Hayattan keyif alın

Ruh da, beden de “keyif almak” üzere planlanmış bir organizasyona sahiptir. Keyif almak, sağlığı en az beslenmek kadar etkiler.

Haberin Devamı

Keyif, en sevdiğim sözcüklerden biri. Hayattan, hayata ilişkin bazı şeylerden -yemekten, içmekten, hareket etmekten, dost sohbetlerinden, müzik dinlemekten, okumaktan, yazmaktan ve daha pek çok şeyden- keyif almak, haz duymak hayatın doğasında zaten vardır. Haz duygusu da beslenip büyütülmeli, korunup kollanmalıdır.
Beden ruhun, ruh bedenin keyif aldığı, haz duyduğu, kendini daha iyi ve daha mutlu hissettiği aktivitelerden hoşlanır. Çünkü ruh da, beden de “keyif almak” üzere planlanmış bir organizasyona sahiptir.
Ben keyif almanın sağlığımızı en az beslenmemiz, aktivite düzeyimiz, düşünce tarzımız, stres yönetimimiz ve uykumuz kadar etkilediğini düşünür ve kabul ederim. Keyifli bir hayat sürmenin hastalıklardan koruyucu ve sağlık sorunlarını iyileştirici yönleri olduğuna inanırım.
Ama burada da temel ölçü,
“ifrat-tefrit dengesi”ni bozmamak, ne keyiften tümüyle vazgeçmek ne de hayatın tamamını keyif odaklı hale getirmek olmalı.
Dengeli ve ölçülü dozlarda olması, zaman zaman zirveler yapması keyfin değerini daha da artırır.
Özellikle tatil süreçlerinin yoğun olduğu yaz aylarında gezmeye, dinlenmeye, arkadaş sohbetlerine, okumaya, yazıp çizmeye, doğayla daha çok baş başa kalmaya ve olan bitenle dalga geçip daha çok büyümeye, kendinizi daha sık şımartıp ödüllendirmeye, kısacası keyif artırıcı şeylere daha fazla zaman ayırın. Bunlara daha çok yer açın hayatınızda.
Keyfin -ya da hazzın- sadece bedensel ya da zihinsel -ruhsal- yanlarına değil, her iki yanına birlikte odaklanın.
Hayat sizindir, sizi bekler. Sizin onu daha iyi tanımanızı, daha iyi anlamanızı, hatta mümkünse ona sımsıkı sarılmanızı ister. Keyifli bir hayat istiyorsanız, daha nüktedan biri olmaya çalışın. Keyifli ortamlarda bulunmaya, dostlar edinmeye gayret edin. Hayatınıza daha çok ve sık eğlenceli aktiviteler katın. İyimser olun, olumlu ve yapıcı biri olmaya bakın.
Daha sık tatil yapmaya gayret edin. Ailenize, dostlarınıza daha çok zaman ayırın. Keyifli alışkanlıklar edinmenin yollarını arayın ve fırsat buldukça kendinizi şımartın.
Kısacası keyif almak, keyif alınan zamanları artırmak, sağlığımız için de faydalı bir alışkanlıktır.

Haberin Devamı

Aile bağları önemlidir

Haberin Devamı

Dengeli bir ruhsal yaşam, iyi hayatın en önemli belirleyicisidir.
Aile ve sosyal ilişkilerinizi geliştirmeye bakın.
Yaşam pastanızdan anne, baba ve kardeşlerinize, eşiniz ve çocuklarınıza, akrabalarınıza, komşularınıza, dost ve arkadaşlarınıza dengeli dilimler ayırıp ayırmadığınızı gözden geçirin. Aile büyüklerinizi ziyaret etmeye çalışın. Ziyaretlerinizi bayramlarla da sınırlamayın.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları