Hayatımın en uzun bir kilometresiydi

Güncelleme Tarihi:

Hayatımın en uzun bir kilometresiydi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 11:57

Triatloncu Oğuz Omur, 2011 Hawaii Ironman Dünya Şampiyonası'nı bitiren tek Türk sporcu oldu. 9 saat 58 dakikalık derecesiyle de 40-44 yaş grubunda 76'ncı sırayı aldı. Bitirdi ama yarışın son bir kilometresi hayatının en uzun bir kilometresi oldu.

Haberin Devamı

Ironman yani triatlon sporunun en zorlu dalı. Denizde 3.9 kilometrelik yüzmenin üzerine hiç aralıksız koşulan 180 kilometrelik bisiklet parkuruyla devam ediyor ve tam bir maraton mesafesi olan 42.195 kilometrelik koşuyla sona eriyor. Bitirmek için insanüstü bir çaba gerektiren Ironman'in zirvesi ise her yıl ekim ayında Hawaii'deki Ironman Dünya Şampiyonası. Bu şampiyonaya katılmak için tüm dünyadan on binlerce kişi eleme yarışlarına katılıyor, bunu başaranlar Hawaii'deki festival gibi ortamda buluşuyor.

Son yıllarda bu dünyanın en prestijli Ironman yarışına Türk sporcular da katılıyor. Bu yılki triatlonda İstanbullu işadamı Oğuz Omur (44) Türkiye'yi temsil eden tek sporcuydu. Üçüncü kez Hawaii'nin Kona kasabasındaki yarışa katılan Omur 9 saat 58 dakika 2 saniyeyle kendi rekorunu kırıp 40-44 yaş grubundaki 273 sporcu arasında da 76'ncı sırayı aldı.

Ancak yarış öncesinde 10 saatin altına inmeye bir hedef koyan Omur bunu başardı başarmasına ama parkur boyunca türlü zorluklarla karşılaştı. "Yüzme yine her zamanki gibi kaosla başladı. Beklediğim gibi bir iki darbe yedim yüzmenin ilk kulaçlarında. Bu darbelerden biri ayağımdaki zaman çipinin düşmesine sebep oldu. Bu yüzden biraz durup düzeltmek zorunda kaldom. Yüzmeyi 1 saat 2 dakikayla bana göre kötü sayılacak bir süreyle bitirdim."
Omur'u ve tüm sporcuları bisiklet etabı bekliyordu. "Bisiklette önceden tahmin ettiğim rüzgârlar vardı. Özellikle 90 ile 110'uncu kilometreler arası yandan çok sert rüzgâr yedik. Koşu etabının çok zor geçeceğini umarak tempomu hep kontrol ettim. Bisikleti 5 saat 9 dakikada bitirdim."

/images/100/0x0/55ea9dd7f018fbb8f88baaa1


Ama tüm sporcular gibi Omur için de en zor bölüm artık vücudun sınırlarının zorlandığı, son enerji kırıntılarının harcandığı koşu bölümüydü. Düşünün, o zorlu yüzme ve bisiklet üzerine koşulacak bir maraton! Omur da koşuya iyi başladı. Giderek artan hava sıcaklığına karşın koşunun ilk 5 km'sinde bir sorun yaşamadı. Sonra temposunu ayarlayarak ve yardım istasyonlarından bolca su ve tuz alarak 15'inci kilometreye ulaştı. "Bu bölümden sonra biraz rahatlayacağımı öngörmüştüm. Nitekim koşunun 16'ncı km'sindeki dik ve uzun bir yokuşu tırmandıktan sonra düzlükte biraz da rüzgârın yardımıyla kendimi daha iyi hissettim."

Ancak Omur için yarış aslında bundan sonra başlıyordu. Vücudunun nasıl reaksiyon göstereceğini bu noktadan sonra görecekti. Koşunun son 15 km'sinde midesine çok şiddetli kramplar girmeye başladı. Daha önce başına gelen bu sorunu zaman zaman yürüme hızına geçerek bertaraf etmeyi denedi. Ama bir sorun vardı: Bu hızda 10 saat hedefinden sapacaktı. "Yürüme hızına düşmeden koşarak bu kramplardan kurtulmaya çalıştım. Gözüm hep saatteydi ve koşmaya devam edersem 10 saatin altında bitişe gelebileceğimi biliyordum. 32'inci km'de kramplardan kurtuldum. Tempomu artırıp ve son 8 km'ye sadece 10 saatin motivasyonuyla gidebildim. Bitişe 2 km kala ne hesap yapabiliyordum ne de saatime bakiyordum. Bacaklarimin her yerine kramplar girmeye başlamıştı. Tek korkum bitiş çizgisine 100 metre kala koşamayacak hale gelmekti. Neyse ki bu olmadı."

Bu şartlarda son 1 kilometreye girdi Oğuz Omur. Ancak neredeyse 10 saatlik çabanın sonunda gücü tükenmek üzereydi. "Hayatımın en uzun 1 km'siydi. Sanki hiç bitmek bilmiyordu. Bir ara 'Acaba son 1 km tabelasını yanlış yere mi koydular' diye düşünmedim değil. Sonuçta bitişi çizgisini 9 saat 58 dakika 2 saniyede geçtim. Kariyerimin dokuzuncu Ironman'i ve üçüncü dünya şampiyonasını bitirdiğim ama özellikle de 10 saatlik hedefi tutturduğumu için çok mutluydum."

Haberin Devamı

61 BİN KİŞİ BAŞVURDU 1928 KİŞİ YARIŞTI

Haberin Devamı

2011 Hawai Ironman Dünya Şampiyonası'na katılmak için dünyadaki diğer yarışlar bir ön eleme niteliği taşıyordu. BU yarışlara yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Bunların 60 bini Hawaii'de yarışmak için başvuruda bulundu ve kayıt yaptırdı. Ancak bin 928'i baraj dereceyi geçerek Hawaii'de yarışma hakkını elde etti.

2002'DEN BERİ TRİATLON YAPIYOR

Oğuz Omur spora 1975'te İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü'nde yüzmeyle başladı. 1979'da sutopuna geçti ve aralıklarla 2000 yılına kadar bu sporu sürdürdü. Daha sonra triatlona merak sardı ve 2002'de ilk olimpik triatlonunu tamamladı. Hawaii Kona Ironman Dünya Şampiyonası'nın filmini izleyince hedefini Ironman triatlonu olarak belirledi. 2006'da ilk half ironman ve ertesi yıl da ilk ironman yarışını tamamladı. 2009'dan beri de Hawaii Ironman Dünya Şampiyonası'nda yarışmayı başarıyor.

Haberin Devamı

OĞUZ OMUR ANLATIYOR

/images/100/0x0/55ea9dd7f018fbb8f88baaa3

1) Hawaii Ironman sabah 7.00'de bin 928 sporcunun kitle halinde denize atladığı yüzme etabıyla başladı. Yüzme etabında sıkışıklıktan dolayı dirsek diz darbeleri eksik olmuyor.
2) Yüzmeyi 1 saat 2 dakika 11 saniyede genel klasmanda 330'uncu sırada tamamladım. Bu beklediğimden daha kötüydü.
3) 180 kilometrelik bisiklet etabında yandan esen sert rüzgâr beni çok zorladı. Buna karşın 5 saat 9 dakika 11 saniyede etabı bitirdim. 40-44 yaş grubunda 65'inci sıradaydım.
4) Koşu etabının ilk 15 kilometresi zor geçti. Sonraki bölümleri kramplardan kurtulmak için kah yürüyerek kah koşarak geçtim. Ama son 1 kilometre dayanılır gibi değildi.
5) Ve nihayet bitiş çizgisi... Hele son 10 kilometre de çok çabaladım ama yarış öncesi kendime koyduğum 10 saat hedefinin altına inmeyi başardım. Yaş grubumda 76'ncıyım. Toplam bin 928 katılımcı arasında ise 437'nci sırada bitiriyorum yarışı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!