Hastalar piyasada kalmayan ilaçları birbirleriyle paylaşıyor: Meme kanseri kardeşliği

Güncelleme Tarihi:

Hastalar piyasada kalmayan ilaçları birbirleriyle paylaşıyor: Meme kanseri kardeşliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 22:04

Meme kanseri hastaların kullandığı tamoksifen etken maddeli ilaç piyasada kalmadı. Eczanelerde ilacı bulamayan hastalar, sosyal medyada kurdukları ağlarda hem kalan ilaçlarını hem de bulunabilecek adresleri paylaşıyor.

Haberin Devamı

Meme kanseri vakalarının yüzde 60-70’ini hormona duyarlı hastalar oluşturuyor. Ameliyat, kemoterapi ve ışın seansları bittikten sonra hastaların 5-10 yıl boyunca koruyucu etkisi olan tamoksifeni almaları gerekiyor. Çünkü tamoksifen, hormonlarını baskılayarak, nüksü önleyen “altın standart” ilaç. Yakın zamana kadar Türkiye pazarında tamoksifen etken maddeli ilacı AstraZeneca ve Teva olmak üzere iki ilaç firması getiriyordu. İhtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılayan AstraZeneca dünya ve Türkiye’de tamoksifen pazarından ani bir kararla çekilince hastalar ocak ayından beri ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı. Diğer firma hazırlıksızdı. Talebi karşılayamaz oldu. Yavaş yavaş her iki firmanın ilaç stokları eridi. Mayısta tamamen tükendi. İlaçsız kalan hastalar, yaşadıkları sorunun üstesinden gelebilmek için birbirlerini tanımasalar da sosyal medya üzerinden hem ilaçlarını hem de ilaçları bulabilecekleri adresleri paylaşmaya başladı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Bu durum en yüksek pazar payına sahip firmanın yurtdışındaki üretim hattını kapatmak istemesinden kaynaklanıyor. Diğer üretici firma tarafından 04.05.2017 tarihinde kurumumuza özel ithalat izni için başvuru yapılması sağlanmış, aynı gün firmaya özel ithalat izni verilmiştir. Bu kapsamda üretici firma tarafından 1 hafta içerisinde 4 bin kutu, Haziran ayının ilk yarısında 30 bin kutu, Temmuz-Aralık ayları arasında da 300 bin kutu olmak üzere toplamda 334 bin kutu ilaç piyasaya verilmiş olacaktır.”

Hastalar piyasada kalmayan ilaçları birbirleriyle paylaşıyor: Meme kanseri kardeşliği

EN GEÇ 29 MAYIS’TA PİYASADA

Teva İlaç Genel Müdürü Tahsin Yüksel ise “Diğer firma çekilince bizim ilacımıza talepte ciddi artış oldu. Ocak ayından bu güne kadar bir yıllık üretimimizi (65-70 bin kutu) satmış bulunuyoruz. Elimizde numune olarak sakladığımız birkaç kutu dışında hiç kalmadı. En erken 22 Mayıs, en geç 29 Mayıs haftası yeteri miktarda tamoksifeni piyasaya veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘KAMBOÇYA’DA BULDUM, 24 DOLAR İSTEDİLER’

Elvan Fat (38): “Sarıyer’de bir eczanede olduğu haberini alınca gittim. Kutusu 12 lira olan ilacı 54 liradan satmaya kalkıştı. Karaborsası oluşmuş. Fırsatçılık yapıyorlar. Sonra Adana’da tedavisi biten bir hasta elinde kalan bir aylık ilacı paylaştı. O da bitti, 15 gündür ilacı alamıyorum. Çok endişeliyim. Ya hastalığım tekrarlarsa?”

Burhan Aslan (37): “Birkaç kutum vardı. Sorunun bu kadar uzun süreceğini tahmin etmedim, düzelir diye düşünerek ilacımı paylaştım. Bu kez ilaçsızlık çok uzun sürdü.”

Nuray  Aladağ (42): “İstanbul’da yaşayan bir hasta Facebook’tan ilaç sorunca iki kutumu yolladım. Kanser şakaya gelmez. İlacım bitince ne yapacağım diye endişeliyim. Antalya Kan Grubu adında bir sanal gruba üyeyim, orada da herkes tamoksifen peşinde.”

Haberin Devamı

Seda Kansu (Pembe Hanım Derneği Genel Sekreteri): “5 sene tamoksifen aldım, 5 sene daha içmem gerekiyor. Tedavinin durması, hastalığın yeniden başlaması demek.  Facebook’da “tamoksifen bulamayan meme kanseri hastaları” grubunu kurduk. Elinde bulunanlar, hastalarla paylaşıyor.”

Canan Perdahlı (Metamazon Derneği Başkanı): “İnternet ortamında Kamboçya’da buldum, 24 dolar istediler. İlacın bir muadili, ikamesi de yok. Bir yaşam savaşı veriliyor. “

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!