Hastalıklardan korunmada 'soğan kabuğu' yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Hastalıklardan korunmada soğan kabuğu yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2016 14:55

İnönü Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kızılay, hava sıcaklıklarının ani düşüş ve yükselme gösterdiği mevsim geçişlerinde "soğan kabuğu" tarzında kat kat giyinilerek hastalıklardan korunabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Kızılay, insan sağlığının mevsimlerle yakından ilgili olduğunu belirtti. Araştırmaların, özellikle kışın insan sağlığının yüzde 15 oranında olumsuz yönde etkilendiğini ortaya koyduğunu ifade eden Kızılay, mevsim geçişlerinin bu açıdan en önemli bir dönem olduğuna dikkati çekti. 

ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMİ KÖTÜ ETKİLİYOR

Havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığını anımsatan Kızılay, "Hava sıcaklıklarındaki ani düşmesi ve yükselmesi sağlığımızı etkiliyor. En çok da kulak, burun ve boğaz bölgemiz etkileniyor. Sıcaklık ve soğukluk farkı, vücudumuzun ısısına olumsuz yansıyor. Bu durum enfeksiyona bağlı üst solunum yolu hastalıklıklarına neden olabiliyor. Havanın nemi ve kuruluğu da yine üst solunum yolları açısından bir problem oluşturuyor. Dolayısıyla mevsim değişikliklerinde viral enfeksiyon riski artıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

SOĞAN KABUĞU GİBİ KAT KAT GİYİNİN

 

Kızılay, hastaların bu dönemlerde özellikle "öksürüğüm geçmiyor" gibi şikayetlerde bulunduğuna işaret ederek, iklimdeki değişiklikliği telafi edecek tedbirler alınabileceğini vurguladı. Kızılay, şu önerilerde bulundu:

"İnsan kışa göre giyinip dışarıya çıkarsa ya da evde, iş yerinde hava birden ısınırsa terliyor. Yaza göre giyinince de bir anda üşütebiliyorsunuz. Burada bizim yaygın önerdiğimiz bir tarz var. Hava sıcaklıklarının ani düşüp yükseldiği mevsim geçişlerinde kat kat giyinmek suretiyle hastalıklardan korunabiliriz. Hava sıcaksa en üstteki katı çıkarmak, daha sıcaksa bir alt katı daha çıkarmak. Böyle soğan kabuğu gibi kat kat yani üst üste giyinmeyi öneriyoruz. Havanın soğukluğuna göre tedbirli çıkmak. 'Nasıl olsa bu gün hava sıcak' deyip paltonuzu, ceketinizi evde bırakmayın, yanınızda taşıyın. Bir kalın kazak, bir ince kazak giyilebilir. Hava sıcaksa en dış katını, çok sıcaksa birini daha çıkarabiliriz."

Kızılay, ev ve iş yerinde de "iklimlendirme" tarzında bir hava sistemi oluşturulabileceğini bildirdi.

ALERJİ VE BAHAR YORGUNLUĞU

Sıcak havaya bağlı ağaçların da erken çiçek açtığını hatırlatan Kızılay, "Dolayısıyla polen mevsimi erken başlayacak ve alerji hastalarımızın buna tedbir alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hava basıncı nedeniyle tansiyon hastalarının burun kanaması şikayeti yaşayabileceğini dile getiren Kızılay, bunların da göz önüne alınması gerektiğini vurguladı.

Sıcaklığa bağlı bahar yorgunluğu şikayetlerinin de biraz daha erken görülebileceğini belirten Kızılay, "Bunda alerjinin çok büyük bir payı var. Alerjik bir bünyesi varsa bahar yorgunluğu hissedebilir. Genel olarak ülkemizin iklimi çok güzel, bölgelerimizin iklimi, bitki örtüsü çok güzel ama beklenmedik, alışılmışın dışında ani hava değişiklikleri sağlığımızı da çevremizi de çok etkiliyor" şeklinde konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!