'Harem hanedan okuludur'

Güncelleme Tarihi:

Harem hanedan okuludur
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 00:04

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 6 asırlık Osmanlı İmparatorluğu tarihinde kadınların bıraktığı izlerin, bugünün kadınları için ilham kaynağı olduğunu belirterek “Harem, Osmanlı Hanedan üyeleri için daha çok bir okuldur. Kadınların hayata hazırlandıkları, hayır faaliyetlerini örgütledikleri bir eğitim yuvasıdır” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce Ankara’da düzenlenen, ‘Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar’ programına katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, tarihe iz bırakan valide sultanları hatırlama ve miraslarını yeni nesillere tanıtmanın önemli olduğunu belirtti. Tarihin, geçmişle gelecek arasında kurulan köprü olduğunu dile getiren Erdoğan, “6 asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler de biz kadınlar için ilham kaynağıdır” dedi.

Osmanlı hanedanının kadın üyeleri ve haremin her zaman ilgi çekici bir konu olduğunu anlatan Erdoğan, oryantalistlerin birtakım hayali tasvirlerle zihinlerde Osmanlı kadınlarına dair olumsuz algılar ürettiklerini ifade etti. Eserlere bakıldığında dünya zevklerine ve iktidar hırsına müptela kadınlarla karşılaşıldığını aktaran Emine Erdoğan, “Oysa harem, Osmanlı hanedan üyeleri için bir okuldur. Kadınların hayata hazırlandıkları, hayır faaliyetlerini örgütledikleri bir eğitim yuvasıdır. Bu yuvanın başında da valide sultanlar yer alır. Padişah annelerini bugün daha çok, bıraktıkları mimari eserlerle tanıyoruz. Kösem Sultan, Nurbanu Sultan, Bezmialem Valide Sultan’ın geride bıraktığı nice vakıf eserleri şehirlerimizi süslemektedir” diye konuştu.

Erdoğan, valide sultanların hayır hizmetlerinin tarihte izler bıraktığını, o zaman atılan tohumların bugün meyvelerini verdiğini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, törende Erdoğan’a, besmelenin tuğra şeklinde yazılmış işlemesinin yer aldığı tablo hediye etti.

'VALİDE SULTANLARI KÖTÜLEME KAMPANYALARI DEVAM EDİYOR'
Programa davetli olmasına karşın katılamayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ise bir mesaj gönderdi. Davutoğlu mesajında, “Bu ülkede birçok nesil, yanlış kültürel cereyanların etkisiyle ne yazık ki valide sultanları entrikalarla özdeşleştirecek şekilde yetiştirildi. Tarih aksine şahitlik ediyor olmasına rağmen bu kötüleme kampanyalarının etkileri bugün de tümüyle ortadan kaldırılabilmiş değildir” dedi.  

BAKMADAN GEÇME!