Havalimanı çevresindeki trafik çilesi bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Havalimanı çevresindeki trafik çilesi bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 10:32

Türkiye'nin dünyaya açılan en büyük kapısı Atatürk Havalimanı'na ulaşımı sağlayan toplam altı köprünün yer aldığı “kavşak ve bağlantı yollarının düzenlenmesi inşaatı” çalışmalarında sona gelindi.

Haberin Devamı

ÇALIŞMALARDAN FOTOĞRAFLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığına bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında yapılan protokol gereğince beş ay önce yapımına başlanan “Atatürk Havalimanı Önü Katlı Kavşak ve Bağlantı Yollarının Düzenlenmesi İnşaatı” çalışmalarının bitirilmesiyle bölgedeki yolcu ve sürücüleri sıkıntıya sokan trafik yoğunluğu ortadan kalkacak.

Projeyi 52.9 milyon TL ihale bedeli ile alan ÖZKA İnşaat AŞ'nin Şantiye Şefi Engin Numanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında bitirilen altı köprü ve yolların Nisan ayı içerisinde trafiğe açılacağını söyledi.

Numanoğlu, altı köprünün İstanbul'da ilk defa uygulanan “ard germe, yerinde dökme” metodu ile günde yaklaşık 250 bin aracın geçtiği bölgede mevcut trafiği aksatmayacak şekilde özel kalıp ve iskele sistemleri kullanılarak yapıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bu yöntemle genel görünüş ve estetik açısından daha ince ve narin tabliye yüksekliklerinin ve geniş köprü açıklıklarının elde edildiğini anlatan Numanoğlu, “N” köprüsü olarak adlandırılan kemer şeklindeki köprünün maksimum 46 metre açıklıkta olduğunu, havalimanına ve THY B Kapısı'na geri dönüşümü sağlayan “U” şeklindeki köprünün ise 40 metre açıklıkla geçildiğini ve her iki köprüde de orta ayaklar yapılmadan bu geçişlerin sağlandığını kaydetti.

Projeden önce E-5'ten ve Florya yönünden Atatürk Havalimanı ve Dünya Ticaret Merkezi ve Fuar alanına gitmek isteyen bir kişinin en az 3-5 trafik ışığı ile karşılaştığına ve sürücülerin ortalama 15 dakika zaman kaybettiğine dikkati çeken Numanoğlu, “Nisan ayından itibaren, E-5 Yolu-Havalimanı-Dünya Ticaret Merkezi ve Fuar Alanı arasında hiç trafik ışığı ile karşılaşmadan kesintisiz seyahat edilebilecek” dedi.

Numanoğlu, ayrıca THY Kargo Terminali, THY Teknik AŞ ve VIP Salonu'na da kesintisiz ulaşım sağlanacağını belirtti.
İnşaat süresince 24'ü mühendis 250 kişinin 24 saat esasına göre 3 vardiya halinde çalıştığını, 7 kilometre yol ve 12 kilometre altyapı çalışmasının bitirildiğini, ayrıca bölgenin atık su, içme suyu, doğal gaz, haberleşme ve elektrik deplaselerinin de gerçekleştirildiğini anlatan Numanoğlu, yol ve köprülerin trafiğe açılmasıyla birlikte peyzaj ve çevre düzenlemelerinin de yapılacağını söyledi.

UYGARLIK KÖPRÜSÜ ANITI

Havalimanı A Kapısı girişinde yapılan “ufo” görüntüsünü hatırlatan dairesel kanopinin oldukça ilgi çektiğini ifade eden Numanoğlu, İstanbul'un dünyada iki kıta üzerine oturmuş tek kent oluşundan hareketle, Asya ve Avrupa'yı fiziksel anlamda birleştiren, Doğu ve Batı uygarlıklarının birleşmesini simgeleyen yüksekliği 15 metreye ulaşan “Uygarlık Köprüsü” anıtının da orijinal projesine sadık kalınarak yeniden yapılmakta olduğunu sözlerine ekledi.
(

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!