Havyar kaplı otobanda yoğurt soslu bir Olimpiyat öyküsü

Memleketteki tuhaflıklara alıştık. Ancak dünyada da eşzamanlı üst üste tuhaflıklar yaşanınca takip etmek de biraz güç oluyor, haliyle.

Haberin Devamı

Malum, Rusya'nın şirin kayak beldesi Soçi'de bugün Kış Olimpiyatları başlıyor. Ülke olarak kış sporlarına çok meraklı olmadığımızdan Kış Olimpiyatları da genellikle bizde biraz karambole gider. Bu nedenden olsa gerek Soçi 2014 de sportif karakterinden çok tuhaf tuvaletleri ve öncesinde sıkça gündeme gelen potansiyel terör saldırılarıyla haber olabildi. Oysa, bu olimpiyat organizasyonundaki tuhaflıklar ve ilginçlikler bunlarla sınırlı değil. Misal, Rusya ile ABD arasında Suriye ve eski CIA ajanı Edward Snowden gibi konular nedeniyle yaşanan gerilimlere şimdi de "yoğurt krizi" eklendi.

CHOBANI'LER HAVAALANINDA KALDI
NYTimes'ın bu hafta yayınladığı bir habere göre, Soçi'de bulunan ABD Olimpiyat ekibine gönderilmek üzere 5,000 kutu yoğurt hazırlandı. Bu yoğurtlar, ABD'ye yaşayan başarılı Türk işadamı Hamdi Ulukaya'nın kurduğu Chobani tarafından üretildi. Ancak, Rusya, bunların ülkeye girişine izin vermiyor. Bu 5,000 kutu yoğurt şu anda New York'taki Newark Havaalanı'nın soğuk hava deposunda tutuluyor. Ruslar, süt ürünleri için ABD'nin gerekli belgeleri vermediği görüşünde. ABD'liler ise Rusların, protein açısından zengin bu gıdayı almayarak, sporcuları vurmaya çalıştığını düşünüyor. İş o kadar büyüdü ki, Beyaz Saray bizzat devreye girdi. Bir senatör de Rusya'nın Washington büyükelçisine "yoğurtların özgür bırakılmasını isteyen" bir mektup yazdı.

Haberin Devamı

Olimpiyatlar bugün başlıyor ama kriz hala çözülebilmiş değil.

30 MİLYAR DOLAR NEREYE GİTTİ
Bu olay bile dünyanın en pahalı olimpiyatları olma unvanını elinde tutan Soçi 2014'ün bir turnuvadan çok daha fazlası olduğunu gösteriyor. En pahalı Olimpiyat, zira Soçi'ye olimpiyatlar için yapılan yatırımlar 51 milyar doları buldu. Öngörülen bütçe ise yalnızca 12 milyar dolardı. Bu maliyetin en büyük kalemini ise buz pateni ve konaklama tesislerinin yer aldığı sahildeki bölge ile dağ sporları müsabakalarının yapılacağı Krasnaya Polyana arasında inşa edilen 8.6 milyar dolarlık otoban oluşturuyor.

Rus muhalifler, Olimpiyatlar için harcanan bu rekor paranın önemli bir bölümünün yolsuzluklara gittiğini iddia ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin'e muhalif Solidarnost, yani Dayanışma Hareketi'nin önde gelen liderleri Leonid Martynyuk ve Boris Nemtsov, harcanan 50 milyar doların 30 milyar dolarının nereye gittiğinin tespit edilemediğini öne sürüyor.

Haberin Devamı

'ALTIN VE HAVYARLA KAPLAYAYDINIZ KEŞKE'
Nemtsov'un dünyanın en pahalı otobanıyla ilgili de ilginç bir benzetmesi var: "Bu yolu, beş milyon ton altın veya havyarla kaplasaydınız da maliyet aynı olurdu."

Muhalefetin iddiaları kanıtlanabilmiş değil. Ancak bu hafta başından bu yana Soçi'ye akın eden yabancı gazetecilerin "feryatlarına" bakarsak kentin Olimpiyatlara ne kadar hazır olduğu da önemli bir soru işareti. Washington Post, Soçi'yi takip eden gazetecilerin attığı tweetleri derleyen bir haber yayımladı. Kimisi kaldığı otelin lobisinin dahi olmamasından şikayetçi, kimisi internet ve sıcak suyun olmamasından...

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST DÜZEYDE
Oteller pek hazır gibi durmuyor, ancak Ruslar güvenlik önlemleri konusunda epey hazırlanmış görünüyorlar. Malum, Kafkasya'daki örgütlerin terör saldırısı düzenleyeceği iddialarını duymayan kalmadı. Bu nedenle de Ruslar, güvenlik önlemlerini en üst düzeyde tutuyor. Hem Olimpiyat Köyü'nün hem de yarışların yapıldığı tüm tesislerin girişlerinde X-ray cihazları ve detektörler yer alıyor. Ayrıca, Rusya, "Olimpiyat Pasaportu" uygulaması da başlattı. Bilet alabilmek için bu pasaporta sahip olmak gerekiyor. Bu pasaportu almanın yolu da aylar süren bir güvenlik incelemesinden geçiyor.

Haberin Devamı

Olimpiyatlara ayla kala başlayan ve Olimpiyatlar süresince nasıl devam edeceği de merak edilen bir diğer konu da eşcinseller. Rusya, kısa bir süre önce "eşcinsellik propagandasını" yasaklayan bir yasa çıkardı. LGBT'lerin üzerinde daha başka yollarla ciddi bir baskı olduğu da biliniyor.

NORVEÇ'TEN ZAMANLAMASI MANİDAR KARAR
İnsan hakları örgütleri bu duruma büyük tepki gösteriyor. Hatta bazı ülkeler hem bu hem de muhaliflerin üzerindeki baskılar nedeniyle açılış törenine katılımı boykot ediyor. Ancak belki de en ilginç meydan okuma Norveç'ten geldi. Törenlerde Norveç hükümetini eşcinsel Sağlık Bakanı Bent Høie temsil edecek. Høie'nin Soçi seyahatinde yanında kocası Dag Terje Solvang da olacak. LGBT örgütleri, bunu şimdiden önemli bir destek olarak kabul etmiş durumda.

BURAM BURAM SİYASET KOKUYOR
Soçi 2014, belki de Soğuk Savaş yıllarından bu yana en politik Olimpiyat oyunları olmaya aday. Organizasyonun her aşaması, her noktası buram buram siyaset kokuyor. Rusya ise bu organizasyonu dünyaya yeniden gücünü göstermenin bir yolu olarak görüyor.
Özetle, futbol yalnızca futbol değildir sözü de giderek "Olimpiyat yalnızca Olimpiyat değildir" olarak evriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları