Hayat, denizle buluştu

Güncelleme Tarihi:

Hayat, denizle buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2016 00:16

Hayat, denizle buluştu

Haberin Devamı

Doğuş Esat BERME/MARMARİS (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde 5 yıldızlı bir otelin sahilinde 45 gün önce anneleri tarafından bırakılan caretta caretta yumurtalarından çıkan ilk yavru denize ulaştı. Yumurta nöbeti tutan gönüllüler, minik kaplumbağaya hayat adını verdi.
Yabancı turistlerin 'Golden Beach' yani 'Altın Sahil' olarak adlandırdıkları İçmeler sahile, 2 Temmuz sabahı gelen caretta caretta, buraya 61 yumurta bıraktı. Olayı gören vatandaşlar ve çevredeki turistler, yetkililere haber verdi. Sahile gelen yetkililer, yumurtaları zarar görmemesi için denizden uzağa taşıdı. Yaklaşık 45 günlük bekleyişin ardından bugün ilk yumurta kırıldı, dünyaya gözlerini açan yavru kaplumbağa denize ulaştı. Yumurta nöbeti tutan gönüllüler, minik kaplumbağaya hayat adını verdi.
Yeni doğan caretta caretta kaplumbağaların çıkışlarını gözlemlemek için Marmaris'e gelen Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Doktora Öğrencisi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlisi Ahmet Yavuz Candan, yaklaşık 45 gündür yuvayı izlediklerini belirterek. "45 gün önce bize bir yuva olduğu ihbarı geldi. Biz de burada inceleme çalışmalarına başladık ve kafesleme çalışmasını yaptık. Bugün de hesaplarımıza göre kuluçka süresi doldu ve yuva başında nöbete başladık" dedi.
'FARKLI YERLERE DE YUVALIYORLAR'
Kaplumbağaların bazen ana yuvalama kumsalları dışında başka kumsallara da yuvalama yapabildiğini belirten Candan, "Geçen sene Örende ve Kuşadası'nda birer yuva bulmuştuk" diye konuştu.  
Deniz kaplumbağalarının çevre için çok önemli canlılar olduğunun altını çizen Candan, "Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra kesinlikle elle taşınmamalıdır. Yumurtadan çıkan yavrularda bir miktar da olsa plasenta sıvısı olur, bu sıvı denize ulaşana kadar kuma geçerek yavruların güvenli bir ortamda büyümelerini sağlar. Ayrıca yumurtadan çıkan yavrular, denize ulaşana kadar yüzmelerini sağlayan kaslarını geliştirirler bu nedenle denizde de hayatlarını idame ettirebilmeleri için böyle yuvalardan çıkan yavruların kendi başlarına denize ulaşmaları şarttır" dedi.
'5-6 GÜN SÜRECEK'
Deniz kaplumbağalarının ortalama 80 yumurta bıraktığını belirten Candan, "Bugün saat 21.00 sıralarında ilk yavru yumurtadan çıkarak yaklaşık yarım saat içinde denize ulaştı. Tüm yumurtaların açılması yaklaşık 5-6 gün sürecek. Bu süreden sonra kontrol açışı diye adlandırdığımız yuva açışını yaparak kaç yumurtanın açıldığını ve neler yaşandığını öğreneceğiz" dedi.
Candan ayrıca, "Belki de anne yaklaşık 25 yıl önce bu kumsalda doğdu, bu yavrular da yaklaşık 25 yıl sonra bu kumsala geri dönebilir. Bu deniz kaplumbağalarının doğasında var. Her zaman böyle şeylerle karşılaşılabilir" dedi.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!