Hastalık mevsimi geldi ellerinizi sık sık sabunlayın

Mevsim itibariyle soğuk algınlığına sık yakalanır olduk. Adı soğuk algınlığı olsa da sorun öyle çoğunluğun zannettiği gibi gibi üşütme, cereyanda kalmayla ortaya çıkmıyor.

Soğuk algınlığı enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 90’ı, 200’den fazla değişik virüsten kaynaklanıyor. Seyahat edenlerin hastalığın kolayca bulaşan etkeniyle (virüsler) karşılaşması ve enfekte olma riski daha yüksek. Ellerinizi sık aralıklarla, iyice sabunlamak kendinizi korumak için alabileceğiniz en iyi önlem.

Soğuk algınlığı kişiden kişiye bulaşır. Önceleri bulaşmanın aksırma, öksürmeyle etrafa saçılan damlacıkların içindeki virüslerin havada asılı kalmasıyla olduğu sanılıyordu. Şimdi ise bulaşmanın, hastanın elindeki virüslerin, hassas insanlara geçmesi ve bunların ellerini ağız ve burunlarına sürmelerinin neden olduğu kanıtlandı. Bu nedenle soğuk algınlığının bulaşmasını engellemenin yolu ellerin sık yıkanması.

Yine son bilgilere göre, havanın soğukluğu, soğuk algınlığı hastalığının başlaması ve seyretmesiyle ilgili değil. Hatta stres, üst solunum yollarını etkileyen alerjiler ve adet dönemleri hastalığa yakalanma riskini artırıyor.

Soğuk algınlığına birçok virüs sebep olabileceği için de vücut hiçbir zaman bu virüslerin tümüne direnç geliştiremiyor. Bu nedenle her yıl tekrar tekrar soğuk algınlığı geçirilebiliyor.

Ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, yorgunluk hissi, akan ya da dolu burun, hapşırma, boğaz ağrısı, göğüs doluluğu soğuk algınlığının başlıca belirtileri. 39 dereceyi geçen ateş, sürekli ya da çok kıvamlı balgam üreten öksürük, nefes alırken ağrı, devamlı kulak ağrısı, şişmiş lenf bezleri ve yutkunurken zorlanma varsa mutlaka doktora başvurulmalı.

Soğuk algınlığına yakalanmamak için

l Ellerinizi sık yıkayın,

Soğuk algınlığı olan kişilerle temas etmekten kaçının,

Soğuk algınlığı olanlarla temas ettikten sonra burnunuza ve gözlerinize dokunmayın,

Soğuk algınlığınız varsa hapşırırken ya da öksürürken sürekli mendil kullanın.
Yazarın Tüm Yazıları