Harbi Başbakan kartlara yenik

KAPILAR kapanıyor Meclis’teki komisyon odasında. İçeriye kimse alınmıyor. Ne komisyon üyeleri, ne muhalefet, ne sivil toplum örgütleri.

Kapalı kapılar ardında Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, komisyon başkanı AKP’li Soner Aksoy ve bankacılar var. O kapalı yarım saatte ne oluyorsa oluyor, önerge, mönerge, yaz, boz, çiz ve kredi kartı borçlularına bir darbe daha.

Türkiye yıllardır bir facia ile sarsılıyor. Facianın son kurbanı TBMM’de intihar eden polis. Onunla birlikte, kredi kartı borcunu ödeyemediği için, intihar edenlerin sayısı üçyüze yaklaşıyor.

Facianın düğümü, kredi kartı faiz oranı. Yıllık enflasyon yüzde 7-8’lere düşüyor, ama kredi kartı yıllık bileşik faiz, bankasına göre, yüzde 130 ile 150 arasında değişiyor. Anormal faizler.

Bir zamanların ünlü deyimiyle, vahşi kapitalizm.

LOBİNİN DEDİĞİ OLUR

Bizim delikanlı Başbakanımız var. Harbiden delikanlı. Kültür, söylem, bilgi, Allah nazardan saklasın, sular seller gibi.

Gariban halk çocuğuna "hadi ordan lan" diyor ama, bankacılar karşısında pek efelik taslayamıyor. Kapalı kapılar ardında, kendi partisinin hazırladığı tasarı, aleyy hop, bir önerge değişikliği ile kredi kartı mağdurlarına yine çare getirmiyor.

Delikanlı Erdoğan’ın halkla dayanışması burada suya düşüyor, ama bankalar lobisine uygun. Bankacıların dediği oluyor.

İlk önergede kredi kartı borçlarına uygulanacak faiz oranı yıllık fiyat endeksinin en çok birbuçuk katı kadar. Yani, en fazla yüzde 12-15 dolayında. Borç 24 eşit takside bölünüyor.

Kapılar kapanıyor, AKP ile bankacılar hemhal, faiz yüzde 22, ödeme süresi 12 eşit taksit.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, tüketici dernekleri hep birlikte ayağa kalkıyor. Çünkü, bu tasarı, ödenemeyen kredi kartı borçlarını ödenir hale getirmekten uzak.

Bunun sonucu çok kötü. İntiharlar.

BİRBUÇUK KATRİLYON

Şu anda kredi kartı toplam borcu 1.5 katrilyon lira.

Borçlu sayısı Aralık 2005’te 757 bin kişi. Bunun 93 bini tüketici kredisi, 660 bini kredi kartı nedeniyle borçlu. Her ay 28 bin kişi daha borçlu kafilesine ekleniyor. Tam kitlesel dram.

Hükümet, bunları dikkate alarak, kamu oyundan yükselen baskıların etkisiyle, kredi kartlarını sınırlandırmak, ayrıca borçların ödenmesine de kolaylık sağlamak üzere, tasarı hazırlıyor.

Muhteşem açıklamalar birbirini izliyor.

Ama, şimdi dağ fare doğuruyor.

Tasarı yarın TBMM’de ele alınıyor. Faiz yüzde 22, ödeme 24 ayda. İntiharlar devam.

Harbiden delikanlı Başbakan bankalar karşısında geri çekiliyor.

Torino’da fena kaydık

Dünya sporunun kalbi geçen hafta boyunca Torino’da atıyor. Geleneksel kış olimpiyatları Torino’da.

TV’de izlediyseniz, çeşitli dallarda, zevkli kayak yarışmaları. Onca ülke arasında, bizim kayakçılar da var. Herkes madalya kazanırken, bizimkiler, hiç sürpriz değil, hep en sondan geliyor. Kayak Federasyon Başkanlığı’na yeni seçilen Özer Ayık bir açıklama yapıyor:

"Bizim sporcularımız daha çok genç. Önlerinde 2-3 olimpiyat var, ilerde başarılı olacaklar."

Torino’da kayaklı koşu takip yarışıda altın madalya kazanan Rus Eugeni Dementiev 83 doğumlu. Aynı yarışta, 66 kayakçı arasında 66. gelen Sebahattin Oglage 84 doğumlu.

Ne yaşı, ne genci, hangi yaş?.. Yaş yorumunu size bırakıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları