Hayat kurtaracak uygulama: Taciz var!

Güncelleme Tarihi:

Hayat kurtaracak uygulama: Taciz var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2016 12:27

Son 10 yılda giderek artan taciz, tecavüz ve şiddet vakaları bir uygulama doğurdu. 2 gün önce yayına başlayan Taciz Var! uygulamasıyla belki de tacize, şiddete, gaspa maruz kalanlar tek bir tuşa dokunarak yardım isteyebilecekler...

Haberin Devamı

Toplumsal ihtiyaçlar yeni icatları doğururmuş. Ama bu icat hiç kimsenin kullanmak zorunda kalmayacağını isteyeceğimiz türden. Kayseri’de cinsel istismar yüzünden intihar eden 12. sınıf öğrencisi Cansel Buse K’yi hatırlıyor musunuz? İşte o günden sonra 6 genç günden güne artan taciz vakalarının önüne geçmek için 'Biz ne yapabiliriz'i düşünmeye başlamış.

Sonrasında ise Taciz Var! uygulaması vücut bulmuş. Uygulamaya giriş yapanlar lokasyonlarını belirtiyorlar. Eğer bir taciz, gasp, cinsel istismar yüzünden kendilerini tehlikede hissettiklerinde 'burada bir taciz vakası var' bildiriminde bulunabiliyor.

Hayat kurtaracak uygulama: Taciz var

Haberin Devamı

Hayat kurtaracak uygulama: Taciz var

Taciz Var! uygulamasını fikir mimarlarından 22 yaşındaki Taylan Özmutlu ile konuştuk:

-Ya sürekli 'taciz var' bildirimi gönderen kötü niyetli kullanıcılar olursa?

Her insan saatte 1 kez pin'leme yapabiliyor ve pin'ler haritada 1 saat kalıyor. Bir de kötüye kullanımı minumuma indirmek için uygulamaya girişte sözleşme şartı koyduk. Kullanıcı sözleşmeyi onaylamadan sisteme giriş yapamıyor.

-Kaç kişilik bir ekipsiniz?

Fikrin mimarları ben ve dayım Cüneyt Tiryaki. Bizim dışımızda tasarım ve yazılım tarafında dört arkadaşımızla bu yola çıktık. Dayım Cüneyt Hollanda'da yaşıyor. Bir gün ona "Böyle bir fikrim var" dedim. "Ne gerekiyorsa yap, bütün sorumluluklar bana ait" dedi. 

UMARIZ KİMSE TACİZ VAR'I KULLANMAK ZORUNDA KALMAZ

- "Çıkış noktamız Cansel'in intiharıydı" diyorsunuz. Biraz anlatır mısınız o süreci. Ne amaçlıyorsunuz?

Cansel'in intiharından sonra medyaya yansıyan her istismar vakasında vatandaş olarak bir şey yapmamız gerektiğini hissettik. Çünkü tepkisiz kalmak bir nevi suça ortak olmaktır. İnsanları taciz etmek, onlara kötülük yapmak bu kadar kolay olmamalı! Dileriz 'Taciz Var!' bu niyetteki kişilere korku salar. Bir kişiye bile faydamız dokunsa bizim için başarıdır. Düşünün bir uygulama yapıyorsunuz ama içten içe "Umarız kimse bu uygulamayı kullanmak zorunda kalmak" diyorsunuz. 

Haberin Devamı

Kayseri'de öğretmeninin cinsel istismarına dayanamayan lise öğrencisi Cansel Şubat 2016'da intihar etmişti. İstismarı anlatmasına rağmen hiçbir önlem almayan okul yönetimi ise olayını açığa çıkmasının ardından açığa alındı

Hayat kurtaracak uygulama: Taciz var

-Cansel'in cinsel istismar yüzünden intihar etmeden önceki günlere dönsek. Ve o zaman bu uygulama olsa. Sizce yakınındaki kişiler sesini duyar mıydı? 

Bunu bilemeyiz ama bir insanın bile ona yardım etmiş olma ihtimalini düşünmek bile yeterdi... Bazı kesimin cinsel istismara, kadına şiddete kulakları kapalı. Tepkisizce, hiçbir olaya karşı aksiyon almıyorlar. Ama biz seslerini çıkarıp, tepkilerini gösterecek insanlara ulaşmayı hedefliyoruz. Eveti belki bu yardım çağrılarını 100 kişi görecek ama 1 kişi yardım edecek. Olsun. O bir kişi bile bizim için önemli. Gerçekten insanlara önem veren duyarlı insanlar bu uygulamayı kullanırsa amacımıza ullaşacağız.

Haberin Devamı

-Peki İçişleri Bakanlığı ile ya da emniyet güçleriyle iletişime geçtiniz mi? Örneğin tacize maruz kalan kişinin yakınındaki bir polis karakoluna da bildirim düşse?

Uygulama hayata geçmeden önce bir anket yayınladık. Potansiyel kullanıcılar polise bildirim gitmesini istemiyorlar. 

-Neden?

"Biz polisi arıyoruz, gelmiyorlar. Gelse de bizi suçlu buluyorlar" yanıtlarını aldık. Özellikle taciz vakalarında geri dönüş bu yönde. Ama devlet tarafından birileri gelse "Bu işi birlikte yapalım dese" bu tür güncellemeye de açığız. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!