Hasta sığınmacılar ciddi risk yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Hasta sığınmacılar ciddi risk yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2016 22:15

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, Suriyeli sığınmacıların reçete bedelleri ödenmediğinden, bulaşıcı hastalık taşıyan sığınmacıların tedavi olamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, AFAD’ın, 2 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacının reçete bedellerini ödemediğini belirterek, eczacıların darboğaza girdiğini söyledi.

Saydan, eczacıların sıkıntılarına ilişkin Hürriyet’e şunları söyledi: “15 Ekim 2015 tarihindeki AFAD Geçici Koruma genelgesine istinaden Suriyeli sığınmacıların reçetelerini karşılayan eczacılarımız 7 aydır paralarını AFAD’dan alamıyor. Genelgedeki ‘90 gün içerisinde inceleme tamamlanır, ödenek geldikten 7 gün sonra ödeme yapılır’ maddesindeki inceleme-ödenek gelme arasındaki sürenin belirsizliğinden dolayı eczacılarımız mağduriyet yaşıyor.

‘90 GÜNÜ AŞMAYAN DÜZENLEME’

İthal ilaçların bedelini depolara peşin ödemek durumunda olan eczacılar bu tip ilaçları depolardan temin edemez hale geldi. Eczacıların bu sistemde reçete karşılaması mümkün olmadığından, AIDS (HIV), HEPATIT, kanama durdurucu faktör ilaçları gibi bulaşıcı ve ölümcül hastalıkların tedavileri yarım veya eksik kalıyor ve bu kişiler sokaklarda tedavi olamadan geziyor. Bu durum halk sağlığı açısından çok ciddi sorun olmaya başladı. Yetkili kurumun bu konuya bir an evvel el atması gerekiyor. AFAD ödemelerinin 90 günü aşmayacak şekilde düzenlenmesi toplum sağlığı ve sürdürülebilir sağlık hizmeti verilebilmesi için şart.”

BAKMADAN GEÇME!