebekesi olmayan birçok aile, su taşımaları için kız çocuklarını okula göndermiyor. Mahalledeki tek çeşmeden gün boyu bidonlarla evlerine su taşımak zorunda kalan kızlar, “Okumak istiyoruz ama evlere su taşımamız için buna izin verilmiyor. Susuzluğun, eğitimimizi engellemesini istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

OKULA GİDECEKLERİ YERE SU TAŞIYORLAR

Karakale Beldesi’ne 10 yıl önce bağlanan 150 haneli, 750 nüfuslu Gültepe Mahallesi'nde, içme suyu ihtiyacı tek çeşmeden karşılanıyor. Geleneklere göre sadece kadın ve kızların çeşmeden su taşımaları, kızların eğitimini de engelliyor. Bazı aileler eve su taşımaları için kızlarını okula göndermezken, okula gidenler ise günün büyük bir bölümünü çeşme başındaki kuyrukta geçirmek zorunda kaldıkları için ya devamsızlık yapıyor ya da derslerin bir bölümüne giremiyor. Gültepe Mahallesi’ndeki 4 öğretmenin görev yaptığı ilköğretim okulunda 160 öğrenci eğitim- öğretim görüyor. 5 sınıflı okulda, kızların devamsızlığı önemli bir sorun olarak dikkat çekiyor.

Karakale Beldesi’ne bağlandıktan sonra hizmet alamadıklarını belirten Gültepe Mahallesi Muhtarı Tahir Yasul, “Yıllardır kangren haline gelen yol ve su sorunu bir türlü çözülemedi. Belediye maddi olanakları yeterli olmadığını gerekçe gösteriyor. Çözülemeyen su problemi kızların eğitimlerini aksatıyor. Bazı aileler eve su taşımaları için kızları 3’üncü sınıftan sonra okula göndermiyor. Bazıları ise sürekli olarak derslerin bir bölümüne giremiyor. Kızların eğitimsiz kalmalarının tek sorumlusu susuzluktur” dedi.

Haberin Devamı

Yıllardır susuzluk çilesi yaşadıklarını dile getiren mahalle sakinlerinden Ayşe Aydın ise, “Tek çeşme, 750 nüfusa yetmiyor. Ömrümüz su taşımakla geçti. Şimdi bu çileyi kızlarımız da yaşıyor. Artık buna bir son verilsin. Suyun eğitimi engellemesi nerede görülmüştür” diye konuştu.

Karakale Belediye Başkanı Genç Parti'li Alemattin Artan ise, Gültepe Mahallesi’nin beldeye 10 kilometre uzaklakta bulunduğunu belirtarak, “İçme suyu sorunu var. Kızların bu yüzden okula gidemediği de doğrudur. Gültepe’ye 12 kilometre uzakta bir su kaynağı bulduk. Bunu getirmek yaklaşık 600 bin YTL’ye çıkacak. Ama biz belediye olarak 12 işci ve memurun maaşını ödeyemiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!