Harika çocuklar Benjamin Button’a mı benzer

İYİ piyanist İdil Biret, yarın (18 Temmuz Cumartesi) saat 14.00’ten itibaren Beşiktaş’taki Kabalcı Kitabevi’nde Dominique Xardel’in yazdığı, Üner Birkan’ın dilimize çevirdiği, Dünya Sahnelerinde Bir Türk Piyanisti-İdil Biret kitabını ve CD’lerini imzalayacak.

Haberin Devamı

 

Türkçeye Fransızcadan çevrilen bu kitap İngilizce de yayınlandı.

Daha önce de Üner Birkan’ın İdil Biret-Piyanodaki Harika kitabı çıkmıştı.

İdil Biret’in imzalayacağı kitap, bir sanatçının dünyasının zenginliğini yansıtıyor. Müziği kuşatan bilgisini, gözlemlerini, kültür birikimini bütün zenginliğiyle sunuyor.

Dünya Sahnelerinde Bir Türk Piyanisti-İdil Biret kitabından, Harika Çocuk ile ilgili saptamaları bir kez daha yayınlama gereği duydum, imzaya gidecek okur/dinleyicilere yararı olur diye.

“Büyümeye karşı bu direnci, büyüklerin dünyasının karşı karşıya olduğu sorunların bilincinde olan, hemen hemen bütün çocuklarda görürsünüz. ‘Harika Çocuk’ vaktinden önce yaşlanmış bir ihtiyara benzer. Sanırım Salvador Dali söylemişti bu sözü... Evet, tam öyle; etrafını kupkuru, alaycı nazarlarla süzen dayanaksız, güçsüz bir ihtiyar.”

Haberin Devamı

Benjamin Button filmini hatırlattı bana bu tanım. Yaşlı doğan ve hayatı tersine yaşayan Benjamin’in ilginç hikâyesini.

Harika çocuk olmanın küçücük parmaklara yüklediği büyük sorumluluk...

Okurun kitaptan yararlanacağı önemli bölümlerden biri, İdil Biret’in Diskografisi başlığını taşıyor.

 

CD’ler için küçük önerilerde bulunmak isterim.

İdil Biret Beethoven Edition’lar her müzikseverin diskotekinde bulunmalı.

İBA (İdil Biret Arşivi) dizisinden Beethoven/Liszt’leri longplay’lerinden dinlemeye başladım (onları AMI çıkarmıştı). Beethoven senfonilerini Liszt’in transkripsiyonundan çalmıştı. Şimdi CD’lerden dinliyorum.

Bir senfoniyi piyanodan dinlemek ayrı bir müzik lezzeti veriyor.

Beethoven, Çaykovski, Grieg, Schumann piyano konçertolarının icraları, onun dünya ölçeğinde bir piyanist olduğunu gösteriyor.

CD broşürünün arka kapağında, dünyanın önemli, saygın, güvenilir müzik dergilerinden Gramophone, Fonoforum dergilerinde yer alan övücü eleştirileri okumanızı isterim.

 

BİRÇOK müziksever elbet İdil Biret’i dinledi.

Haberin Devamı

Yaşamını okuduğunuzda, onun çeşitli yönlerini de öğreneceksiniz.

Benim tavsiyem, bu kitabı bir İdil Biret CD’si eşliğinde okumanız.

Yazarın Tüm Yazıları