Hastanelerde önlem alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Hastanelerde önlem alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2009 12:15

Domuz gribinin 8 can aldığı Adana'da, gribal enfeksiyonun yayılmaması için devlet hastanelerinde geniş önlemler alındı.

Hasta ziyaret süresi 1 saatten 15 dakikaya düşürülürken, hastaneye gelen tüm hasta yakınlarına maske dağıtılmaya başlandı.

Domuz gribi nedeniyle bayram tatiliyle birlikte okulların 10 gün tatil edildiği Adana’da, hızla yayılan virüsü en az zararla atlatmak için İl Sağlık Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda İl Pandemi Kurulu'nun aldığı kararlar kapsamlında Adana'daki devlet hastanelerinde hasta yakınlarına maske dağıtımı başladı. Ayrıca, Adana Devlet Hastanesi’nde her gün 1 saat olan ziyaret süresi 15 dakikaya düşürüldü. Ziyarete gelen hasta yakınlarına her gün maske dağıtan görevliler, “Maskeyi takın, hiçbir şeye dokunmayın, ‘geçmiş olsun' deyip çıkın, çocuklarınızı içeri getirmeyin” uyarılarında bulunuyor.

Devlet hastanesine hasta ziyaretine gelen yakınları, uygulamayı şaşkınlıkla karşıladı. Uygulamadan halkın büyük bölümü memnun olurken, bazı kişiler ziyaret saatlerinin kısaltılmasına tepki gösterdi. Gribal enfeksiyon nedeniyle risk grubunda bulunan çocuklar da, ilk kez maske takarken bunu yadırgadı. Bazı çocuklar maskelerle oyuncak gibi oynadı. Domuz gribinin insanların hasta yapmaktan çok psikolojisini bozduğunu belirtenler, “Artık evden arı çıkmaya korkuyoruz. Virüs herkese yayılmadan tedbirler alınmalı. Burada herkes dağıtılan maskeleri taktı. Bu insanların psikolojisinde büyük travma ve korkular yaratıyor. Hastalığa kapılma korkusu insanların sinirini bozuyor. Bunun bir çaresi bulunmalı” dedi.

Adana İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik ise, salgın hastalıkla ilgili İl Pandemi Kurulu’nun aldığı kararlar sonucunda uygulamalar yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Hastanelerde günde 1 saat olan hasta ziyaretlerini 15 dakikaya düşürdük. Ziyarete gelen tüm hasta yakınlarına maske dağıtıyoruz. Bunu enfeksiyon hastalarını korumak amacıyla yapıyoruz. Öksürme tıksırma gibi durumlarda enfeksiyon bulaşabiliyor. Bu kişi, enfeksiyon kaptığını 4-5 gün içinde anlıyor, bu sırada aile bireylerine de bulaştırıyor. Bu yüzden çok dikkatli olunmalı. Bence hasta ziyareti yapmamak lazım. Bana göre hem yakınları, hem hastaların sağlığı için hasta ziyaretlerini yasaklamak gerekir. Ama bu bir gelenek, engelleyemiyoruz. Bu salgını en az zararla atlatmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!