Hastanelerde mühür kuyruğu

Güncelleme Tarihi:

Hastanelerde mühür kuyruğu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 16:48

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ‘başhekim onaylı reçete’ uygulamasının etkileri vatandaşı vurmaya başladı.

Haberin Devamı

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hastanelerde yazılan kâğıt reçetelere başhekim onayı zorunluluğu getirmesi eczacılarla hastaları karşı karşıya getirmeye başladı. Yeni uygulamada yaşanan bilgi eksiklikleri nedeniyle başhekim imzası olmadan eczanelere gidip ilaç temin etmeye çalışan hasta ve hasta yakınları, eczacıların, “Başhekim imzası olmayan reçeteyle ilaç veremeyiz” uyarısı ile şaşkına dönüyor.

‘KARMAŞA YAŞANACAK’


Hasta yoğunluğu fazla olan illerin başında gelen Antalya’da da benzer sorunların yaşandığını, ilerleyen günlerde sorunun daha da büyüyeceği uyarısını yapan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Antalya Eczacı Odası eski Başkanı Kerem Zabun, “Maalesef bu sistem hastanelerde ciddi bir karmaşaya sebep oluyor. SGK ve Sağlık Bakanlığı bu işi kendi aralarında çözmediği için başhekimlerin odasının önünde mühür kuyrukları oluşmaya başladı bile” dedi.

HASTA ÇİLE ÇEKECEK

Haberin Devamı

Süreçten en fazla engelli ve yaşlı hastaların etkileneceğini kaydeden Zabun, “Reçetesine imza attırmayı unutan yaşlı veya engelli bir hastaya Varsak’taki eczanede ‘Bu reçetede imza yok ilaç veremeyiz’ dediğinizi düşünün. O insanlar ne yapacak? Nasıl hastaneye geri dönecek? İki kurumun arasında yaşanan sorunun ceremesini o vatandaş mı çekmeli? Üstelik başhekimi de noter memuru gibi çalışmak zorunda bırakacaksınız” diye konuştu. 

‘SİSTEM SUİSTİMAL EDİLDİ’

İmzalı reçete sisteminin çıkış gerekçesini de anlatan Zabun, şöyle dedi: “SGK hatayı engellemek adına tüm reçetelerin elektronik ortamda yazılmasını istiyor. Ancak her sistem buna uygun değil. Doktorlar da zaten bunu söylüyor. SGK ise e-reçete sisteminin bilinçli olarak kullanılmadığını, kolaycılığa kaçıldığını vurguluyor. Bir anlamda bu ifade de doğru çünkü doktorlar e-reçete yazmak yerine üzerinde ‘Sistem olmadığı için e-reçete düzenlenememiştir’ yazan reçeteleri kullanmayı tercih ediyor.”

‘ETKİ BU HAFTA’

Durum böyle olunca e-reçete sistemi devre dışı kalıyor. Bu durum suiistimal edildiği için de SGK başhekim imzasını zorunlu kıldı. Tabi bu zorunluluk acil servislerde uygulanmayacak. Ancak yine de hasta ve hasta yakınlarını zor bir süreç bekliyor. Sisteme geçiş hafta sonuna denk geldiği için sıkıntı çok fazla hissedilmedi. İmzalı reçete uygulamasının etkisini bu hafta hissedeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!