Havagazı’nda tartışmalı yıkım

Güncelleme Tarihi:

Havagazı’nda tartışmalı yıkım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2017 01:00

Maltepe'de bulunan eski Havagazı Fabrikası'nın yıkımına başlandı.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yetkilileri, yıllardır atıl halde duran binanın yalıtımında kullanılan 350 ton kanserojen etkiye sahip asbestin, yıkım sürecinde Ankaralıların sağlığını tehdit ettiğini savundu. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, binanın bir bölümünün asbestli olduğunu ve ihalenin bu tehlike dikkate alınarak yapıldığını, gerekli her türlü önlemin alındığını aktardı. Ankara ve çevresinin büyük tehdit altında olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, şunları söyledi:
"Büyükşehir yıkım için 'Havagazı Fabrikası'nda bulunan asbestli malzemelerin ve kalıntıların geri dönüşüm malzemesi olarak sökülmesi' işi olarak ihaleye çıkmıştı. İhale eki olan şartnamede asbest oranının 350 ton olduğu ifade ediliyor. Asbestin ne olduğu çok açık, asbest kanserojen bir madde. Havagazı Fabrikası'nda yalıtım malzemesi olarak asbest kullanılmış. Havaya karışıp, rüzgarla solunduğu andan itibaren büyük tehlike oluşturuyor. Ankara şimdi kanser soluyor, Havagazı Fabrikası'ndaki yıkım şu anda bir sağlık canavarına dönüşmüş durumda.

Haberin Devamı

Havagazı’nda tartışmalı yıkım



BİNA KARANTİNAYA ALINMALI

Havagazı Fabrikası rant uğruna yıkılırken bir taraftan da Ankara'daki bütün insanların sağlığıyla oynuyorlar. 2 gün önce suç duyurusunda bulunduk. Bu gibi yıkımlarda herhangi bir toz çıkmaması gerekiyor. Yurtdışında asbestli binalar yıkılırken karantinaya alınır. Yapının özelliğine göre her oda ayrı ayrı karantinaya alınarak yıkılır. Halk uyarılır, trafik bu duruma göre düzenlenir, çalışma saatleri ona göre belirlenir. Atıklar kontrolsüz bir şekilde ortalığa değil, özel düzenlenmiş yerlerde bertaraf edilir."

İHALE ASBESTE ÖZEL YAPILDI

yıkım ihalesinin, içinde kanserojen bulunduran asbest maddesine göre düzenlenerek yapıldığını vurgulayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de şu açıklamayı yaptı:
"Çevrede yaşayan ve çalışan insanlar, bir bölümünde asbest bulunan yapıdan rahatsız oldukları için binanın yıkılması amacıyla belediyeye müracaat etti ve binanın içinde asbest maddesi olduğu için yıkıma bu sebeple başlandı. Şu anda asbestli bölüm yıkılmıyor, asbestli bölüme girebilmek için hazırlıklar yapılıyor ve binanın çevresinde gerekli önlemler alınacak, bina giydirilecek.  Uzman ekiplerce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri gözetiminde yapılacak olan yıkımın vatandaşın sağlığına herhangi bir zararı olmayacak." Yetkililer ayrıca, binanın tescilli kültür varlığı olmadığı gerekçesiyle yıkımına engel bulunmadığı bilgisini paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!