Han duvarlarından havaalanlarına

TİCARİ yolların (İpekyolu, Kral yolu, Baharat Yolu) kavşağı olan Anadolu Yarımadası yol boyu tesisleri konusunda da dünyaya örnek olacak yapılara ve geleneklere sahiptir. Kervansaraylardan, Menzil Hanlara (Menzilgah) ulaşan bu gelişme, günümüz ulaşım yapısının gelişimine de ayak uydurmuş ve havaalanları birer çekim merkezi haline gelmeye başlamıştır.

Eskiden bir günlük yolu ifade eden menzil kavramı (Ankara-Eskişehir arası 6 menzil) yerini 100 saatlik yolu 100 dakikaya indiren hava ulaşımına bıraktığında, varış noktaları da kendilerini büyük hızla yenilediler.Havaalanlarının kentin ve yörenin yaşam ve ekonomi merkezi haline gelmesini öngören projeler üretilirken mimari tarzları kadar içerdikleri ünitelerin de yöreye uyumu dikkate alınmaya başladı.

TANITIM İÇİN ÖNEMLİ MERKEZLER

Faruk N.Çamlıbel’in Han Duvarlarında anlattığı trenle geçerken düşlediği Kervansaray’ların, menzile varınca atlarını çektikleri hanların yerini kentle bütünleşen havaalanları alıyor. Kendi modelini oluşturan ve dünya çapında bir marka olan TAV Havaalanı İşletmeleri kenti ve havaalanını birbirinin içinde gören (City in Airport, Airport in city) kavramını aşarak ülkeyi havaalanının içine toplamaktadır.
Ankara Esenboğa (Anadolu) Havaalanı’nda “Tadında Anadolu” adıyla yeni oluşturulan üniteyi gördüğümüzde Anadolu Markasının derinliğini, bir çatı marka değeri olarak zenginliğini bir kez daha yaşamış olduk. Bu bölüm, Anadolu Jet’in uçtuğu her noktadan taşıdığı özgün, kaliteli ürünlerin sergilendiği satış birimi ve bu ürünlerden yapılan nefis yemeklerin BTA’nın mükemmel bir servis anlayışı ve uygun fiyatlarla sunduğu lokantadan oluşuyor. Gümüşhane’nin Kömesi, Pervari’nin Balı, Sivas’ın Bez Sucuğu zengin ürün yelpazesi içinde sayabildiğimiz bir kaçı. Burada yolculuk öncesi yemek ve hediye ihtiyacının karşılanabileceği bir anlayış hakim. 17 çeşit baharattan yapılan Osmanlı Şerbetini tatmak ve yolculuğunuza günün yorgunluğundan kurtulmuş olarak başlamak için 108 numaralı çıkış kapısının yanındaki bu mekana uğramak gerekiyor.

HAVAALANLARINDA TÜRK MUTFAĞI SUNULMALI

Kervansaray’larda konaklayanlara sunulan yerel ürünler, han duvarlarına yazılan, oralardaki sohbetlerde paylaşılan anılarla birlikte bir handan diğerine kervanlarla taşınmıştır. Kaynağı Anadolu olan modelin diğer havaalanlarında yaygınlaşması yöresel ürünleri üretim ve sunuş (içerik, paketleme ve taşınabilirlik gibi) anlamında yeniliklere hazırlarken; satın alınan ürünlerin ülke, dünya çapında tanınmasına katkıda bulunacaktır.
Ayrıca, Mutfakların Dünya Kültür Mirası listesine alınmasının başladığı bu dönemde yaratıcılık, özgünlük, profesyonellik anlamında katkı sağlayacak oluşumlar kapsamında yer alması gereken özgün üretimler arasında değerlendirilebilir. TAV ve BTA’nın uluslararası alanda sahip olduğu seçkin yeri, tanıtımın Anadolu mutfağından başlaması tezinin dünyanın gündemine taşınması açısından ihmal edilemeyecek bir imkan olarak görüyorum.
Yazarın Tüm Yazıları