Hangisini almalı

Güncelleme Tarihi:

Hangisini almalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Afgan Houn

(Yetişkini büyüktür)

Dünyaya Sina yarımadasından dağıldığı sanılıyor. Mısır papirüslerinde ve Afganistandaki mağaralarda resimlerine rastlanmıştır. Kırsal kökenlidir. Her gün uzun mesafelere koşması gerekir. Bol ve ipeksi töyleri sık sık fırçalanmak ister. Çok zeki ve vakurdur. Yabancılara karşı kuşkucudur. Ama düşmanca davranmaz.

American Cocker Spaniel

(Yetişkini küçük)

Bütün spanieller yüzlerce yıl önce İngiltere'ye ithal edilen spaniel tipi bir köpekten üretilmiştir. Suratı yalan söylemez. Dünyanın en çok ilgi isteyen köpeklerinden biridir. Zeki ve yüksek karaktere sahiptir. Güzellik onun için herşeydir. Neşeli, uysal, çocuk dostu, efendisine karşı saygılıdır. Bir av köpeğinin tüm özelliklerine sahiptir.

Beagle

(Yetişkini küçük)

Harrier ile eski İngiliz tazısının çiftleştirilmesiyle elde edildiği sanılıyor. Eğlenceyi ve hareketi seven bir köpektir. Kağıtlarla ve çocuklarla oynamayı bayılıyor. Ancak çabuk kıskanabilir. Yaban tavşanı, sülün, bıldırcın avında uzmandır. Balık avında da kullanılır. İnsana eşlik eden bir köpek olarak şöhret yapmıştır.

Chihuahua

(Yetişkini çok küçük)

Adını Meksika'nın bir bölgesinden almış. Amerika'nın en eski köpeği. Dünyanın en küçüğü olmasına rağmen, cesur, canlı ve girişkendir. Yetişkinlerinin ağırlığı 4,5 kilo kadardır. Evde yaşamayı sever. Ancak ondan ilgiyi esirgemeyin. Bazıları Chihuahua türü köpeklerin çoçukları sevmediği iddia etseler de tam tersidir.

Bichon Frise

(Yetişkini çok küçük)

Hayattında en önem verdiği konu sevgidir. Tüm hayvanlar için sevgi çok önemlidir ama bichon Frise için bu çok daha önemlidir. 15'inci yüzyılda Malta'dea üretilmiş. Rönesans döneminde çok gözde bir köpekti. Ünlü ressam Goya'nın tablolarına konuk oldu. Yetişkinlerinin ortalama ağırlığı, 3-5 kilogram kadardır. Cesur, zeki ve duyguludur.

Bloodhound

(Yetişkini çok büyük)

Çok hassas bir burna sahip. Bu yüzden müthiş bir iz sürücü. Dünyanın her tarafında kaçakların yakalanması, kayıp çocukların bulunması için polis tarafından kullanılır. İri yapısına rağmen uysal, ürkek ve sessiz bir karaktere sahip. Geniş alanları çok sever. Onunla dışarıda rahatça oynayabilirsiniz. Çok iyi huylu olduğu için, bekçi köpeği olarak yetiştirmek imkansız gibidir.

Corgi

(Yetişkini küçük)

İngiltere'de koyun sürülerini korumak için yetiştirilen Corgi, zamanla pek çok ülkede popüler hale geldi. Özellikle apartmanlar için ideal. Çok rahatlıkla eğitilebiliyorlar. Evde yaşamayı sevmelerine rağmen spora, özellikle de koşmaya bayılırlar.

Dacshund

(Yetişkini orta)

Beş bin yıllık bir geçmişi olduğu sanılıyor. Özellikle evler için oldukça uygundur. Çok enerjiktirler. Kısa zamanda evin neşe kaynağı haline gelirler. Ona her zaman ilgi gösterin. Başlıca hobileri ise toprağı eşelemektir. Avcılık yeteneği vardır. Çok havladığı için bekçi köpeği olarak da kullanılabilir.

Birittany

(Yetişkini küçük)

Sevimli ve oyuncudur. Sert bir eğitim uygulanırsa hırçın olabilir. Soğuğa ve neme dayanıklı bir hayvandır. Her türlü arazi koşuluna uyum sağlayabilir. Apartman katına da uyum sağlamakta güçlük çekmez. Avı sudan alıp, sahibine getirecek içgüdüleriyle, avcılar arasında olumlu bir şöhrete sahiptir.

Safkan mı, kırma mı?

SAFKAN

İyi yönleri:

Tam bir statü sembolüdür. Yolda yürürken bir anda dikkatlerin üzerine çevrilmesine neden olabilir. Bu tür köpeklerle yarışmalara katılabilir. Kulüplere üye olabilirsiniz.

Kötü yönleri:

Bazen göz ve displasia sorunları ortaya çıkabiliyor. Fiyatları, tahminlerinizin çok üzerinde olabilir. Bazı nesillerde uyum sorunlarına rastlanabiliyor.

KIRMA

İyi yönleri

Daha esnek ve uyumludur. Çok çabuk kaynaşabilir. Çok daha fazla sağlıklıdır. Ucuzdur.

Kötü yönleri:

Anne ve babasını bilmemeniz size bazen sağlık konusunda sorunlar çıkartabilir.

Mavi klipsleri kopartmayın

Bülent OVACIK

İstanbul sokaklarında, kulaklarına mavi klipsler takılmış köpekler türedi.

Köpeklerin kulaklarındaki mavi klipsler, çağdaşlığın simgesi.

Sokak köpekleri, hızla üremelerini engellemek amacıyla kısırlaştırılıyor.

Bu klips, kısırlaştırılan sokak köpeklerinin kulaklarına takılıyor.

Üzerinde, bir kayıt numarası bulunuyor. Kısırlaştırıldığı merkezde, köpekle ilgili bilgiler bu numarayla kayda giriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Alibeyköy'deki Kısırlaştırma Merkezi ile Bakırköy Belediyesi Hayvan Barınağı'nda kasırlaştırıldıktan sonra salıverilen köpekler, kulaklarında bu mavi klipsleri taşıyorlar.

Son günlerde, köpeklerin kulaklarındaki klipsleri sökmeye çalışan canavar ruhlu mahluklar da türedi.

Köpeğin kulağı delinerek, bir daha çıkmamak üzere takılan kilipsleri, acımasızca çekiştiriyorlar. Kulağı yırtma pahasına, klipsi çıkartmaya çalışıyorlar.

O klips çıkmaz.

Çekiştirirken, canı yanan köpek agresif davranır.

Isırabilir.

O zaman da kimsenin şikayet etmeye hakkı olmaz.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Patron kim?

Hayatınızda bir köpek soktuğunuz an, onun hiyerarşi anlayışı içinde siz de sürünün bir üyesi oluyorsunuz. Onun bakış açısından, her sürünün bir lidere gereksinimi vardır. Siz, patron olduğunuzu düşünürken, köpeğiniz durumu farklı bir biçimde yorumlayabilir.

Bizler konuşuruz. Köpekler ise konuşamaz. Siz köpeğe, patron olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Ama köpek, beden diliniz, sesinizin tonu ve onunla yarattığınız kalıplarla daha çok ilgilenecektir. Siz köpeğinizi şefkat ve sevgi ifadelerine boğarken, köpeğiniz bunların hepsini algılar ve şöyle yorumlar:

‘‘Aoooo... Anlıyorum. Sen sürünün liderliğinden istifa ediyorsun. Senin yerine geçmemi istiyorsun. Memnuniyetle.’’

Bu hoş bir durum değil. Üstünlüğü ele geçiren köpeğiniz, hırlamak, ısırmak gibi tatsız ve saldırgan davranışlar içine girebilir. Verdiğiniz komutlara itaat etmemesi ise bu üstünlüğün en basit ifade biçimidir. Allahtan, sürü lideri rollerini değiştirmek mümkündür. Biraz zaman ve çaba sonunda, alışkanlıklar ve yeni hiyerarşik düzen oluşturulabilir.

Yolunuzun üzerine yatmış köpeğinizi rahatsız etmeden çevresinden dolanıyorsanız bu yalnış bir davranıştır. Bu durumda, kendisini lider sanır. Mutlaka kaldırıp, yolu boşaltın. O haddini bilsin. Her zaman önde siz yürüyün. Apartmana, önce siz girin. Oyunlara siz başlayın. Bitirmeye siz karar verin. Oyuncakların sizin olduğunha, ona ödünç verdiğinize inandırın. Yemeği önce siz yiyin. Sonra onu doyurun ki, kimin patron olduğunu anlasın.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!