Hava tahminleri bizde abartılı mı?

KADIKÖY’den okurumuz Ateş Atamer, TV’lerde sık sık gerçeğe uymayan hava tahmin raporları yapıldığını söylüyor. Bir yerde kar yağarken, bir yerde güneş olması nedeniyle insanlar şaşırıyor ve doğal olarak panikliyorlar.

CNN Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli’ye ‘Gerçek nedir?’ diye soruyoruz.

Sürmeli yanıtlıyor:

- Yetkisi olan her kurum, eğer yapabiliyorsa hava tahminini kendisi yapıyor. İzleyiciler hangi kanalı güvenilir buluyorsa onu izlemeli; her kanalda bir şey duyuyorsa kendi kafasını karıştırır... Aslında son kar olayında ortada yanıltıcı bir bilgi yoktu. Biz hava durumu bültenlerimizde ‘Aracınızla dışarı çıkmayın ve eğer çıkmanız şartsa yanınızda yiyecek bir şeyler bulunsun; ama bu söylediklerimizi çok kötü bir hava geliyor olarak algılamayın, yalnızca alelade bir yağışta bile trafik İstanbul’da bir kaos halini alıyor ve 4-5 saat mahsur kalınabiliniyor’ dedik.

Ancak başka zamanlarda farklı tahmin verebiliyoruz. Ama son karda bizim, diğer TV kanalları ile Meteoroloji, Kandilli ve AKOM’un tahminleri arasında bir farklılık yoktu. Bu kadar birbirinden farklı çalışan kurumlar aynı şeyi söylüyorsa denecek tek bir şey var; o da ‘tahmin yapılan modeller bu hava hareketini yakalayamadı, hava bir değişim yaptı’dır.

Bir tek hatalı tahmin vardı, bu kuruluşlardan birinin 3-4 gün boyunca buzlanma ve don tehlikesi var demesi... Biz de doğal olarak ortaya çıkıp böyle bir şey yok diyemiyoruz, zira eskaza bir araç kayıp kaza ölüm vakası olursa ters durumda kalırsınız. Ben don ve buzlanma üzerine yorum yapmamayı tercih ettim. Velhasıl tahmin kısmında hiçbir kuruluşta aslında ciddi bir sıkıntı yoktu, 8-10 saatlik sapma dışında.

ETİLER’DE KAR, KADIKÖY’DE GÜNEŞ

Tahminde hata yok da, afet geliyor gibi izlenimler insanlarda nasıl oluşuyor?

- AKOM tabii birtakım önlemler aldı ve bunları duyurmaya çalıştı medya kanallarıyla. Ama bunlar zaten bu tür durumlarda alınması gereken sıradan önlemlerdi.

Yani sıkıntı AKOM’un iş yaptığını göstermek için ortalığı velveleye vermesi mi?

- Ben o kısmını bilmiyorum; ama insanlar her saat başında bültenlerde AKOM’dan canlı yapılan açıklamaları görünce galiba hava durumlarında anlatılanları unuttu ve güçlü bir kar, belki bir afet geliyor zannetti. Birçok kişiden bana da sürekli, ‘Geçen seneki gibi olacakmış, işlerimizden erken çıkalım mı?’ soruları geldi.

Bir yerde kar yağarken, diğer bir yerde günlük güneşlik bir hava oluyor. İstanbul, Doğu-Batı boyutunda 270 km ve 20.000 kilometrekare; semt ve bölge itibarıyla hava tahmini verilemez mi?

- Teknik altyapı ve yetişmiş elemana ihtiyaç var bu konuda. Bakın gelişmiş ülkelere, TV kanalları ülkenin hava durumunu verdikten sonra, yerel TV’lere bağlanılıyor ve herkes kendi bölgesinin hava durumunu, hatta şehrinin içindeki durumu görebiliyor. Sadece Londra’da, bizim ülkemizin meteoroloji ağı kadar bir sistem var diyelim. Bizim Türkiye için yaptığımız ölçümleri onlar büyük bir kent için yapabiliyorlar bu durumda. Maalesef bizde olmayan (varsa da ben bilmiyorum), kendi ülkelerine ait matematik modeller (sanal atmosfer, bir bilgisayar yazılımı) ile bölgenin içerisindeki atmosferik hareketi görebiliyorlar. Yani daha küçük ölçekte çalışıyorlar. Bize bu ağın yerleştirilmesi de yeterli değil, başarılı bir modelin oluşturulması gerekiyor.

Meteorolojide Türkiye biraz geriden geliyor; ama bunlar adım adım aşılacak şeyler. Bakın ilk kez ‘alarm’ veriliyor kentlerimizde. Biraz abartılı olsa da bu tür aksaklıkların giderilmesi zaman alacak.

PETROL-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın 16.4.2004’de köşemizden böyle sesleniyordu. Ve Danıştay dün sendikanın açtığı dava sonunda ihaleyi ‘şartlı teklif verilmiş olmasının yasaya ve ihale şartnamesine aykırılığı, ihale bedelinin peşin veya vadeli mi olduğunun belirtilmemiş olması’ gibi birçok gerekçeye bağlayarak iptal ediyordu.

‘Partimin kuruluş mürekkebinde dedemin kanı var’

CHP
Tekirdağ Milletvekili Erdoğan Kaplan, öğretmen kökenli, üç dönem Saray (Tekirdağ) Belediye Başkanlığı yaptı, son seçimlerde milletvekili seçildi.

Sarıgül’ün yanında saf tutunca 16 arkadaşı ile birlikte Disiplin Kurulu’na sevk edildi.

Kaplan dün CHP Parti Meclisi’nde aşağıdaki konuşmayı yaptı. Etkilenen oldu mu, yoksa küfür mü yedi, bilemiyoruz:

‘Sayın Genel Başkanım; gençliğimin en güzel yıllarını arkanızdan koşarken geçirdim. 1992’de CHP yeniden açılınca, belediye başkanı seçildiğim SHP’den istifa ederek 1 No’lu üyesi oldum. Size hiçbir zaman saygısızlık etmedim. Ben yerel politikacıyım, parti çalışmalarım nedeniyle iki yılda bir araba eskittim, 200 bin km yol yaptım. Milletvekili seçildikten sonra işim bittiğinde her perşembe akşamı seçim bölgeme gittim, halkın arasında oldum.

Sayın Genel Başkanım... Partililer ve halk ne diyor biliyor musunuz? ‘Gerekli değişimi yapmazsanız bir daha oy vermeyeceğiz.’ İkna etmeye çalıştık ama olmadılar. Partilerimiz ve örgütlerimiz umutsuz ve yorgun... Belediyelerimiz devletin hiçbir gücünden yararlanamıyor, kendi yağlarıyla kavruluyor. Hiçbir partilimize devlet kapısında yardımcı olamıyoruz. AKP iktidarında alınan 200 bin yeni personel arasında bir tek CHP’li yok. Eğer yeni bir heyecan yaratamazsak, söylemek istemiyorum ama geleceğimizin iyi olmayacağını biliyorum.

HELAL ETMEM

Çorlu
ve Mersin mitinglerine gittim, o umudu ve coşkuyu gördüm. İşte onun için değişimden yanayım. Parti suçu olacak hiçbir davranışta bulunmadım.

Ben İstiklal Savaşı gazisi bir dedenin torunuyum. Annemin, babamın soyadı Sakarya... O soyadı ulu önderimiz Atatürk’ün, Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra dedeme verdiği en büyük armağan ve şereftir; yani Kuvayı Milliye ruhundan geliyorum. Bu partinin kuruluş mürekkebinde dedemin de kanı var. Suçsuz yere bize ceza veremezsiniz. Eğer verirseniz bu madalya sizi çarpar. Size 20 yıldır verdiğim emek ve hizmeti alın terimi helal etmiyorum.’

GÜNÜN SÖZÜ

(ABD’nin acımasız saldırısı nedeniyle) Eski kutsal kitaplardan biri şöyle der: ‘Onları yaptıklarına göre değerlendirin.’ Bizler yapılanları hoşgörmeye devam edecek olursak veya kayıtsızlığımız sürecekse yeryüzünde hiçbir zaman barış ve adalet olmayacak.

(AKP Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz)
Yazarın Tüm Yazıları