Hatırlayın ama... (2)

İnsanın hayatında yaşadığı bazı tecrübeler öylesine derin izler bırakır ki, hiçbir şekilde hatırlamak istemezsiniz.

Halbuki yaşadığımız her an çok değerlidir. Hele üzerimizde iz bırakacak kadar bizi etkilediyse o anın değeri daha da büyüktür. Fakat canımızı yaktığı için ne değerini, ne de bilgisi anlamaya uğraşmayız. Sadece unutmaya çalışırız. Yaşanmamışcasına yok saymayı tercih ederiz.

Çok sevdiğimiz biriyle aramızda geçen tatsız bir deneyim duygularımızı öylesine büyük bir şiddetle harekete geçirir ki, kendimizi ölecek gibi hissedebiliriz ve derhal unutmak için gayret gösterir. Bu deneyimi neden yaşadığımızı anlamaya çalışmak yerine derhal ondan kurtulamak için elimizden gelenleri yapmaya başlarız. Yaşadığımız her türlü tecrübenin içinde bizim ihtiyacımız olan bilgi vardır. Kaçtığımız zaman bu bilgiden mahrum kaldığımız gibi zamanımızı ve enerjimizi de boşa harcamış oluruz.

Yaşadıklarınızın kıymetini bilin. Özellikle sert tecrübeler birer fırsattır. Değerini anlamaya çalışın. En değerli ve ulaşılması en zor bilgi, en sert tecrübenin içinde yatar. Şayet canınızın acısına katlanmayı başarabilirseniz, bir süre can acısının kapılmasından kurtulup yaşadığınız olayın içindeki bilgiyi anlamaya başlayacaksınız. Bu durum kurtulmak yerine ısrarla hatırlayanlar için de geçerlidir. Üstelik hatırladığınız olayın bütün olmayıp sadece tek bir plana, tek bir fikir veya görüntüye takılı kalmak şeklinde ortaya çıkar. Ve bir türlü yaşadığınız anı etraflıca görmenize ve anlamanıza engel olur. Bu durum tıpkı çok sevdiğiniz tek bir elbiseyi başka giysiniz yokmuşcasına her gün giymek gibi bir şeydir. Yaşadıklarını unutmaya çalışan ise, güzel elbisesi lekelendi diye kaldırıp atmaya çalışır. Hatta hiç sahip olmamış gibi yapar.

Ne aynı elbiseyi her gün giyin, ne de lekelendi diye fırlatıp atın. Değerli elbisenizin lekesini çıkartmak için çeşitli yöntemler deneyebilir ve bu sırada pek çok şey öğrenebilirsiniz. Tabii sürekli aynı elbiseyi giyerek değerli elbisenizi de yıpratmayın. siniz. Ve giyilecek çok daha farklı ve güzel giysilere sahip olabilir ve değerli elbisenizi her gün giyerek yıpratmazsınız. Değer vereceğiniz başka güzelliklerin farkına vararak çeşitli elbiselere sahip olarak zengin bir anlayışa ulaşabilirsiniz diyorum, Yasemin’ce...
Yazarın Tüm Yazıları