Haute Couture kadınlar için bir zorunluluktur

Geçtiğimiz hafta moda gündeminin başında, sektörde 45 yılı geride bırakan modacı Valentino Garavani’nin 2007-08 sonbahar-kış Haute Couture defilesi vardı. İşte hayalleri gerçeğe dönüştüren Valentino hakkında merak edilenler...


aute Couture, kadınlığın gerçeklerinden ve zorunluluklarından biridir" diyor ’şıklığın efendisi’ olarak moda dünyasında 45 yılı geride bırakan Valentino... Onun başarısının sırrını kadınlara sorduğunuzda ise cevap hep aynı oluyor: "Hayalleri gerçeğe dönüştürmesi... İçinde kendinizi ve kadınlığınızı yeniden fark edebileceğiniz tasarımlara imza atması..."

Şu ana kadar Jackie Kennedy, Liz Taylor, Kraliçe Elizabeth gibi sayısız ünlü isimle çalışan modacı, son dönemde Sarah Jessica Parker, Elizabeth Hurley, Scarlett Johansson, Anne Hathaway’in şıklığına imza atıyor. Oprah Winfrey ise geçtiğimiz günlerde şovuna davet ettiği Valentino’yu sunarken söylediği şu cümleyle dikkatleri çekti: "Baylar ve bayanlar, bu hayatı kimse onun gibi yaşayamaz. İşte Valentino Garavani!"

İşte hayallerimizi gerçeğe dönüştüren bu adamın merak edilen öyküsü...

Gerçekten de bu hayatı kimse sizin kadar iyi yaşayamaz mı?

Köpeklerimle birlikte sade bir hayat yaşıyorum. Öğlene kadar uyurum, öğleden sonra ise hiç durmadan çalışırım. Dostlarımla buluşurum, bol bol çizim yaparım. Aslında çok normal bir tempom var.

Bugünün "diva"ları sizce kim?

Ben 60’ların başında Jackie Kennedy ile tanışma fırsatı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Onu çok özlüyorum. Geçmişte kadınlar gösterişe, abartıya, sofistike tasarımlara daha çok ilgi gösterirlerdi. Oysa bugün prensesler bile sadelikten yana. Haute Couture yerine daha sade tasarımlarla günü geçirmeyi tercih ediyorlar.

Şıklığı tanımlar mısınız?

İnsanın içinde bu konuda bir ışık varsa, bu ona hayatının sonuna kadar yol gösterir. Beni yoran şey, şort ve kazakla opera veya tiyatro izlemeye gidenler...

Kimi giydirmek isterdiniz?

Greta Garbo’yu giydirmek isterdim. Onunla son yıllarında karşılaşma fırsatım oldu. Kesinlikle bir divaydı.

Hayatınızdan silmek istediğiniz dönemler var mı?

1985’ten 90’lara uzanan dönem. Grunge dönemlerinde kadınların kendilerini soktukları o görünüm belki de bir başkaldırıydı mükemmelliğe. Kalkar kalkmaz kendini daha güzel görmek için bir şeyler yapan kadınların tarafındayım ben.

Özel hayatınız hakkında hiçbir zaman fazla bir şey bilemedik...

Onu saklı tutuyorum. Dedikodudan nefret ederim. Bir kez teknemde güneşlenirken görüntülendim, ne olay oldu. Şimdi çok daha dikkatliyim.

Nelerden korkarsınız?

Korku mu? Herkes bana nasıl bu kadar sakin olabildiğimi sorar durur hep... Yaptığım şeylerden zevk alarak bunu başarıyorum. 45 yaşımdan sonra birilerinin "Valentino niye hálá ortalarda dolaşıyor" diye soracağını zannederdim. Öyle olmadı.

Yaz modasından aklınızda neler kaldı?

Gümüş ve miniler...

6 Temmuz’da gerçekleşen defileniz hakkındaki yorumlarınız?

45 yılı geride bıraktığım için bir kutlama mahiyetinde oldu. Yorucu ama eğlenceliydi. Şimdi bundan sonraki koleksiyonlar için çalışmaya başlıyorum.

Kritikleri nasıl buldunuz?

Moda kritikleri her zaman çok daha snob’dur. Sizi bazen kızdırır. Basını yormayan defileler yapar modacılar genelde. Ama bu kez ben 45 dakikalık bir şov gerçekleştirdim, sıkılan varsa kalksın gitsin dedim!

Ünlüleri giydirmeyi seviyor

Bugüne kadar birçok ünlü ve güzel kadını giydiren Valentino Garavani’nin müşterileri ve dostları arasında Sarah Jessica Parker, Elizabeth Hurley, Scarlett Johansson, Claire Danes, Gwyneth Paltrow, Merly Streep ve Anne Hathaway gibi isimler var. Bu isimler ünlü modacıyı geçtiğimiz haftaki kutlamalarda da yalnız bırakmadı.

MODA HABER

Turkuvaz tutkunları için

Turkuvaz sevenlere iyi haberimiz var. Perlina, bu rengin en canlı tonlarına yer verdiği trikolarıyla dikkat çekiyor. Pullar, lame, dore sim ve Hint işlemeleriyle süslenen modellerde, kesinlikle oryantal değil ama sofistike bir tarz yaratılmış. Türkiye genelinde 400 satış noktası bulunan Perlina’da her beden için seçenek mevcut.

Erkeklere özel

Yaz koleksiyonunda açık renk kombinasyonlarıyla erkeklerin tarzına yön veren İGS, bu yıl gece-gündüz giyilebilecek takımları ile öne çıkıyor. Davetlerde farklı olmayı hedefleyen koleksiyondaki takım elbiseler ve modern kesimli gömlekler kadar günlük rahat pantolonlar da çok şık...


Önce sizi, sonra zamanı gösterir

Kadınlar ve erkekler için çarpıcı modelleri bulunan Joop saatlerinin yeni koleksiyonunda, deri, çelik ve mikrofiber gövde üzerine eklenen pırlanta taşlar göze çarpıyor. İsviçreli özel saat ustaları tarafından el işçiliğiyle üretilen saatlerin fiyatları 166 ile 639 dolar arasında değişiyor. Tüm modelleri So Chic mağazalarında bulabilirsiniz.

BENİM olmalı

Seçeneğiniz çok

Desa’nın özellikle ayakkabı ve çantalarına bu yaz bir kez daha bakın derim. Klasik imajından kurtulan markanın, şık seyahat çantaları dışında düz sandaletlerini, ahşap tabanlı, rugan, gümüş ve altın tonlarındaki modellerini çok beğendim. Ayrıca tüm ürünlerde yüzde 50’ye varan bir indirim başladığının haberini de verelim.

Bileğinizin gücüne güvenin

"Takılar altın çağını tamamladı, modada sadeleşmeye gidiyoruz" derken, bu yaz da plaj modasında yer alan işte bu iri bilekliklerle karşılaştık. Aksesuvarın "top ten" sıralamasında üst sıralara yerleşen parlak, dikkat çekici ve "iri ötesi" bu bileklikler, en sade halinizde bile tarzınızı bir uçtan diğer uca taşıyacak.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, takıyı yalnız başına kullanıp herhangi bir kolye veya yüzükle tamamlamamak... Üzeri metal veya parlak taşlarla süslü, transparan ya da koyu renk, 20’lerin ve 80’lerin etkisindeki bilekliklerin gücünü siz bir de yan yana geldiklerinde görün. Şık ve ironikler; onları gösterişli bir bikini, altına bir sandalet, geniş kenarlı bir şapka ve mini bir şortla hayal ettik. İyi duracak. Agresif modelleri de var, "kokoş" olanları da... Seçim sizin.

Plaj koleksiyonlarından bilekliği eksik etmeyen markalar arasında Hermes, Marni, Patrizia Pepe, Louis Vuitton ve Dior da var.



Koleksiyonun teması "moda"

Gökkuşağını andıran parlak renkler, cıvıl cıvıl desenlerde hazırlanan ve farklı materyallerle süslenen bikiniler, özellikle plaj modasının sözünün geçtiği sahillerde öne çıkıyor. Ayyıldız da bizler için işte böyle bir koleksiyon hazırlamış. Marka, tasarım ve desen konusunda çok iddialı olduğu için katalog çekimini de modanın kalbinin attığı Bodrum’da gerçekleştirmiş.

Sezonun modası işleme ve pullar, bikini ve mayolarda kendini gösterirken, denizci teması, beyaz, ekru, altın, gümüş gibi renkler de koleksiyonda yerini almış. Top modeller Yessica Toscanini ve Susana Moreno’nun yer aldığı karelerdeki modeller, eminim benim kadar sizin de ilginizi çekecek.
Yazarın Tüm Yazıları