GeriSeyahat Havuçları hazırlayın uşaklar kardan adam geliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Havuçları hazırlayın uşaklar kardan adam geliyor

Havuçları hazırlayın uşaklar kardan adam geliyor

Çamlıhemşin’in en güzel yaylalarından Ayder, bu hafta sonunda şenlenecek. Cumartesi başlayıp iki gün sürecek Kardanadam Şenlikleri’nde konser ve açık havada horon gösterilerinin yanı sıra lazboard’dan iglo yapımına pek çok yarışma var.

Kaçkarların eteğindeki Çamlıhemşin ilçesine bağlı 30’dan fazla köy var. Mahalleleri de katarsak yaklaşık 50 yerleşim. Köyler ve mahalleler kadar önemli olan diğer yerleşimler yaylalar. Yazın süt, yoğurt, yağ, kaymak üretmek isteyenler yüzlerce yıldır yaylalara çıkıyor.

Bölgenin turizme açılmasıyla yaylalar son 20 yılda önemli bir yazlık dinlenme merkezine dönüştü. Aralarından Ayder ön plana çıktı. Şifalı kaplıcaları popülerliğini artırdı. Kış aylarında da kullanılır oldu. Altı yıldır, karla birlikte ağaçların büyük sessizliğe büründüğü dönemde Ayder’in geniş düzlüğünde toplanan kalabalıklar tulum eşliğinde horonlar oynayarak şubat ayını karşılıyor. “Kardanadam Şenlikleri”nde lazboard, hızarla odun kesme, iglo ve kar mağarası yapımı yarışmaları düzenleniyor. Ünlüler konser veriyor. Çocuklar şambrelle tepelerden kayıp karın tadını çıkırıyor. Bu yıl 1-2 Şubat’ta düzenlenecek şenliklerin konuk sanatçısı Yaşar Kurt.

GEÇEN YIL 13 BİN KİŞİ İZLEDİ

Geçen yıl Kardanadam Şenlikleri’ni iki günde 13 bin kişi izledi. Altı yılda toplam katılımcı sayısı 40 bini buldu. Etkinliği düzenleyen Çamlıhemşin Doğa Sporları İhtisas Kulübü yetkilileri yurtdışından da etkinlikleri izlemeye gelenler olduğunu söylüyor. Uzun kış aylarında hemen hemen hiçbir kış faaliyetinin gerçekleştirilmediği Kaçkarlar’da Kardanadam Şenlikleri, alternatif bir aktivite olarak ön plana çıkıyor.

KIŞ FIRSATI

Ayder’e gelmişken kışın tadını çıkarmak gerekir. Hazirandan itibaren yoğun ziyaretçi çeken, temmuzdan eylüle şenlenen yaylanın en huzurlu dönemi kış ayları. Kış turizmi gelişmediğinden bu dönemde sessizliğe bürünüyor. Festival zamanı bile, etkinliklerin yapıldığı alanın dışına çıkıldığında doğayla başbaşa kalmak mümkün. İşte o sessizlikle birlikte Ayder’in karşı yamaçlarına doluşan karları, rüzgârın sesini, ağaçkakanların büyük gürgen ağaçlarına yaptığı salvoların ritmini dinlemek büyük keyif.

Muhlama peynirsiz, Laz böreği muhallebisiz olmaz

Ayder’e kış aylarında yapılacak bir gezi yerel mutfağı tanımak için de fırsattır. Yörenin en özel yemeği muhlamayı tatmadan gitmek olmaz. Hemen hemen her mekânda bulunabilecek bir yiyecek türü olan muhlamanın en büyük özelliği pratik olması. Muhlama; bir tavanın ya da sahanın içerisine köy peyniri, beyaz un (bazı yerlerde mısır unu katılıyor), yumurta ve süt / kaymak konularak yapılıyor. Bütün malzeme tava içerisinde eriyik hale geldiğinde tereyağı eritilip üzerine boca ediliyor. İfrata kaçmamakta fayda var. İçindeki muhallebisi kıvamında olursa laz böreği; karalahana sarması, mısır ekmeği de yerel mutfakta tadılması gerekenlerden.
Bu kadar yemek yedikten sonra yürüyüş yapmak elzem. Yürümeye başlamışken; yaylada ya da Çamlıhemşin’de çirkin binaların içinde kaybolan eski mimariyi es geçmemenizi tavsiye ederim: Kimbilir neler yaşamış olmanın tüm zenginliği ve birikimiyle hâlâ sapasağlam ayakta durmalarını hayranlıkla izleyeceksiniz… Fotoğraf makinelerinizi yanınızdan eksik etmeyin, şenlikte binlerce insan olacak, bolca görüntü elde etme şansını kaçırmayın.

False