Hangisi doğru?

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, ANAP ile aralarında yürütülen seçim ittifakı görüşmelerine dönük tam bir parodoks yaşanıyor.

DYP lideri Çiller, Hürriyet'in pazarlığı ortaya çıkarması üzerine, dün iki gazeteciye verdiği demeçte ‘‘Doğrudan gelmiş bir teklif yok. Benim de kulağıma geldi, ciddiye almadım’’ açıklamasında bulunmuş.

Çiller'in açıklamasından yola çıkıp pazarlığın ciddi olmadığını yazmışlar.

İlginçtir gazeteciler Çiller'e, ‘‘O zaman eşiniz Özer Çiller'in, milletvekilleriniz Barutçu ve İyimaya'nın yürüttüğü pazarlık trafiğini nasıl açıklıyorsunuz?’’ diye sorma gereği duymamışlar.

Herhalde unutmuşlar.

MARMARİS'TEN GELEN MESAJ

Çiller
'in yazdırdığı demeci okuyunca taraflara sorma gereği duyduk.

Önce pazarlığı yürüten Yaşar Topçu'yu aradık.

Topçu, pazarlık sürecini anlatmaya başladı. Çiller'in 2 Ağustos saat 16.00'da Mesut Yılmaz'ı ziyareti ile bunun tohumunun atıldığını söyledi.

Anlattığına göre, Çiller tercihli ve iki turlu seçim sistemini önermiş.

Yılmaz her ikisine de evet yanıtını vermiş.

Bunun için bir komisyon kurulması kararlaştırılmış.

ANAP'tan Grup Başkanvekili Beyhan Aslan ve Yaşar Topçu, DYP'den de Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül ve Ahmet İyimaya'ya orada görev verilmiş.

Aynı akşam, Topçu ve İyimaya, AB yasaları görüşülürken Genel Kurul'un arka sıralarında bir araya gelmişler. Tercih ve iki turlu için AKP ve SP'nin olumlu yanıt vermediğini İyimaya Topçu'ya aktarmış.

Bunun üzerine Topçu, ‘‘Size bir teklifimiz var’’ diyerek, önceki gün detayları Hürriyet'te de yer alan, her partinin kendi kimliğiyle seçime girdiği, sonrasında da oylarının bir sepette toplanıp sayıldığı seçim ittifakı yöntemini önermiş.

Hatta, yüzde 10 barajını aşamayan partilerin ittifak dışında kalması önerisi de Yılmaz'ın önceki gün Kanal D'deki açıklamasından önce DYP'ye bu teklif paketi içinde o gün gitmiş.

İyimaya, bunun üzerine Çiller'in yanına gidip öneriyi aktarmış.

İyimaya, dünkü görüşmemizde bunların hepsini bir kez daha doğruladı.

Topçu'nun aktardığına göre bu sırada ‘‘Özer Çiller ile kendisinin ortak bir dostu’’ devreye girmiş.

Getirdiği teklifin çok dikkat çekici olduğunu belirterek, ‘‘Özer Bey seninle görüşmek istiyor’’ demiş. Marmaris'te buluşma kararı almışlar.

Topçu da geçen cumartesi günü Marmaris'e gitmiş ve ortak dostlarının evinde saat 10.30'da Özer Çiller ile buluşup 3.5 saat konuşmuşlar.

Özer Çiller, öneriye sıcak baktığını belirtip, şu şartı getirmiş:

‘‘Bu hükümetten çekilip yıkılmasını sağlayın, Çiller'in başbakanlığında seçime gidin. Böylece ittifakın temeli atılsın.’’

Topçu
, hükümetten ANAP'ın çekilmesinin sonuç getirmeyeceğini, yıkılması için 276 oya ihtiyaç duyulduğunu, ANAP-DYP-YTP'nin oylarının da buna yetmediğini bildirmiş. Hatta, 276 bulunsa dahi, yeni hükümet kurulurken görevin önce Devlet Bahçeli'ye verileceğini, seçime kısa süre kalana kadar MHP'nin süreyi kullanabileceğini ve Çiller'in kuracağı hükümette 3 Kasım'a kadar zaman kalmayacağını söylemiş.

Özer Çiller'in bunun üzerine ikinci şartı gelmiş:

‘‘O zaman ittifakın seçim sonrasında hükümet kuracak güce ulaşması halinde 2 yıl süreyle Çiller'in başbakan olacağını açıklayın. Zaten Anayol'dan ve Ecevit'in azınlık hükümetinden alacağımız var. Başbakanlık borcunuzu ödeyin.’’

Topçu
'nun yanıtı, ‘‘AKP'nin ardından 2. parti olduğunuzu söyleyen sizsiniz. Önerdiğimiz ittifak sisteminde en fazla oyu alan parti başbakanlığı alacak. Siz 2 yıl istiyorsunuz, ben size 4 yıl öneriyorum’’ olmuş.

Liderlere konuştuklarını aktarıp, haberleşmek üzere ayrılmışlar.

BORCUNUZU ÖDEYİN

Ertesi gün ‘‘ortak dost’’ Topçu'ya mesajı iletmiş; ‘‘Başbakanlık borcunuzu ödeyin. O zaman ittifaka varız.’’

Bunlar olurken, Ankara'da ANAP-DYP arasında bir başka temas gerçekleşmiş.

DYP'de etkin olan eski Bakan Ömer Barutçu, ANAP'lı Çalışma Bakanı Nejat Arseven'i ziyaret ederek, ‘‘Bir fedakárlık yapın, başbakanlık borcunuzu ödeyin, ittifak önerinizi kabul edebiliriz’’ mesajını iletmiş.

Arseven, konunun içinde bulunmadığını, Yılmaz'a öneriyi aktaracağını söylemekle yetinmiş.

EVET KONUŞTUK

DYP'li Ömer Barutçu, dün sorumuz üzerine Arseven ile konuştuğunu doğruladı. DYP'li Ahmet İyimaya da sorumuz üzerine, önceki gün Hürriyet'te yer alan ‘‘Borcunu öde, ittifaka hazırız’’ yazısının ‘‘baştan sona doğru olduğunu’’ söyledi.

Daha da ilginci, Genel Başkan Yardımcılarından birinin aktardığına göre DYP'nin dünkü GİK toplantısında Ömer Barutçu'ya ittifak görüşmelerini sürdürme görevi verildi.

Şimdi ‘‘gazeteci’’ olarak şu sorunun yanıtını bulmamız gerekiyor:

Hangisi doğru?
Yazarın Tüm Yazıları