Hata yapan hakem parasını ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Hata yapan hakem parasını ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2005 02:20

MHK Başkanı, ‘Hakem, yaptığı hata oranında para cezası alacak. Bu para da maç tazminatından kesilecek. Yani hatalı hakem 1-2 hafta maç yönetse de o maçlardan tazminatlarını alamayacak’ dedi.

MERKEZ Hakem Kurulu Başkanı Ufuk Özerten, yeni sezonda hakemlik müessesesi ile ilgili önemli değişiklikler yapacaklarını açıkladı.Özerten, ‘Hakem seçme ve klasman belirleme sınavlarını kaldıracağız. Geçmişte gördük ki bu sınavlarda elde edilen sonuçlarla sahaya yansıyan başarılar ters orantılı olmuş’ dedi.

İki kişi geçti

Hakemlerin yabancı dil konusunda sıkıntıları olduğunu vurgulayan Özerten, ‘Hakemlerimizden 60’ı İngilizce yeterlilik sınavına katılmış. Bunlardan sadece Bülent Yıldırım ile Derya Ahmet Kocabaş sınavı geçebilmiş. Benim için bu sınavda 125’lik barajı geçen başarılı sayılır’ diye konuştu.

Hakemlerin sadece para için bu işi yaptıklarını sanmadığını dile getiren başkan, ‘Hakemlerimizi kendi içimizden seçmek en doğrusu. Federasyonda çalışan hakemlerimiz mevcut. Ama bu durumun da sakıncaları var. O zaman ‘tetikçi’ hakemler yetiştiriliyor diye yaygara çıkarırlar’ dedi.

Niye UEFA’da hakemimiz yok deniyor’ şeklinde soru ile sık sık karşılaştığını belirten Özerten, ‘Bunun için öncelikle uluslararası kurullara bizden birilerini sokmalıyız. Şenes Erzik dışında var mı? Bu tam anlamıyla lobi işidir. Bizim de lobi faaliyetlerine ağırlık vermemiz gerekiyor’ dedi.

Hakemlerin para sorunu olmadığını bundan sonra da olmayacağını belirten Özerten, ‘Federasyon hakemlerimize yüzde 25 ila yüzde 35 oranında zam yaptıdiye konuştu.

Yalnız Tatlı

Serdar Tatlı benim için gönüllerin FIFA’sıdır’ diyen Özerten şunları söyledi: ‘Futbolu bırakan futbolculara kapımız açık. Eğer yaşları uygunsa hakem olmalarını isterim. Erman Toroğlu buna iyi bir örnektir. Hata yapan hakemi dinlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu uygulamayı kaldırıyoruz. Hata yapan hakem yaptığı hata oranında para cezası alacak. Bu para da maç tazminatından kesilecek. Hatalı hakem maç yönetse de o maçlardan tazminatlarını alamayacak. Bu tazminatları biriktireceğiz ve başarılı hakemlere, 2. ve 3. Lig’deki hakemlere ödül olarak dağıtacağız.

NE DEDİLER?

TURGAY KIRAN (galatasARAY başkanyardımcısı):

Doğru bir karar

G.SARAY Başkanyardımcısı Turgay Kıran şöyle konuştu: ‘Hakemlerin art niyetli kararlar verdiğine inanmıyorum. Bütün insanlar hata yapabilir. Ancak hatayı sahadaki hakemler yapınca faturası biraz ağır oluyor. Bu karardan ötürü Merkez Hakem Kurulu ve başkanı Ufuk Özerten’i tebrik ediyorum. Çok doğru ve mantıklı bir karar vermişler.Mantıklı bir ceza kuralının geldiğine inanıyorum.

Nihat özdemir (fenerbahçe başkan vekili):

Hayırlı olsun

F.BAHÇE Başkan Vekili Nihat Özdemir, Hakemlerin aldığı tüm kararlara saygı duyuyoruz. MHK kendi iç bünyesinde kararlar alabilir. Kulüpler olarak bunu eleştirmemiz ve yanında durmamamız doğru olmaz. Hayırlı olsun diyorum’ dedi. Özdemir, Abant’daki seminerde, hakemlere kulüp olarak destek vereceklerini dile getirirken, ‘Onlar da bizim gibi insan. Herkes gibi hata yapabilirler. Art niyet aramamız doğru değil. Camiaların yardımcı olması gerekiyor’ dedi.

KIVANÇ OKTAY (BEŞİKTAŞ futbol şube sorumlusu):

Sakıncalı olabilir

BEŞİKTAŞ Futbol Şube Sorumlusu Kıvanç Oktay, hakemlerin maçlarda yaptıkları hata yüzünden para cezası ödemelerinin sakıncaları bulunduğunu söyledi.Oktay, ‘Hakemler saniyelik karar veriyorlar. Yaptıkları hataları da bilinçli olarak yapmadıkları kanısındayız. Kararın gözden geçirilip, değiştirilmesinde fayda görüyorum. Yine de MHK iyisini bilir’ yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!