"Hayat kısa, kuşlar uçuyor!"

Güncelleme Tarihi:

Hayat kısa, kuşlar uçuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 08:35

Cemalettin Seber'den Cemal Süreya'ya uzanan bir hikaye... İkinci Yeni'nin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya aramızdan ayrılalı 27 yıl oldu. Onu daha iyi tanımak için, hayatına dair ayrıntılarla analım istedik biz de, kuşlar toplanmış göçmüşken çoktan, kendi dizeleriyle, adından attığı "y" ile, aşkları ile...

Haberin Devamı

 1 - Annesini çok küçük yaşta kaybetti.

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Gülbeyaz Hanım, Cemalettin’in “kar tanesi”ydi. “Küçük kalbimdeki kuş ölmüştü.” diyerek anlattı hislerini. Şairlik duygusunun mimarı annesi Gülbeyaz Seber olan şair, şiire ilk adım atışını annesinin anlattığı Kerem ile Aslı hikayesine bağlamaktaydı.

2 - İlk hayranları okul arkadaşlarıydı.

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

İlkokulda bir dergi çıkarmaya karar verdi. Yakın dostu Altan Günalp ile birlikte elle yazılarını yazdığı, resimlerini çizdiği okul dergisini çıkardı. Derginin en sıkı takipçileri ona hayran olan okuldaki kız arkadaşlarıydı.

Haberin Devamı

3 - Matematik ona da bela oldu!

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Çok iyi şairdi, kompozisyonu bundan aşağı kalır değildi ama yine de sayılarla sorunları oldu. Saatin kaç olduğunu anlamayı 5. Sınıfta öğrendi.

4 - İlk dolma kalemi...

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Ortaokulda 100 metre koşusuna katıldı. Yarışmada birinci gelen Cemalettin’e kalem hediye edildi. Böylelikle ilk dolma kalemine sahip olmuştu.

5 - "Adımdan bir harf attım, bilmedin!"

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Şair henüz çocukken bir şey keşfetmişti, tüm büyük yazarlar üç ada sahipti. O da karar verdi ve ilk adını Cemal olarak kısaltacak, yanına da Süreyya’yı ekleyecekti. Daha sonra “y”lerden biri bir iddia sonucu kaybedilse de o Cemal Süreya Seber olacaktı. Bu iddia bir telefon numarasının unutulup unutulmaması üzerineydi.

6 - Gürültü içinde sakinledi.

Haberin Devamı

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Mülkiye kantininde yazmaya başladığı eserleri onda ilginç bir alışkanlık doğuracaktı. Artık yazı yazarken hep gürültü arayacaktı. Sırf bu yüzden evde yazı yazarken televizyon ve radyonun sesini açmaya başladı.

7 - İkinci Yeni'nin en derin yarası; Tomris...

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Tomris büyük bir aşktı onun için. Bu aşkın öfkesi de büyüktü, bir tartışma sonrası çok sinirlendi ve birbirlerine yolladıkları tüm mektupları yırttı. Ve bu mektuplardaki aşk günümüze ulaşamadı. Tomris’le ilişkisini bitirdikten sonra onunla gittiği hiçbir mekâna adımını atmadı.

8 - "Üstü kalsın..."

Haberin Devamı

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

27 yıl önce Cemal Süreya, “Ölüyorum tanrım, bu da oldu işte / Her ölüm erken ölümdür, biliyorum tanrım / Ama ayrıca aldığın bu hayat, fena değildir… / Üstü kalsın...” diye yazdığının ertesi bir 9 Ocak günü aramızdan ayrıldı.

9 - "Keşke yalnız bunun için..."

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Sevmeye ya da âşık olmaya neden arayan ve her seferinde de bulduğunu 20 ayrı şiirinin son dizesinde, “Keşke yalnız bunun için sevseydim seni” diye anlatan şairdi.

10 - En dokunan "Sevda Sözleri"!

Hayat kısa, kuşlar uçuyor

Türk şiirine damgasını vuran şairin hayatı da şiiri gibi “sürreal”di. Sevdi, aşık oldu, hasret çekti, acılara katlanmaya çalıştı, çoğu kez ağladı, kıskandı ve eşsiz şiiri bunlarla doğdu. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!