Hangi ekmek daha sağlıklı?

Güncelleme Tarihi:

Hangi ekmek daha sağlıklı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2017 15:43

Ekmek tüketimini sağlıklı hale getirmek için çeşitli vitamin ve minerallerin de bulunduğu daha farklı ekmek çeşitlerine yönelerek beslenme programınızı düzenleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Karbonhidrat zengini ekmek, Türkiye'deki yeme alışkanlıklarını düşündüğümüzde, en önemli besin gruplarından birini oluşturuyor. Lif yönünden zengin olan ekmek genellikle kilo vermek isteyenler tarafından beslenme listesinden çıkarılır. Halbuki ekmek miktarı doğru ayarlandığında vücuda zarar yerine yarar sağlayan besin gruplarının başında geliyor. Ekmek tüketimini sağlıklı hale getirmek için çeşitli vitamin ve minerallerin de bulunduğu daha farklı ekmek çeşitlerine yönelerek beslenme programınızı düzenleyebilirsiniz. İşte en sağlıklı ekmek çeşitleri:

1. Çavdar ekmeği

Çavdar ekmeği beyaz unla yapılan ekmeğe göre oldukça zengin içeriklere sahip bir ekmek türü. Çoğu kişi beyaz ekmekle kıyaslandığında çavdar ekmeğinin tadını beğenmediği için bu ekmeği yemekten kaçınır. En sağlıklı ekmek türlerinden biri olan çavdar ekmeği sabah kahvaltılarında tüketildiğinde size ekstra lif ve enerji sağlar ve güne sağlıklı bir başlangıç yapmanızda etkilidir. B vitamini ve demir gibi besinler yönünden zengin olan çavdar ekmeğini beslenme düzeninize çekinmeden dahil edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hangi ekmek daha sağlıklı

2. Tam buğday ekmeği

En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor. Rafine edilmemiş bir ekmek türü olan tam buğday ekmeği çok miktarda buğday özü içerdiği için de tokluk hissi sağlıyor ve kolay acıkmayı önlüyor. Kalori bakımından da tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe oranla daha az kalori içerdiği için diyet listelerinin de gözde besinleri arasında yer alıyor.

3. Yulaflı ekmek

Önemli lif kaynaklarının başında gelen yulaf tokluk hissini maksimum seviyeye çıkardığı ve glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için sıkça tercih ediliyor. Yulaflı ekmek de hem kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip hem de ekmek çeşitleri arasında en sağlıklı olanlardan biri.

Haberin Devamı

Hangi ekmek daha sağlıklı

4. Tam tahıllı ekmek

Tahıl yönünden en zengin ekmek olan tam tahıllı ekmek; yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa gibi yararlı besinler yönünden zengin. Sindirim konusunda vücuda önemli yararlar sağlayan bu ekmek çeşidi aynı zamanda damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir etkiye sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!