Hava kuvvetlerine saygı duruşu

Güncelleme Tarihi:

Hava kuvvetlerine saygı duruşu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 00:18

Ömer Vargı imzalı Anadolu Kartalları, iyi birer jet pilotu olma hayalleriyle yanıp tutuşan beş gencin kesişen hikâyesi üzerinden 100. yılını kutlayan Türk Hava Kuvvetleri’ne saygı duruşunda bulunuyor. Tamamında gerçek jet görüntülerinin kullanıldığı filmin başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Özge Özpirinççi, Alpay Kemal Atalan, Alper Saldıran, Hande Subaşı gibi isimler rol alıyor. Müziklerinde Ozan Doğulu imzası olan filme damga vuran şarkı ise Kenan Doğulu’nun seslendirdiği Güle Güle...

Haberin Devamı

ANADOLU KARTALLARI
Yön: Ömer Vargı
Oyn: Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Hande Subaşı, Özge Özpirinççi
Tür: Dram-Aksiyon

Ah o Top Gun yok mu!
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok gence pilot olma hayali aşıladı.
Bunlardan biri de çocukluk hayalinin pilot olmak olduğunu söyleyen Engin Altan Düzyatan’dı.
Başarılı oyuncu yıllar sonra Türkiye’nin Top Gun’ı olarak adlandirilabilecek olan Anadolu Kartalları’nin başrolünde.
Anadolu Kartalları da, aynı Top Gun gibi, belki de pek çok gencimizin hayallerini pilotlukla süsleyen film olacak.
Hem de sadece erkeklerin değil, kızların da.
Çünkü filmde pilot olma hayalleri kuran gençlerden biri de Özge Özpirinççi’nin oynadığı Üstteğmen Ayşe Dinçer.

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ UĞUR İÇBAK’A ALKIŞ

Anadolu Kartalları senaryo ve dramatik yapı açısından yazının ilerleyen satırlarında değineceğim nedenlerden dolayı karşılaştırıldığı Top Gun’ın oldukça gerisinde.
Ancak özellikle havadaki çekimler itibarıyla pek çok filmin ötesinde.
Bunda aynı zamanda bir pilot olan görüntü yönetmeni Uğur İçbak’ın rolü büyük tabii.
Hava Kuvvetleri’nin film çekimi için tüm imkanları sağlaması ve bütçenin de buna olanak tanıması, Anadolu Kartalları’nın görsellik açısından tatmin edici bir film olmasını sağlamış.

Haberin Devamı

PİLOTLARIN DÜNYASINDAYIZ

Anadolu Kartalları, pilot olma hayaliyle yaşayan beş gencin hayatı üzerinden Türk Hava Kuvvetleri’nin kapılarını izleyiciler için aralıyor.
Pilot olma yolunda yaşananlar, gençlerin bu yolda yaptıkları fedakarlıklar, komutan öğrenci ilişkileri derken kendimizi jet pilotlarının hayatının içinde buluyoruz.
Bu arada gençler arasındaki aşk ilişkileri, pek başarılı olmasa da, filme renk katmaya çalışıyor.

BİZİM ORDUDA KÖTÜ PİLOT OLMAZ!

Senaryonun aksayan ayağı zayıf diyaloglar ve iyi kötü çatışmasının doğuracağı sağlam dramatik yapıdan yoksun olması.
Bizim orduda kötü pilot olmaz mantığı, filmin senaryosuna sekte vurmuş.
Jetlerin havada manevra yaptığı filmde savaş ve çatışmanın olmaması da heyecanı azaltıyor tabii.

KENAN DOĞULU’DAN GÜLE GÜLE

Özellikle uçuş sahnelerine başarıyla eşlik eden müziklerinde Ozan Doğulu imzası var.
Filmin en önemli ve heyecanlı sahnelerinden birine damga vuran şarkı ise Kenan Doğulu’nun seslendirdiği Güle Güle.
Senaryo sorunlarını dengeleyen unsurlardan bir başkası da gayretleri alkışlanası oyuncular.
Engin Altan Düzyatan ve Çağatay Ulusoy’un oynadığı karakterler arasındaki komutan öğrenci ilişkisi filmin sağlam ayaklarından.
Özge Özpirinççi’nin oyunculuğunun filme kattıkları da tartışılmaz. İzleyiciyi filme mıknatıs gibi çektiği bir gerçek.

Haberin Devamı

SOLO TÜRK PİLOTU DA FİLMDE ROL ALDI

Filmde gerçek pilot var mı diye merak edenler olacaktır.
Solo Türk pilotumuz Murat Keleş başta olmak üzere, pek çok pilot da perdede üniformalarıyla karşımıza çıkıyor.
Özetle, Anadolu Kartalları, hava kuvvetlerinin 100. yılına yakışan, izleyenleri pilot olmaya özendiren ve bu anlamda misyonunu yerine getiren bir film.
Gişesinin bol olması dilekleriyle...

/images/100/0x0/563d8beff018fb32c8ef021b

Engin Altan Düzyatan

ÇOCUKLUK HAYALİM GERÇEK OLDU

Anadolu Kartalları, aynı planlandığı gibi 29 Ekim haftasında vizyona girdi. Öncelikle bilmeyenler için filmin adıyla başlamak istiyorum. Neden Anadolu Kartalları?
- Konya’da her yıl düzenlenen ‘Anadolu Kartalları’ diye bir tatbikat var. Yaklaşık 50 savaş uçağının hep birlikte havada tatbikat yapığı, yurtdışından da pek çok ülkenin katıldığı bir tatbikat bu. 50 uçağın havada olması, çeşitli manevralarla savaşıyormuş gibi yapması gerçekten de tehlikeli bir iş. Ama biz bunu yıllardır başarıyla yapıyoruz Türkiye’de. Ona atfen ‘Anadolu Kartalları’ filmin ismi. Bizim filmin hikâyesinde de bu tatbikat görüntüleri var.
Geçen yılki röportajımızda küçükken pilot olmak istediğini söylemiştin. Şimdi çocukluk hayalin gerçekleşmiş oldu.
- Evet benim için de gerçekten ilginçti. Çocukluğumdan beri pilot olmak istiyorum. Benim için bir idealdi. Uçmayı çok seviyorum. Serbest atlayış da yapıyorum.
Cesnalarla uçtuğunu söylemiştin ...
- Cesnalarla uçtum. Şimdi F16 ile de uçtum.
Ne fark var Cesna ile arasında?
- Cesna ile arasında marka vermeyeyim ama 3 liralık arabayla 30 milyonluk araba arasındaki fark kadar var. İnanılmaz bir manevra kabiliyeti var F16’ların ve gerçekten gökyüzünde o egolara hakim olmak zor hale geliyor. Çünkü tek başınasınız gökyüzünde ve altınızda her türlü manevrayı yapabilecek bir makine var. Benim için hayatım boyunca unutamayacağım bir tecrübeydi bu. F16’dan sonra yolcu uçaklarına bindiğim zaman otobüse binmiş gibi hissettim kendimi.

Haberin Devamı

UÇAK GÖRÜNTÜLERİNİN HEPSİ GERÇEK

Senin filmdeki karakterin hepsinin başında, biraz abi gibi, patronları, komutanları gibi. Özel hayatında biraz sorunlu ama yaptığı işte gayet sert, disiplinli ama babacan tavırları da olan bir karakter. Nasıl hazırlandın bu karaktere?
- 3 gün Ankara’da eğitime girdim. Oradaki bütün pilotlar bildikleri her şeyi bana öğretmek için ellerinden geleni yaptılar. Oynadığım karakter onların birleşimi gibi. Mesafeliler çünkü yaptıkları iş bunu gerektiriyor. Sertler çünkü alttaki pilotlara hayatta kalmayı öğretiyorlar. Ama son derece babacanlar, çünkü takım arkadaşı haline gelecekler bir yıl sonra.
Anadolu Kartalları da Türkiye’nin Top Gun’ı olur mu?
- Bu tarzda filmler dünyada çekilmesi çok kolay filmler değil. Çok yüksek bütçeli filmler. Bizim filmimizin şöyle bir özelliği var. İzlediğiniz tüm uçak görüntüleri gerçek uçak görüntüleri. Bu dünyada bir ilk.
Biraz set ortamından söz eder misin?
- Çok ciddi çalıştık. Ömer Hoca çok iyi bir yönetmen gerçekten. Çok usta bir yönetmen. Ben Türkiye şartlarında bu kadar profesyonel bir sette olmaktan çok mutluydum. Başlarken Ömer Hoca bize bir tane storyboard verdi. Bütün çekeceğimiz mekanların fotoğrafları vardı. Hangi sahnede, hangi mekanda çekeceğimiz ve bizim nerelerde duracağımız bile belliydi.
Üst üste yaşanan acılar nedeniyle Anadolu Kartalları’nın galasını yapmadınız. Bu kararınız için tebrik ediyorum ben de. Bu konuda bir şeyler söylemek ister misin kendi adına, ekibin adına?
- Türk halkı duygusal bir halktır. Biz duygularımızla hareket ederiz genel olarak. Ve hepimiz nasıl davranacağımızı bilemedik bu durumda. Orada o kadar can kaybı varken bizim oraya gidip gala yapmamız hiçbirimize uygun gelmedi aslında ve iptal etmeyi tercih ettik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!