Hamurcu: Sağlıklı gıdaya ulaşmak zorlaştı

Güncelleme Tarihi:

Hamurcu: Sağlıklı gıdaya ulaşmak zorlaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2017 12:38

Hamurcu: Sağlıklı gıdaya ulaşmak zorlaştı

Haberin Devamı

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA) - HATAY Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu,  ülkeler arasındaki gelir eşitsizliğinin, dünyada yoksulluk sınırları içinde yaşayan toplumların sayısını artırdığını söyledi.
Hamurcu, Dünya Gıda Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamasında günümüzde gıdaya erişimde zorluk yaşayan toplumlara dikkat çeken Hamurcu, şöyle dedi:
"Ülkelerin izlediği politikalar nedeniyle ülkeler arasında yaşananlar tüm dünyanın geleceği ve insanlığın yaşadıklarını şekillendirmektedir. Dünya Gıda Günü, bireylerin sağlıklı gıdaya ulaşması temelinde ele alınsa da olayın bütününe baktığımızda politik kararların sonucu olan toplumsal değişikliklerin önemini görebiliriz. Savaşlar, iklim değişiklikleri, açlık ve yoksulluk gibi toplumsal olaylar belli bir ülke ya da bölgede yaşansa da, olayların çok dışında kalan ülkeleri ve insanlarını da etkilemektedir. Küreselleşen dünyanın en önemli sorunlarından biri de göç sorunudur. Gerek iç, gerekse dış göçler bir bölgede yaşanan sıkıntıların tüm dünyayı etkileme nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya Gıda Günü ve sağlıklı, sürdürülebilir gıda üretimi, işte bu noktada artık çok daha önemlidir. Güvenilir ürünlerin eldeki ekonomik kaynaklarla yerinde üretim ve tüketiminin önemi her geçen gün artmaktadır. İşin temelinde ise, kırsala yatırım yapmak ve doğal kaynakların doğru kullanımını sağlamak vardır. Böylelikle mevcut nüfus öncelikle kendi kaynaklarını verimli kullanacak, kendi ülke insanının ve üreticisinin karnını doyurarak sağlığını ve refahını sağlamış olacaktır. Bu da öngörüldüğü gibi göçlerin yaşanmasını önemli ölçüde azaltacaktır. Kırsal yatırımlardan anlaşılması gereken de bölgenin doğal kaynakları ile ihtiyaçlarının belirlenmesi ve üretimin buna göre planlanarak başladığı bir süreçtir. Bu süreçte tarım ve hayvancılık politikalarının bütün olarak tüm ilgili meslek grupları ile ele alınması gerektiği unutulmamalıdır. Yıllardır gıda üretimi bakımından kendi kendine yeten ülkeler arasında iken artık sürekli ithalatın konuşulduğu ülkemizde de ne yazık ki kırsala ve yerli üreticiye gereken özen gösterilmemektedir."


FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!