Hayalindeki bölümü keşfet

Güncelleme Tarihi:

Hayalindeki bölümü keşfet
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 15:44

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından geliştirilen ‘Yükseköğretim Program Atlası’ 10 Mart’ta kullanıma açıldı. Öğrencilere seçkin ve güvenilir bir referans kaynağı sunmayı hedefleyen YÖK, böylelikle üniversite adaylarının lisans, ön lisans programları ile ilgili tüm sorularına cevap vermeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 10 Mart’taki tanıtım toplantısında, atlası öğrencilerin cep telefonları ile bile rahatlıkla kullanabileceğini söyleyerek, neden böyle bir projeye giriştiklerini şöyle anlatmıştı: “YÖK Program Atlası bir ‘tercih robotu’ değil. Ondan daha da ileri noktada, sadece YÖK tarafından derlenebilecek veya paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir kaynak. YÖK, yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum görünümündeydi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizin gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz.”

NASIL KULLANILIR?

Atlas’a, ‘yokatlas.yok.gov.tr’ adresinden ulaşılıyor. Kullanmak için herhangi bir hesap açmanız gerekmiyor. Siteye girer girmez kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Karşınıza üç farklı modül çıkıyor: Lisans Atlası, Ön Lisans Atlası ve YGS-LYS Net Sihirbazı.

Haberin Devamı

Atlas’a göre bazı lisans programları için YGS ve LYS’de yapmanız gereken netler şöyle:

Hayalindeki bölümü keşfet

TÜM LİSANS PROGRAMLARI PARMAKLARINIZIN ALTINDA

Lisans Atlası son derece ayrıntılı. Bu sekmeye tıkladığınızda ister üniversite seçerek, isterseniz de lisans programları üzerinden arama yapabiliyorsunuz. Diyelim ki Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni seçtiniz, karşınıza o kurum bünyesinde tüm programlar, hangi puan türleri ile öğrenci kabul ediyorsa bir bir sıralanıyor. Program aramalarında ise, o alanda eğitim veren üniversiteler alfabetik sıra ile ekrana yansıtılıyor.

SINIF ARKADAŞININ MEMLEKETİNİ ÖĞREN

Yükseköğretim Program Atlası’nda programlarla ilgili birçok bilgiye yer veriliyor. Kontenjan, yerleşme ve kayıt istatistikleri, toplam yerleşen sayısı, 2015 tavan ve taban puanları, yerleşenlerin ortalama diploma notu, yerleşip kayıt yaptırmayanların sayısı... Atlas’ta akıllara takılan hiçbir soru yanıtsız bırakılmıyor. Öyle ki yerleşenlerin cinsiyet dağılımlarından geldikleri il ve coğrafi bölgelere kadar tüm bilgiler sistemde yer alıyor.

Haberin Devamı

YERLEŞENLERİN BAŞARILARI SİZE YOL GÖSTERECEK

Atlasta bir önceki sene yerleşenlerin tüm testlerde Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) ortalama kaç net yaptığı, puan ve başarı sıralarını da görebiliyorsunuz. Hatta isterseniz tercih eğilimleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye de ulaşmanız mümkün.

BÖLÜMDE KAÇ ÖĞRETİM ÜYESİ VAR?

Atlasta ‘girdi’ler kadar, ‘süreç ve çıktı’ göstergelerine de yer veriliyor. Yani programdaki toplam öğretim üyesi sayısından, kaç tanesinin profesör olduğuna, mezun istatistiklerinden, değişim programları sayesinde giden ve gelen öğrenci sayısına kadar merak ettiğiniz birçok program bilgisine ulaşılabiliyor. Ön Lisans Atlası’nda da benzer bilgiler bulunuyor. Ancak bazı programlarda lisansta olduğu gibi ayrıntılı bilgi sunulmuyor.

Haberin Devamı

HAYALİNDEKİ O PROGRAM KAÇ NET İSTİYOR?

YÖK, program atlasının bir tercih robotu olmadığının altını çiziyor. Bunun bir referans kaynak olduğunu belirtiyor. Program atlasında 2015’te lisans ve ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS/ LYS’deki net ortalamaları da yer alıyor. YÖK ortalama net değerlerinin doğrudan 2015’te lisans-ön linans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS’deki net sayıları kullanılarak oluşturulduğunu, tahmini değil, gerçek değerler olduğunu vurguluyor.

Yükseköğretim Atlası’nda ulaşabileceğiniz bilgiler

- Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları
- Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, geldikleri coğrafi bölgeler, iller, öğrenim durumu, mezun oldukları lise alanları, mezuniyet yılları
- Yerleşen okul birincileri
- Taban puan ve başarı sırası istatistikleri
- Yerleşen son kişinin profili
- Yerleşenlerin YGS/LYS netleri, YGS puanları, başarı sıraları
- Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri
- Ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, tercih eğilimleri (Üniversite türleri, üniversiteler, iller, aynı/farklı programlar, meslekler)
- Yerleşme koşulları
- Öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı
- Kayıtlı öğrenci, yabancı öğrenci sayısı
- Programdan mezun sayısı
- Değişim programları ile giden/gelen , yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı

Haberin Devamı

Hayalindeki bölümü keşfet

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!