Hareket gününde düğün

Dün Yozgat’ta, Belediye Başkanı’nın davetlisi olarak gittiğimiz piknikte kalmış ve testiden çıkan kuşbaşı etli kebabın tadına bakmıştık.

Bu yemeğin testiye nasıl olup da testinin incecik ağzından sokulduğuna hepimiz şaşırmıştık, ama daha çatal-kaşık gelmeden elimizdeki yufka ekmek rulolarıyla kebabı yemeğe başladık. Çünkü hem çok acıkmıştık, hem de yemek nefis görünüyordu.

Kıbrıs Harek tı’nın yapıldığı gün, yani 20 Temmuz 1974’te de Yozgat’taydık ve Üzümlü Köyü’nde yapılan bir düğünün gelin alayını seyre dalmıştık. Düğünün sonuna doğru, herkes düğün için hazırlanmış olan sofrayı ortada bırakıp Kıbrıs’ta neler olup biteceğini tartışmaya başlamıştı. Konuşanların en büyük endişesi ise Yunanistan ile Türkiye arasında bir savaşın çıkmasıydı.

Akşama doğru ev sahibinin ısrarıyla tekrar sofraya oturmayı başarmıştık ve gelen yemeklerin görünüşü ve adı çok değişikti. Hele, neden adını "Arapaşı" koyduklarını anlayamadığım yemeğin nefis lezzeti, beni savaş korkusundan tamamen uzaklaştırmıştı.

Havuçlu pırasa diblesi

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

1 su bardağı pirinç

5 adet ince pırasa (Beyaz sap kısımlarını kullanacağız.)

2 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz

2 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika kadar bekletip yıkadıktan sonra süzün. Pırasaların beyaz kısımlarını ve havuçları ayıklayıp yıkayın. Pırasaları ince halkalar halinde, havuçları kuş başı et formunda doğrayın. Soğanları da soyarak incecik doğrayın. Pırasa, havuç ve kuru soğanı derin bir kapta karıştırın. Sebze karışımının yarısını orta boy bir tencereye koyup, üzerine yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci serin. Sebzelerin kalan yarısıyla pirincin üzerini kapatıp tuzu serpiştirin. İki su bardağı suyu da ekledikten sonra kısık ateşte, yemek suyunu çekene ve pırasa yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeği ocaktan alın ve 20-30 dakika dinlendirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ya da taze nane serpip karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.

Fındıklı lokum

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

250 gr. eritilmiş margarin

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı ılık süt

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

8 su bardağı un

1 çay kaşığı dövülmüş karanfil

1 adet yumurtanın akı

İçi için;

2 su bardağı ince kıyılmış fındık

2 tatlı kaşığı tarçın

Yarım su bardağı pekmez

Yarım su bardağı tahin

2 su bardağı toz şeker

Hamuru hazırlamak için; margarini eritip üzerine sıvıyağ, ılık süt, vanilya, kabartma tozu, 8 su bardağı un ve çok ince dövülmüş karanfili ekleyip sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. İç harcını hazırlamak için; tarçın, tahin ve pekmezi bir kapta karıştırın. Toz şekeri de ekleyip, kıyılmış fındığın 3 yemek kaşığı kadarını ayırın ve gerisini tahinle pekmezin üzerine aktarın. Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Parçaları tezg hın üzerinde oklava yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın. Dikdörtgen hamurların üzerine hazırladığınız pekmezli karışımdan sürün. Hamurları rulo yapıp 2 parmak genişliğinde parçalar oluşturacak şekilde kesin. Üzerlerine yumurta akı sürüp ayırdığınız fındığı serpiştirin. Lokumları yağlanmamış tepsiye yerleştirip 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika, pembeleşinceye kadar pişirin. Çıkarıp ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları