Hayaller tozpembe, şafak karanlık

Güncelleme Tarihi:

Hayaller  tozpembe, şafak karanlık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2015 09:34

Pembe yunuslar tehlikede. “Bana ne...” diyebilirsiniz. Yine de aklınızda bulunsun, onların çekip gitmesi bizim de hayatımızdan birçok şeyi alıp götürecek.

Haberin Devamı

Bir canlı düşünün ki gezegene dünya tatlısı bir yunus olarak geldiği yetmezmiş gibi bir de üstelik pembe olmuş. ‘Acımasız güzellikteki’ bu canlının memleketi Amazon... Bir anlamda dünyanın en güzel, en bereketli ve en korunaklı yerlerinden biri...

Ama heyhat. Bu ‘süper güzel’ canlı buna rağmen Dünya Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde. Yani yok olmanın eşiğinde. O yüzden fotoğraftaki canlıya iyi bakın. Çünkü daha geçen hafta açıklanan verilere göre 35 yıl içinde Amazonların yüzde 50’si yok olacak. Eğer bu gidişata dur denmezse pembe yunus da tıpkı kendisi gibi tatlısu yunusu olan Çin nehir yunusu ile Ganj ve İndus nehir yunusu gibi kendi kıyametini yaşayarak yok olup gidecek.

Dünyada durum bu! En korunaklı yerlerde bile canlılar yok olmanın eşiğinde. Peki bizde, Anadolu’da durum nasıl? Canlı çeşitliliğini en hızla yok eden ülkelerin oluşturduğu halayın ön saflarındayız. Biological Conservation dergisinde ülkemizden ve dünyadan bilim insanlarının yayımladığı bilimsel araştırmaya göre, Türkiye biyolojik çeşitlilik krizinde ve doğa korumada 163 ülke içerisinde 143’üncü sırada. 43 omurgalı canlımız küresel ölçekte yok olmak üzere.

 

Haberin Devamı

İŞTE ONLARDAN DURUMU EN ACİL OLANLAR

 

ANADOLU DAĞ TURNASI

Hayaller  tozpembe, şafak karanlık
Turnayı gözünden vurmak mı? Bir daha düşünün!

Durumu
Tüm Dünya’da nüfusu 30 çiftin altında. Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve İran’da ürüyor. 20 çift civarı Türkiye’de.

Yorum
Anadolu dağ turnası adından da anlaşılacağı üzere bu toprakların evladı! Onun olmadığı bir ortamda ne turnalı bir şiir, ne türkü ne de onun kur dansından hareketle üretilen dans figürleri kalır. Göbeklitepe’den bu yana beşikten mezara sembol olan bu kuşun yok oluşu bizim zamanımıza denk düştü ya... Bu ayıp da bize yeter.

 

Haberin Devamı

YAZ ÖRDEĞİ

Hayaller  tozpembe, şafak karanlık
Ördeklere kıymayın efendiler!

Durumu
Sayısı 10’larla ifade ediliyor.

Yorum

Tatlısuyun giriş yaptığı sazlık bölgelerde takılan yaz ördeğinin yok olmasının nedeni bu alanların yok olması. Tatlısu ve sazlık yoksa yaz ördeği de yok yani. Bana ne demeyin, bugün ördeğe yarın bize. Tatlısu yoksa hayat da yok.

 

LEOPAR

Hayaller  tozpembe, şafak karanlık


Durumu

Araştırmacılar mayınlı ve çatışmalı bölgelere giremediğinden sayısı tam olarak bilinmiyor. Yine de nüfusunun 3-5 çiftten öteye geçmeyeceği düşünülüyor.

Yorum
Varlığından öldürüldüğü zamanlarda haberdar olduğumuz, o zamana kadar da soyu tükenmiş gibi davrandığımız leopar, Anadolu’daki en nadir canlılardan. O yaşadığı yerde besin zincirinin en üstünde. Onun yiyecek bulduğu ve yaşadığı bir yerde bolluk bereket var demektir. Bereketi korumak ise türümüz için hayatidir.

 

Haberin Devamı

AKDENİZ FOKU

Hayaller  tozpembe, şafak karanlık

 

Durumu
Tür ile ilgili yıllardır araştırma ve koruma faaliyetleri yürüten SADAFAG’ın son verilerine göre ülkemizde sayısı 100 civarında. 

Yorum
Akdenizfoku balık ve yatacak yuva bulamayınca biz nasıl balık bulup rahat uyuyacağız ki? 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!