Hangi tabu kalktı?

ERMENİ Konferansı çok iyi oldu. Sayesinde biraz onarım yapma olanağı doğdu.

Ermeni sorunu, benim tanımlamamla Ermeni fesadı konusu bir tabu mu idi? Yani dokunulması, ağza alınması yasak bir totem miydi? Bu konuda bir tabudan söz etmek, katmerli yalandan, saptırmadan başka bir şey değildir. 1915 olaylarının bir soykırım olarak tanımlanamayacağını savunmanın, kuşkusuz, herhangi bir totem ve tabu ile ilişkisi yok.

1915 olaylarının soykırım olarak tanımlanamayacağını savunmak, resmi görüşün temsilcisi olmak anlamına gelmez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve halkın görüşü ile benim görüşüm benzeşiyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, AB zoruyla, 1915 olaylarının soykırım olmadığı görüşünden vazgeçse bile ben mevcut belge ve kitaplara göre bağımsız irademle oluşturduğum görüşümden asla vazgeçmem! Halk da vazgeçmez!

ÇAPSIZLIĞI GÖRDÜK

Ermeni Konferansı’nın düzenlenmesi birçok bakımdan yararlı oldu. Murat Belge, Halil Berktay, Baskın Oran, vb. akademisyenlerin bilim ve demokrasi anlayışlarının kırılgan düzeyine tanık olduk. Medyanın bu konuda ne denli cahil ve yetersiz olduğunu bir kez daha görmek zorunda kaldık. Üzülerek!

Haydi Liberation çalışan Ragıp Duran&Marc Semo ikilisinin ‘Türkiye’de Ermeni tabusu yıkıldı’ türünden haber başlığını anladık diyelim. Çünkü geçmişte ‘Türk tarzı iflas!’ gibi husumet dolu asparagas yayınlardan sabıkaları var.

Peki öteki gazete ve gazetecilere ne demeli? Anlaşılan kütüphanelerinde Ermeni fesadı konusunda dişe dokunur bir yayın, bir kitap bulunmamakta. Bu konuda her yıl birkaç kitap yayınlandığından da haberleri yok. Şu anda kitapçılarda Ermeni davasını savunan ve soykırımı a priori kabul eden onlarca kitap satılmakta. Bu kitapların yazarları arasında en fanatikten en naife kadar birçok Ermeni yazar da var.

‘Tabu’dan söz etmek gafletinde bulunanlar bir zahmet Beyoğlu, Hasnun Galip Sokağı’ndaki Simurg Kitabevi’ne uğrayıp İbrahim ve Coşkun Yılmaz beylere selamımı söylesinler. Belge Yayınları’na baksınlar. Yayıncılar Birliği’nin kataloğunu incelesinler. Soykırım yapıldığı safsatasını savunan onlarca kitabın emirlerine amade olduğunu göreceklerdir.

Bu ne biçim tabu ki binlerce sayfalık yayın yıkamıyor da, ciddiyetten ve bilimsellikten uzak bir konferans müsveddesi iki günde yıkabiliyor.

İyi oldu! Konferans düzenleyicileri arasında biraz vicdan sahibi olanlar, karşı tarafın ve hempalarının, Ermeni soykırımı iddialarının tartışmasız kabul edilmesinden başka bir şey istemediğini en kısa zamanda öğrenecekler. Taner Akçam’ın varlığı ve yayınları bile tabu sıfatının ne denli safsata olduğunu gösteriyor. ‘Aslında güçleri yetiyorsa Taner Akçam’ın totem ve tabusunu yıksınlar!’ diyecektim ama:

TOTEM YIKSINLAR

Beklemeye gerek kalmadı: Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin
Ermeni soykırımı iddialarını tanıması koşulunu ileri sürdü. Ermenistan yetkilileri ve diaspora mutluluktan göbek atıyor. Ermeni Konferansı cazgırlarının bir onurları varsa bu konuda ne düşündüklerini açıklamaları namus borcudur!
Yazarın Tüm Yazıları