GeriSeyahat Hareketi bir saniyede tamamlayıp kalan iki saniye süzülmeyi seviyorum
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hareketi bir saniyede tamamlayıp kalan iki saniye süzülmeyi seviyorum

Hareketi bir saniyede tamamlayıp kalan iki saniye süzülmeyi seviyorum

Erinç Kuzucu (29), geçen hafta Antalya’da yapılan Redbull Uçurum Atlayışı yarışlarına katılan tek Türk sporcuydu. Ev sahibi ülkenin iki yarışmacı sokma hakkı olmasına rağmen yanına ikinci bir Türk bulunamadı. Bulunması biraz da zor gibi. Uzaktan bakıldığında kolay görünse de, o rampadan boşluğa atlamak büyük cesaret istiyor. Bırakın burgu murgu yapmayı, aşağı bile bakamıyorsunuz. Erinç Kuzucu’yla fotoğraf çektirmek için iki ayak çıktığım rampadan, ancak dört ayak inebildim.

Ben aşağıya bile bakamıyorum. Siz kendinizi boşluğa bırakıyorsunuz. Zorunuz ne? İnsan evladı bunu kendine niye yapar?
- O korku bizde de var. İşte yaptığımız tam da bu: Adrenalini o motivasyonla kontrol altında tutuyoruz. Rampaya çıkıldığında yaşanan o korkunun üzerine gitmek keyif veriyor bana.

Nasıl başladı bu merak?
- Küçükken evde televizyondan takip ettiğim bir branştı atlama. Kendimi bildim bileli atlayışçı olmak isterdim. Aslında 6-7 yaşlarında başlamak lazım. Ama ben 16 yaşında başladım.

Ne kadardır uçurum atlayışı yapıyorsunuz?
- Uçurum atlayışına nisan ayında başladım. Yani daha topu topu 3-4 ay oldu. Ondan önce kule atlayışı yapıyordum. 1996 ve 2008 yılları 10 metre Türkiye şampiyonuyum.

Peki 10 metreye alışıkken 26 metreye nasıl çıktınız?
- Metre metre artırdım. Önce 12 metreden atladım. Sonra 16-18-21-23... Birkaç gün önce ilk kez 26 metreden atladım.

Günde kaç atlayış yapıyorsunuz?
- Çok sınırlı sayıda. Her atlayışta vücudunuza çok yük bindiği için günde en fazla 3-4 atlayış yapabilirsiniz.

En azından o kadar yorucu bir spor değilmiş.
- Onun dışında her gün bol bol fitness yapıyoruz tabii. Havadaki hareket açılarınızı tam yapabilmeniz, boşlukta vücut kontrolünü tam sağlayabilmeniz için bu şart. Bir de estetik yanı var tabii işin. Atlayış yapan birinin fit görünmesi çok önemli.

MOSTAR KÖPRÜSÜ’NDEN ATLADIM

En ilginç nerelerden atladınız? Unutamadığınız yerler neresi?

- Bir keresinde GAP’ta Atatürk Barajı’ndan baraj gölüne atlamıştım. Orası 20 metreydi. Bir de Bosna’daki tarihi Mostar Köprüsü’nden atladım. Orası 21 metreydi ama balıklama değil, çivileme atladım.

Hiç sakatlanma, yaralanma oldu mu?
- Ben şanslı sayılırım. Ufak tefek kazalar dışında ciddi bir şey olmadı. Ufak tefek kas ağrıları oluyor bazen. Bir keresinde de dişimi kırmıştım. Suya o kadar sert giriyorsunuz ki çeneniz çarpabiliyor.

Ev sahibi ülkenin yarışmaya iki kişi sokma hakkı var. Bir tek sizi bulabilmişler, yanınıza ikinci bir uçurum atlayışı yapacak Türk koyamamışlar. Hedefiniz ne bu yarışmada?
- Redbull’un Antalya’da düzenlediği bu yarışmada misafir oyuncuyum. Dün küçük bir sakatlık geçirdim. Yine de bugün (8 Ağustos) yarışmada bir atlayış yapacağım. Fakat asıl olarak 2010 serisi için hazırlanıyorum.

MERAKLISI FEDERASYONA BAŞVURSUN PLAJDA ACAYİP HAVANIZ OLUYOR

Bir hafta önce Milli Takım kampındaydık. Olimpiyat şampiyonu Thomas Bimis eğitim verdi. Ben de orada antrenörüm. 33 küçük arkadaşımızı eğitiyoruz. Son yıllarda bu sporda ciddi bir sıçrama var. Yüzme Federasyonu’na bağlıyız. Atlayışa meraklı gençlerin federasyona başvurması gerekiyor. Kapalı tesis yok denecek kadar az ama açık tesisler mevcut. Mesela ben İzmir’de çalışıyorum. Bu sporu yapacak arkadaşların şöyle bir avantajı da var: Plajda halterci olmanız çok işinize yaramaz. Ama herkes suya merdivenden girerken, siz iskeleye gidip iki burgu attığınız zaman acayip havanız oluyor, tavsiye ederim.

ARTİSTİK ATLAMANIN 3 ALTIN KURALI

1. İYİ SIÇRA: Atlayışa başlamadan önce mümkün olduğu kadar yükseğe sıçrayın.
2. VÜCUDUNU SIK: Atlayış sırasında karın ve sırtınızı sıkabildiğiniz kadar sıkın.
3. KENDİNİ BIRAKMA: Ayak parmağı suda kaybolana kadar atlayış bitmemiştir. Daldıktan sonra kaybolana dek vücut şeklini bozmayın.

300 Euro’ya Madonna

Bir turizm şirketi İstanbul’a gelmeyen Madonna’yı görmek isteyen Türk hayranları için 29 Ağustos Cumartesi akşamı Sofya’daki konserine 2 günlük tur düzenliyor. Vize işlemleri, konser bileti, gidiş-dönüş ulaşım, seyahat sigortası, otel-stadyum arası transfer, 4 yıldızlı Dedeman Sofya’da konaklama ve kahvaltı onlara ait. Cuma gecesi İstanbul’dan yola çıkıyoruz. Bizim biletimiz “golden circle” denilen en iyi yerden. Bunun kişibaşı fiyatı 300 Euro’ya geliyor. Otobüsler dolmuş ama ek kontenjan açmışlar. Detaylar için e-kolay’daki köşemi okuyabilirsiniz: http://sehir.ekolay.net/.
False