'Hayal kuran gençlik lig atlatır'

Güncelleme Tarihi:

Hayal kuran gençlik lig atlatır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 10:31

"Ekonomide Yılın İş İnsanları 2016" ödülleri sahiplerini buldu. Yılın iş insanı ödülüne, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Koç Holding Başkanı Mustafa Koç layık görüldü. Ödülü, Mustafa Koç adına eşi Caroline Koç Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı'nın elinden aldı. Toplantıda konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, "Hayal kuran bir gençlik, lig atlamak isteyen Türkiye'de olmazsa olmaz" dedi. İstanbul Ritz Carlton Oteli'nde düzenlenen törene iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. 

Haberin Devamı

Ekonomist Dergisi tarafından verilen ‘Yılın İş İnsanları Ödülleri’ dün sahiplerini buldu. 25 yıldır ‘Yılın İş İnsanları’ araştırması yapan Ekonomist Dergisi yılın önde gelen iş insanlarını, profesyonelleri ve girişimcileri ödüllendirdi. Araştırmada Yılın İş İnsanı ödülüne Ocak ayında 56 yaşındayken aramızdan ayırlan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç layık görüldü. Araştırmanın Ocak ayı içinde sonuçlandırıldığını ve ödülün sahibini değiştirmenin de tercih edilmediğinin açıklandığı törende Mustafa Koç’la ilgili bir video da gösterildi.

Hayal kuran gençlik lig atlatır

TOPLUMUN GELİŞMESİ İÇİN ÖNEMLİ

Törende 'Dijital Dünyada Liderlik' başlıkla bir konuşma yapan Begümhan Doğan Faralyalı, Ekonomist'in 25'incisini düzenlediği 'Yılın İş  İnsanları Ödülü'nü , önemsediğini belirterek "Bunun iki ana sebebi var. Birincisi Türkiye'de tenkit etmeyi çok severiz ama tebrik etmeyi çok da sevmeyiz. Oysaki yapılan iyi işleri ödüllendirme ve onları tebrik etme değerinin yerleşmesi toplumların gelişmesinde son derece önemli bir faktör. Bu ödülü önemsememin ikinci sebebi de başarılı ve güzel işler yapan insanları tebrik edip sahneye çıkarıp onları daha fazla konuşturmak. Gençlerimizin ilham alması ve cesaretlenmesi...

Haberin Devamı

Hayal etmeyen bir toplum büyük başarılar elde edemez. Har güzel şey bir hayal ile başlıyor. Hayal etmek için de ilham almak rol modelleri görmek yapanların hikayelerini dinlemek çok önemli" diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN OLMAZSA OLMAZ
2002-2004'te Stanford Üniversitesi'nde 'İşletme Master'ı yaptığını söyleyen Begümhan Doğan Faralyalı, "Silikon Vadisi'nin ortasında Yahoo'nun Yahoo olduğu, Google'ın dünyayı dönüştürmeye başladığı dönemlerdi. Her gün bir garaj hikayesi dinledik. Bu hikayelerin bazıları, milyar dolarlık şirketlere dönüşmüş girişimcilerin hikayeleriydi. Bazıları ilkinde başarısız olmuş, ikincisi, üçüncüsünü deneyenlerin hikayeleriydi. Hepsi bize öyle ilham oldu, öyle cesaret, öyle 'biz de yaparız' hissini verdi ki birinci sınıfın sonunda 365 sınıf arkadaşım ve ben kendi şirketimizi kurma telaşı içindeydik. Bana o yıl 'Begüm dünyayı değiştirebilir misin diye sorsanız büyük ihtimalle 'evet' derdim. Türkiye'de gençlerin ayakları yere basmalı diye bir inanç var. Doğrusu ben buna katılmıyorum. Hayal kuran bir gençliğin, lig atlamak isteyen bir Türkiye için olmazsa olmaz olduğuna inanıyorum."  

Haberin Devamı

"HAYAL KURAN GENÇLİK, LİG ATLAMAK İSTEYEN TÜRKİYE'DE OLMAZSA OLMAZ"

Begümhan Doğan Faralyalı, konuşmasında kendisine dair bir anısını da paylaştı:

"Burada kendi hayatımdan bir örnek paylaşmak istiyorum. 2002-2004 seneleri arasında Stanford da işletme masterı yaptım. Silikon vadisinin ortasında, Yahoo'nun Yahoo olduğu, Google ’un dünyayı değiştirmeye başladığı zamanlar… İki sene boyunca neredeyse hergun bir garaj hikâyesi dinledik. Çoğu zaman garajda başlayan bu hikâyelerin bazılarını sonu, milyar dolarlık şirketlerdi. Bazılarıysa başarısızlıkla sona eren ama yeniden bireyler deneyen insanların hikâyeleriydi. Bu kişiler bize öyle büyük heyecan ve ilham verdi ki, birinci dönemin sonunda ben dâhil sınıf arkadaşlarımın hepsi kendi şirketini kurma telaşındaydı. İkinci senemin sonunda yüzde 35'i kendi şirketini kurmak için okuldan ayrılırken, diğerleri borç ödeme veya başka gerçekler ışığında cesaret ve heyecan dolu bir şekilde büyük şirketlere katıldılar. Bana o sene Begüm “Dünyayı değiştirebilir misin?” deseniz, büyük ihtimal çok düşünmeden evet derdim size…Türkiye de gençlerin ayakları yere basmalı mantığı vardır. Ben doğrusu buna katılmıyorum. Hayal kuran bir gençliğin, lig atlamak isteyen bir Türkiye'de olmasa olmaz olduğuna yürekten inanıyorum" dedi .

Haberin Devamı

Hayal kuran gençlik lig atlatır

"DAHA ÜMİTLİ BİR TOPLUMA DÖNÜŞÜRSEK..."

Begümhan Doğan Faralyalı, "Toplum olarak bir kültürel dönüşüme ihtiyacımız var. Daha ümitli, daha pozitif ve daha hayalperest bir topluma dönüşebilirsek, Türkiye’nin dünyanın ilk 20 ekonomisine girme şansı çok daha yüksek" diye devam etti.

YILIN GİRİŞİMCİSİ EŞİNE

Aynı törende ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ ödülünü de Selamlique markasıyla Mustafa Koç’un eşi Caroline Koç ile ortağı Banu Yentur aldı. Selamlique markası son olarak Arçelik’le birlikte üretilen kapsüllü kahve makinesiyle yurtdışında da Türk kahvesini tanıtma atağı içene girerek ön plana çıkmıştı. ‘Yılın Erkek Girişimcisi’ de BiTaksi girişimleriyle Nazım Salur oldu. ‘Yılın Global Türk Profesyoneli’ kategorisinde de ödülü ikinci kez Coca Cola International CEO’su Muhtar Kent aldı. Araştırmaya bu yıl eklenen ‘Yılın Global Türk Girişimcisi’ ödülü de Amerika’da Chobani markasının kurucusu Hamdi Ulukaya’ya verildi.

TÜSİAD BAŞKANINA ÖDÜL
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes “Yılın Sivil Toplum Önderi” kategorisinde ödül alırken, kısa süre önce CarrefourSA’dan Pegasus Genel Müdürlüğü’ne geçen Mehmet Nane de “Yılın Profesyoneli” ödülünü aldı. Mehmet Nane ödülü alırken kızına ve eşine teşekkür etti. Eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dördüncü kez ‘Yılın Bürokratı’ ödülüne layık görüldü.

Haberin Devamı

FARK YARATANLAR KONUŞTU

ÖDÜL töreninde düzenlenen, moderatörlüğünü Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu’nun yaptığı “Fark Yaratanlar” panelinde de daha önceki yıllarda Yılın İş İnsanı ödülünü alan isimler konuşmacıydı. Panele Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Simit Sarayi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu ve Garanti Eski Ceo’su Akın Öngör katıldı.

SİMİTTEN SONRA DÖNER
Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, Simit Saray’ları markasıyla yakaladıkları başarıyı yurtdışında “döner” ile yakalamak istediklerini, Londra, Suudi Arabistan ve NewYork’ta döner restoranları açacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İNEKLER DİJİTAL!

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Sütaş’ın işinin süt olduğunu ve süt dışında hiçbir şeye odaklanmadıklarını anlatırken, son dönemde en çok dijital konusunda yapılan konferanslara çağrıldığını, Sütaş’ın 10 yıldır dijitalleşme konusunda çok yatırım yaptığını anlatırken, “Bizim ineklerimiz 10 yıldır, küpeli, kolyeli, halhallı…Her şeyi izliyor, takip ediyoruz ve markamız bir aşk markası. İşimizi aşkla yapıyoruz. Bizim Sütaşkımız var” dedi.

BEBEK VE MAKYAJ

Koton Yönetim Kurulu üyesi Gülden Yılmaz da markaları içinde sürekli yenilik yaptıklarını, spor giyim, çocuk giyimden sonra bebek giyimine de geçtiklerini, yurtdışında 91 yeni mağaza açacaklarını anlatırken, “İşimizi sürekli geliştiriyoruz. En son makyaj ürünlerine de girdik. Mağazalarımıza gelenler çok seçenek buluyorlar” dedi.

BAŞARILI GİRİŞİMCİ

Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden biri olan Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın da panelde, “Başarılı girişimciler zamanla başarılı iş insanları oluyorlar. Yönetsel becerilerini başka işlerde de kullanıyorlar. Ben aynı zamanda melek yatırımcıyım” dedi. Yemeksepeti’nin son 4 ayda geçen seneye göre yüzde 72 büyüdüğünü söyleyen Aydın, bu büyümenin yurtdışı tecrübeleriyle sağlandığını anlattı.

LİDER GİDİNCE BAŞARI
Bankacılık sektörünün duayen isimlerinden Akın Öngör de panelde Garanti Bankası’nın başarısını anlatırken, “Garanti hiç kimsenin tahmin edemeyeceği kadar büyüdü. Bunu da iyi bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirdik. Bir şirket o şirketin lideri gittikten sonra da güçlü kalmalı ve büyümeye devam etmelidir. Garanti buna güzel bir örnek” dedi.

BAKMADAN GEÇME!