"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Haşlamak en iyi yöntemdir

Dün de söylediğimiz gibi besinleri gıda değerlerinden bir şey kaybetmeden saklamak önemli bir iştir.

Kaliteli dondurulmuş besin yiyebilmenin ilk şartı besinlerin en kaliteli, çürüksüz çarıksız olanlarını almaktır. Eğer bahsedilen besin maddesi sebzeyse, derin dondurucuya koymadan önce hem renginin kaybolmasını engellemek hem de bakterileri yok etmek için haşlamak en iyi yöntemdir. Ancak çok uzun süre haşlamak da doğru değildir. Bunun için haşlanan sebzelerin tencereden alındıktan hemen sonra buzlu suya batırılması gerekir.

Sebzelerin eğer büyüklüğü müsaitse kağıt havluyla kurulanmaları, daha küçük taneli sebzelerden bahsediyorsak da iyice süzülmeleri diğer bir önemli şarttır. Kuru sebzenin üzerinde su tanecikleri oluşmayacak ve eridiğinde de niteliği değişmeyecektir. Kurulanan sebzeler uygun saklama kaplarında ya da poşetlerde hava almayacak şekilde paketlenmeli ve üzerlerine son kullanma tarihleri yazıldıktan sonra konmalıdır derin dondurucuya. Dediğimiz gibi, yanlış yapılan bir dondurma işlemi sağlıksız besinler yemenize neden olabilir. Aman dikkat!

Dün de söylediğimiz gibi besinleri gıda değerlerinden bir şey kaybetmeden saklamak önemli bir iştir. Kaliteli dondurulmuş besin yiyebilmenin ilk şartı besinlerin en kaliteli, çürüksüz çarıksız olanlarını almaktır. Eğer bahsedilen besin maddesi sebzeyse, derin dondurucuya koymadan önce hem renginin kaybolmasını engellemek hem de bakterileri yok etmek için haşlamak en iyi yöntemdir. Ancak çok uzun süre haşlamak da doğru değildir. Bunun için haşlanan sebzelerin tencereden alındıktan hemen sonra buzlu suya batırılması gerekir.

Sebzelerin eğer büyüklüğü müsaitse kağıt havluyla kurulanmaları, daha küçük taneli sebzelerden bahsediyorsak da iyice süzülmeleri diğer bir önemli şarttır. Kuru sebzenin üzerinde su tanecikleri oluşmayacak ve eridiğinde de niteliği değişmeyecektir. Kurulanan sebzeler uygun saklama kaplarında ya da poşetlerde hava almayacak şekilde paketlenmeli ve üzerlerine son kullanma tarihleri yazıldıktan sonra konmalıdır derin dondurucuya. Dediğimiz gibi, yanlış yapılan bir dondurma işlemi sağlıksız besinler yemenize neden olabilir. Aman dikkat!

Tavuklu kokoreç dürümü

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet hazır lavaş ekmeği (dürüm ekmeği)

á 2 adet tavuk şinitzel

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 2-3 adet yeşil sivri biber

á 1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber

(Salçalık ya da tarhana biberi de denir.)

á 4 çay kaşığı domates salçası

á 4 çay kaşığı biber salçası

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru kekik, nane

á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 4-5 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 2 adet orta boy domates

á 7-8 yaprak kıvırcık marul

Üzerine galeta unu serptiğiniz hazır tavuk şinitizellerden de kullanabilirsiniz. Tavuk etlerini kesme tahtası üzerinde neredeyse kuru fasulye tanesi büyüklüğünde parçalar halinde doğrayın. Yeşil sivribiberlerin saplarını kesip boylamasına ikiye böldükten sonra incecik dilimleyin. Kırmızı veya sarı dolmalık biberin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra kalem kalınlığında dilimleyin. Tavla zarı formunda doğrayın. Zeytinyağını orta boy bir tava ya da teflon tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın.

İncecik doğradığınız soğan ve sarmısakları kızgın yağda, sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Üzerine tavuk parçalarını ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika pişirin. Yeşil ve kırmızı taze biberleri ilave edip domates ve biber salçasını da ekleyin. Tuz, karabiber, kekik ve naneyi de serpip sürekli karıştırarak orta ısılı ateşte 7-8 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Rendelenmiş kaşar peynirini de serpiştirin. Soyduğunuz domatesleri nohut büyüklüğünde doğrayıp pişen kokoreçin üzerine aktarın. İnce dilimlediğiniz marul yapraklarını da ekleyip kırmızı pulbiberi serpiştirdikten sonra iyice karıştırın. Lavaş ekmeğinin ucuna 4-5 yemek kaşığı kadar tavuk kokoreç koyup rulo yaparak dürümü hazırlayın. Yanında yeşil salata ya da patates kızartmasıyla servise sunun.
X